Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αεροπειρατεία Λουκασένκο: Οργή στην Ευρώπη - Έρχονται κυρώσεις για Λευκορωσία

Αεροπειρατεία Λουκασένκο: Οργή στην Ευρώ...

Συνεδριάζει σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Ένα μόλις μήνα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας και γνωστός ως «ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης» Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατήγγειλε ότι απέτρεψε πραξικόπημα υποκινούμενο από τις ΗΠΑ. Τότε, λίγοι είχαν δώσει σημασία στον αμφιλεγόμενο άνδρα, ο οποίος βρίσκεται αδιάκοπα στην εξουσία από το 1994. Οι μεθόδοι που συχνά ακολουθεί δεν θυμίζουν φιλελεύθερη δημοκρατία και ελάχιστοι φαίνεται πλέον να διασκεδάζουν με τα αστεία του ότι «η Λευκορωσία είναι δικτατορία, επειδή ο πρόεδρος της, δουλεύει και τις Κυριακές!» Αυτή τη φορά, όμως, το παραέκανε… Μία αεροπειρατεία, η οποία και ενορχηστρώνεται από ένα κράτος, δύσκολα μπορεί να παραβλεφθεί.

Οι αρχές της Λευκορωσίας υποχρέωσαν αεροσκάφος της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μινσκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροπλάνο βρίσκονταν πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας όταν αναγκάστηκε να κάνει εκτροπή της πορείας του. Ήταν, όμως, πιο κοντά στο Βίλνιους παρά στο Μινσκ. Η επίσημη αιτιολογία ήταν υποτιθέμενη απειλή βόμβας, αν και όπως αποδείχθηκε, πραγματικός στόχος της επιχείρησης αυτής ήταν η σύλληψη του αντιφρονούντα Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Ο τελευταίος ζει στην Πολωνία από το 2019. Είχε, μάλιστα, ταξιδέψει στην Αθήνα ώστε να καλύψει την συμμετοχή της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσιχανόφσκα, στο Φόρουμ των Δελφών. Η πτήση προσγειώθηκε τελικά στο αεροδρόμιο του Μινσκ, ενώ ο Λουκασένσκο έστειλε και ένα μαχητικό της πολεμικής αεροπορίας τύπου Mig-29 για να “συνοδεύσει” το αεροπλάνο. Ο Προτάσεβιτς κατηγορείται για τρομοκρατία και υποκίνηση ταραχών, καθώς τα Μίντια στα οποία εργαζόταν, αποτελούσαν βασικά μέσα μετάδοσης των διαδηλώσεων πολιτών κατά του προέδρου του Λουκασένκο, που διαμαρτύρονταν για νοθεία στις εκλογές του 2020. Μόλις τον περασμένο Αύγουστο, η χώρα σείστηκε από ένα ιστορικό κίνημα αμφισβήτησης που δημιουργήθηκε μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Λουκασένκο.

Αντίπαλη του στις προεδρικές εκλογές ήταν η 37χρονη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας. Μετατράπηκε στο πρόσωπο του κινήματος διαμαρτυρίας στη Λευκορωσία. Αρχικά, ο σύζυγός της ήταν αυτό που ενεπλάκη με την πολιτική. Όταν, όμως, εκείνος συνελλήφθη, η μέχρι τότε δασκάλα και μητέρα τον αντικατέστησε. Αν και πλέον ζει στη Λιθουανία, παλεύει για την ανατροπή Λουκασένκο. Στις τελευταίες εκλογές, τυπικά η Τιχανόφσκαγια έλαβε περίπου το 10% των ψήφων, αλλά ξένοι παρατηρητές υποστηρίζον ότι ήταν αυτή που κέρδισε στις εκλογές.

Και αυτή αναγκάστηκε να καταφύγει στη Λιθουανία αμέσως μετά τις εκλογές και έκτοτε διώκεται για «εκκλήσεις σε ενέργειες που έπληξαν την εθνική ασφάλεια». Στη Λευκορωσία το έγκλημα αυτό τιμωρείται με φυλάκιση τριών έως πέντε ετών. Συνομιλεί συχνά με ηγέτες της διεθνούς κοινότητας, πραγματοποιώντας εκκλήσεις για δυναμικότερη στήριξη υπέρ του κινήματος αμφισβήτησης στη Λευκορωσία.

