Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εστίαση: Ο απολογισμός της επανεκκίνησης στην Αχαΐα- Το νέο τοπίο

Φωτ.:eurokinissi

Φωτ.:eurokinissi

Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τα μαγαζιά που δεν άνοιξαν και οι πειθαρχημένοι θαμώνες

Με ανακούφιση και χαμόγελα αισιοδοξίας κάνουν τον απολογισμό του πρώτου διημέρου επαναλειτουργίας της εστίασης οι επιχειρηματίες του κλάδου, στην Αχαΐα.

Η αρχή έγινε μετά από έξι μήνες τη Δευτέρα του Πάσχα με τους Πατρινούς να επιλέγουν για την πρώτη τους έξοδο τα αγαπημένα τους μαγαζιά. Οι διαφορές  της δεύτερης επανεκκίνησης στην εστίαση με την πρώτη  είναι αρκετές. Οι θαμώνες είναι πιο συνειδητοποιημένοι και πειθαρχημένοι, τηρούν τα μέτρα, κρατούν τις αποστάσεις και φορούν τις μάσκες τους μπαίνοντάς στα μαγαζιά.

Τα περισσότερα καινούργια μαγαζιά δεν έχουν ανοίξει ακόμα- Δεν προλάβαμε να κάνουμε ανακαινίσεις, μόνο φρεσκαρίσματα

«Ήταν μεγάλο χρονικό διάστημα οι μήνες που μείναμε κλειστοί, είχαμε ξεχάσει πολλά πράγματα» λέει στο thebest.gr ο Σπύρος Στεργίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Αχαΐας.

Όπως αναφέρει: «Αυτή τη φορά οι επιχειρηματίες είναι πιο έμπειροι σε σχέση με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και όλων των οδηγιών. Αν δεν υπάρξουν επιμολύνσεις στο προσωπικό των μαγαζιών, πιστεύουμε ότι θα πάμε καλά. Υπάρχει βέβαια ένα 25% των μαγαζιών που δεν άνοιξε καθώς δεν έχει εξωτερικό χώρο. Κάποια μαγαζιά έχουν τόσο μικρό εξωτερικό χώρο που δεν μπορούν να ανοίξουν γιατί οικονομικά δε θα είναι βιώσιμα. Θα πρέπει ή να λειτουργούν με take away ή καθόλου. Γι΄αυτά τα μαγαζιά έχουμε ζητήσει οικονομική βοήθεια. Είναι άδικο το 20% να είναι κλειστό τη στιγμή που ένα 80& έχει ανοίξει.

Τα περισσότερα καινούργια μαγαζιά δεν έχουν ανοίξει ακόμα, δεν είναι έτοιμα καθώς πιστεύαμε ότι θα ανοίξουμε στις 15 Μαΐου. Αιφνιδιαστήκαμε και ανοίξαμε στις 3 του μήνα. Τα περισσότερα θα ανοίξουν στα τέλη Μαΐου. Σε όλη την ακτογραμμή και στον αστικό ιστό αναμένεται να ανοίξουν μέχρι και 50 νέα μαγαζιά, προς το παρόν άνοιξαν δύο. Δεν προλάβαμε να κάνουμε ανακαινίσεις, μόνο φρεσκαρίσματα. Ένας λόγος που πολλοί δεν έκαναν κάτι παραπάνω από αυτό είναι η οικονομική ένδυα που υπάρχει. Όταν είσαι κλειστός επτά μήνες με τα έξοδα να τρέχουν, δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο εκτός από φρεσκάρισμα».                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Παρατράγουδα δεν υπήρχαν. Οι θαμώνες αισθάνονται ότι πρέπει κι αυτοί να βοηθήσουν τα μαγαζιά για να υπάρξει η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων

Όπως εξηγεί ο κ. Στεργίου: «Ο κόσμος κατέκλεισε τα μαγαζιά. Του είχε λείψει η συνεύρεση με φίλους σε χώρους εστίασης. Από την ακτογραμμή μέχρι τον αστικό ιστό όλα τα μαγαζιά γέμισαν. Και για σήμερα υπάρχει μία κινητικότητα γιατί είναι και της Αγίας Ειρήνης. Πιστεύουμε ότι όλη η εβδομάδα θα πάει καλά καθώς υπάρχει αυτή η ανάγκη του κόσμου για διασκέδαση.

Περιμέναμε ότι θα υπάρχει αρκετός κόσμος που θα βγει στα μαγαζιά και εισπράξαμε αυτή τη χαρά των θαμώνων. Ως πρώτη έξοδο επέλεξαν να πάνε στα αγαπημένα τους μαγαζιά. Είδαμε τη χαρά στα πρόσωπα τους.

Παρατράγουδα δεν υπήρχαν. Οι θαμώνες αισθάνονται ότι πρέπει κι αυτοί να βοηθήσουν τα μαγαζιά για να υπάρξει η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Δεν είναι τα πράγματα όπως όταν ανοίξαμε πέρσι μετά από το lockdown και οι θαμώνες ήθελαν να ενώσουν τα τραπέζια. Τώρα μπαίνουν με μάσκα στα μαγαζιά και την φορούν αν χρειαστεί να πάνε στο ταμείο ή στην τουαλέτα. Ο κόσμος έχει μπει σε μία άλλη κουλτούρα και είναι πιο πειθαρχημένος.   

Υπάρχει βέβαια το αγκάθι του ωραρίου που οδηγεί σε διάφορα «κορωνοπάρτι» τις βραδινές ώρες. Όταν διώχνουμε τη νεολαία από τα μαγαζιά στις 11 το βράδυ, θα συνεχίσει αλλού, σε πλατείες και παραλίες. Λέμε ξανά και ξανά ότι θα πρέπει να μένουν τα μαγαζιά ανοιχτά μέχρις τις 2:00 και να υπάρχει και η μουσική των 80 ντεσιμπέλ».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις