Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Ο έξοχος ζωγράφος των γυναικών, Γιώργος Ρόρρης αυτό το καλοκαίρι στην Ανδρο

Ο έξοχος ζωγράφος των γυναικών, Γιώργος ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ενας από τους σπουδαιότερους, ανθρωποκεντρικούς εικαστικούς από 4 Ιουλίου στο Μουσείο Γουλανδρή

Μεγάλο δέλεαρ για τους φιλότεχνους ταξιδιώτες αυτό το καλοκαίρι η αναδρομική έκθεση «Η ευγένεια του απέριττου». Είναι αφιερωμένη στον περιζήτητο, διακεκριμένο ζωγράφο Γιώργο Ρόρρη, με τα εγκαίνια να έχουν προγραμματιστεί στις 4/7 στο φημισμένο Μουσείο Γουλανδρή στην αρχοντική χώρα της Άνδρου. Ποιος δεν θέλει να έρθει κοντά- και μάλιστα σφαιρικά-με το ταπεινό, φθαρτό ανθρώπινο σύμπαν αυτού του ονομαστού καλλιτέχνη;

Γνωστοί συλλέκτες και πολιτιστικοί οργανισμοί αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Ιδρύματος, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του δημιουργού από τα πρώτα του βήματα έως σήμερα.

Η έκθεση περιλαμβάνει σχεδόν 60 πίνακες και σχέδια, ανιχνεύοντας την καλλιτεχνική του εξέλιξη μέσα από τρεις ενότητες: τη σχέση του ζωγράφου με το ατελιέ του, τις επιδράσεις που δέχτηκε από τους δασκάλους του και την αδιάκοπη εξερεύνηση του σώματος, φτιαγμένου «από σάρκα και οστά».

Η συμβολή του Γιώργου Ρόρρη στην ετοιμασία της έκθεσης υπήρξε καθοριστική. Θα διατίθεται μια τρίγλωσση έκδοση (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά), που ετοίμασε η επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Κουτσομάλλη-Μορώ.

 Αρκαδικής καταγωγής, από οικογένεια με ορεινό οινοκρεοπωλείο, ο Γιώργος Ρόρρης υπήρξε μαθητής του Τέτση και έχει αποφοιτήσει από την  Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και την  École nationale superieure des Beaux-Arts του Παριού. Μεγάλο ταλέντο της γενιάς του, σπούδασε με υποτροφίες του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αδελφών Π. Μπάκαλα. Το 2001 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο για νέο ζωγράφο κάτω των 40 ετών. Από την πρώτη του ατομική έκθεση, το 1988, διατηρεί μόνιμη συνεργασία με τη «Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης», ενώ έργα  του βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Πορτρέτο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Πορτρέτο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Ο άνθρωπος και ειδικά οι γυναίκες αποτελούν το επίκεντρο της τέχνης του. Οι καθημερινοί, απλοί άνθρωποι και η ζωή τους είναι το αγαπημένο του θέμα. Όπως έχει δηλώσει ζωγραφίζει κυρίως σημερινές γυναίκες επειδή τον ενδιαφέρει η ετερότητα και το μυστήριο. Δημιουργεί μαρτυρίες για τις γυναίκες της εποχής του.

«Δεν έχω καμία φαντασία για το ανδρικό σώμα. Για να ζωγραφίσεις κάτι χρειάζεται αυτό το κάτι να σου ασκεί σαγήνη. Εμένα μου ασκεί σαγήνη το μυστήριο, η ετερότητα, το άγνωστο: ο άγνωστος κόσμος της γυναίκας. Αυτό» έχει δηλώσει σε συνέντευξή του.

Ζωγραφίζει κυρίως γυναίκες με ζωντανά μοντέλα

Ζωγραφίζει κυρίως γυναίκες με ζωντανά μοντέλα

*Σημειώνουμε πως η παρουσία και η διάλεξη του Γιώργου Ρώρρη το 2016 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών προκάλεσαν μια από τις πιο μεγάλες κοσμοσυρροές στην οδό Μαιζώνος. Ο ζωγράφος είχε πει πως βλέπει ομορφιά σε όλα τα πρόσωπα και ανέφερε πως στα 20 χρόνια του επηρεάστηκε πολύ από το Γιάννη Τσαρούχη και αργότερα από τους μεγάλους ζωγράφους του 19ου αιώνα Βελάσκεθ, Φρόιντ, Μπέικον.

Είχε μιλήσει πριν πέντε χρόνια στη Δημοτ...

Είχε μιλήσει πριν πέντε χρόνια στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών

Info
Διάρκεια έκθεσης: 4 Ιουλίου  -3 Οκτωβρίου 2021

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00

Δευτέρα απόγευμα - Τρίτη κλειστά.

Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, τηλ. 210 7252895

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος, τηλ. 22820 22444, Fax: 22820 22490

[email protected], www.goulandris.gr.  

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View