Στο πρόσφατο παρελθόν, μάλιστα, είχε στείλει και μηνύματα μέσω βίντεο, με τα οποία απευθυνόταν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Έχει δηλώσει ότι αισθάνεται ασφάλεια στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τιχανόφσκαγια κατάφερε να ξεφύγει μετά από αρκετές απαγωγές στελεχών της αντιπολίτευσης στην χώρα της. Η νομπελίστρια συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς κατηγόρησε κυβέρνηση της Λευκορωσίας ότι ασκεί τρομοκρατία εναντίον του λαού της, όταν ένας ακόμη πολιτικός της αντιπολίτευσης, ο Μαξίμ Ζνακ, συνελήφθη από κουκουλοφόρους που φορούσαν στολές παραλλαγής. Η Μαρία Καλεσνίκοβα, μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού συμβουλίου της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, επίσης συνελήφθη ως ύποπτη για εσχάτη προδοσία, με την κατηγορία της υποκίνησης σε κατάληψη της εξουσίας.

Η Προτάσεβιτς παρενέβη μέσω Twitter ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του δημοσιοράφου. Δεν είναι η μόνη που αντέδρασε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter: ότι «η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροπλάνου, προκειμένου να τεθεί υπό κράτηση ένας δημοσιογράφος είναι μία άνευ προηγουμένου σοκαριστική ενέργεια. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στην ανάγκη να κλιμακωθεί η πίεση στη Λευκορωσία. Αρκετά».

«Όταν ακούστηκε ότι το αεροπλάνο γυρνάει Λευκορωσία, είδα την αντίδραση του. Έπιανε το κεφάλι του σα να ξέρει ότι κάτι κακό θα συμβεί», λέει για τον δημοσιογράφο που συνελήφθη

«Ζήσαμε ταινία τρόμου»: Συγκλονίζει η περιγραφή Έλληνα που βρέθηκε στην πτήση Αθήνα

Συγκλονιστικά είναι όσα περιγράφει στo «ΜEGA» ο Νίκος Πέταλης, Έλληνας επιβάτης που βρέθηκε στην πτήση Αθήνα – Βίλνιους, η οποία έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Λευκορωσία για να συλληφθεί δημοσιογράφος – ακτιβιστής που επέκρινε το καθεστώς Λουκασένκο.

«Μπήκαμε στην πτήση για να πάμε στην οικογένειά μας. Ήμασταν σε διαδικασία προσγείωσης. Δέκα λεπτά πριν προσγειωθούμε στο Βίλνιους, μας ενημέρωσαν ότι πρέπει να κάνουμε αναγκαστική προσγείωση. Λέει ο πιλότος ότι πρέπει να κάνουμε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Δεν μας εξήγησε τον λόγο. Προσγειωθήκαμε στο Μινσκ και ήμασταν σε αναμονή μέσα στο αεροπλάνο. Ήρθαν άνθρωποι και σκυλιά για έλεγχο. Μετά από μια ώρα κατεβήκαμε. Ήταν κανονική πτήση, σα να μη τρέχει τίποτα», σημείωσε.

Ο κ. Πέταλης, καθόταν πολύ κοντά με τον δημοσιογράφο που συνελήφθη. «Όταν ακούστηκε ότι γυρνάει Λευκορωσία το αεροπλάνο, είδα την αντίδραση του. Έπιανε το κεφάλι του σα να ξέρει ότι κάτι κακό θα συμβεί. Ήταν φοβισμένος. Τον έβλεπες και έλεγες κάτι συμβαίνει με αυτόν» υπογράμμισε.

Μετά την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ οι επιβάτες περίμεναν σε έναν χώρο αναμονής. «Περιμέναμε στο χώρο αναμονής, δεν μας άφηναν να πάμε ούτε στην τουαλέτα. Μετά από λίγο ήρθαν κάποιοι υψηλόβαθμοι αστυνομικοί και τον συνέλαβαν. Αυτός καθόταν δίπλα μου, σα να μη συνέβαινε κάτι» πρόσθεσε.

«Ζήσαμε μια ταινία τρόμου», δήλωσε ο Έλληνας, εκφράζοντας την χαρά του που βρέθηκε ξανά με την οικογένειά του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις