Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς: Το διαζύγιο των 130 δισ. - Πώς θα χωρίσουν χλιδάτα σπίτια, εκτάσεις γης, αεροπλάνα και έργα τέχνης

Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς: Το διαζύγιο των...

Ο μεγαλύτερος χωρισμός περιουσίας μετά το διαζύγιο Μπέζος.

Σοκ προκάλεσε η είδηση του χωρισμού του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς από τη σύζυγό του Μελίντα έπειτα από 27 χρόνια γάμου. Μαζί με το διαζύγιο, όμως, έρχεται και ο χωρισμός της περιουσίας, η οποία είναι αστρονομική και υπολογίζεται περίπου στα 130 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μάλιστα, η Μελίντα Γκέιτς ήταν αυτή που υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τον Μπιλ Γκέιτς και, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, το ζευγάρι δεν είχε κάνει προγαμιαίο συμβόλαιο. Όπως αναφέρει το TMZ επικαλούμενο τα δικαστικά έγγραφα, η 56χρονη Μελίντα στον λόγο του διαζυγίου ανέφερε πως ο γάμος τους «έσπασε ανεπανόρθωτα».

Και το έγγραφο που κατατέθηκε χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο του Σιάτλ σημειώνει πως το ζευγάρι έχει «συμφωνία χωρισμού» αλλά όχι προγαμιαίο συμβόλαιο. Η συμφωνία αυτή υπογράφεται συνήθως στο τέλος ενός γάμου, προκειμένου να καθορίσει τους όρους του διαζυγίου.


Ο μεγαλύτερος χωρισμός περιουσίας μετά το διαζύγιο Μπέζος
Πόση είναι όμως η περιουσία του διάσημου και ενός από τα πλουσιότερα ζευγάρια στον κόσμο;

Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, το διαζύγιό τους θα είναι ο μεγαλύτερος διαχωρισμός περιουσιακών στοιχείων από τότε που ο Τζεφ Μπέζος και η σύζυγός του, Μακένζι, χώρισαν στα μέσα του 2019.

Οι Γκέιτς έχουν περιουσία που φτάνει τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τους τους 4ους πλουσιότερους στον κόσμο, πίσω από τον Μπέζος, τον Έλον Μασκ και τον ιδιοκτήτη γαλλικών ειδών πολυτελείας, Μπερνάρ Αρνό.

Όταν το διαζύγιο των Μπέζος ολοκληρώθηκε το 2019, ο Τζεφ κράτησε το 75% του κοινού μεριδίου τους στην Amazon -άξιζε τότε 144 δισεκατομμύρια δολάρια-, αφήνοντας στη Μακένζι το 1/4 της αξίας, 35,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αυτοκρατορία Γκέιτς περιλαμβάνει σπίτια σε 5 πολιτείες, έναν στόλο αυτοκινήτων, μεταξύ των οποίων μια σπάνια Porsche αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων, μια συλλογή έργων τέχνης που περιλαμβάνει το Da Vinci Condex αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων που αγόρασε ο Γκέιτς σε δημοπρασία και μια σειρά από ιδιωτικά τζετ. Επίσης, ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης γεωργικής γης στις Ηνωμένες Πολιτείες, με 242.000 στρέμματα σε 18 διαφορετικές πολιτείες.

Οι Γκέιτς, που έχουν τρία παιδιά, την 25χρονη Τζένιφερ, τον 21χρονο Ρόρι και τη 18χρονη Φοίβη, έχουν το κύριο σπίτι τους στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον, στα περίχωρα του Σιάτλ. Το διάσημο ζευγάρι έχει δεσμευτεί να δώσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του -μέσω του προγράμματος Giving Pledge, το οποίο έχουν ιδρύσει μαζί με τον Γουόρεν Μπάφετ- προτού πεθάνει, με τα παιδιά τους να λαμβάνουν μόλις 10 εκατομμύρια δολάρια το καθένα -ένα ελάχιστο μέρος από τη συνολική τους περιουσία.

Πέρα όμως από τη δέσμευσή τους να τα χαρίσουν όλα, οι Γκέιτς προς το παρόν χαίρουν άκρας υγείας και έχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να μοιράσουν.

Έπαυλη Xanadu 2.0 στην Ουάσιγκτον
Η οικογένεια Γκέιτς διαθέτει μια σειρά από πολυτελή αρχοντικά στις ΗΠΑ: στην Ουάσιγκτον, τη Φλόριντα, την Καλιφόρνια και το Ουαϊόμινγκ. Η κύρια κατοικία τους τους όμως είναι στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον, και είναι γνωστή ως Xanadu 2.0.

Το αρχοντικό των 6.100 τετραγωνικών μέτρων έχει θέα στη λίμνη Ουάσιγκτον στη Μεδίνα και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 15 χιλιομέτρων από το κέντρο του Σιάτλ -όπου έχει την έδρα του το Ίδρυμα Γκέιτς.

Ο ιδρυτής της Microsoft αγόρασε το αρχοντικό για 2 εκατομμύρια δολάρια το 1988, αλλά πέρασε 7 χρόνια προκειμένου να το μετατρέψει στο σπίτι των ονείρων του -με κόστος 63 εκατομμύρια δολάρια.



Η κατασκευή κατά μήκος της γραφικής λίμνης εξόργισε μερικούς γείτονες, όπως ανέφερε εκείνη την εποχή η «Washington Post», με τον Μπιλ Γκέιτς να απαντά με δωρεάν πλύσιμο αυτοκινήτων, ενώ διέθεσε το κατασκευαστικό συνεργείο στους γείτονες ώστε να κάνουν μικρές επιδιορθώσεις στα σπίτια τους. Η έπαυλη αξίζει πλέον 125 εκατομμύρια δολάρια.

«Ήθελα να είναι όλα χειροποίητα αλλά όχι εξεζητημένα», είχε αναφέρει στο βιβλίο του «The Road Ahead», το οποίο έγραψε στον ξενώνα του σπιτιού όσο κατασκευαζόταν το κύριο σπίτι, ο Μπιλ Γκέιτς. «Ήθελα ένα σπίτι που θα μπορούσε να φιλοξενήσει εξελιγμένη τεχνολογία, αλλά με διακριτικό τρόπο, που θα καθιστούσε σαφές ότι η τεχνολογία ήταν ο υπηρέτης και όχι ο κύριος του σπιτιού».

 

Η έπαυλη διαθέτει εσωτερική-εξωτερική πισίνα με υποβρύχιο μουσικό σύστημα και σχέδια ορυκτών στο πάτωμα καθώς και ένα αρχαίο απολιθωμένο αποτύπωμα από έναν φοίνικα πίσω από τον βατήρα. Στην έκταση των 5 στρεμμάτων που καλύπτει η έπαυλη, υπάρχει επίσης ένα τεχνητό ρέμα εφοδιασμένο με σολομό και πέστροφες και μια παραλία με άμμο, που, σύμφωνα με κάποιους, έχει μεταφερθεί εκεί από την Καραϊβική.

Μέσα στο αρχοντικό υπάρχουν 7 υπνοδωμάτια, 18 μπάνια και ένα αρτ ντεκό home cinema με καθίσματα για 20 άτομα, αλλά και μία τραπεζαρία 92 τετραγωνικών μέτρων (!) με καθίσματα για 24 άτομα. Για μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, η αίθουσα υποδοχής των 213 τετραγωνικών μέτρων μπορεί να φιλοξενήσει 150 άτομα για δείπνο ή 200 για κοκτέιλ πάρτι.

Η βιβλιοθήκη των 195 τετραγωνικών μέτρων περιλαμβάνει δύο μυστικές περιστρεφόμενες βιβλιοθήκες, μία εκ των οποίων έχει και ένα μπαρ. Στο δωμάτιο αυτό έχει κατασκευαστεί και μία ειδική γωνιά για να φιλοξενεί ένα από τα πιο πολύτιμα υπάρχοντα του Μπιλ Γκέιτς -ένα επιστημονικό σημειωματάριο που είχε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι στις αρχές του 1500, που ονομάζεται Codex. Ο Γκέιτς το αγόρασε σε δημοπρασία το 1994 έναντι 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στο ταβάνι είναι χαραγμένο ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Ο υπέροχος Γκάτσμπι»: «Ήρθε από πολύ μακριά σε αυτό το γαλάζιο γκαζόν, και το όνειρό του φαινόταν τόσο κοντινό που με δυσκολία θα αποτύγχανε να το αγγίξει». Σύμφωνα με τη «Washington Post», υπάρχουν 4 σπάνια αντίγραφα του βιβλίου στη βιβλιοθήκη του.

Όπως αναφέρει το Seattle Curbed, οι επισκέπτες της έπαυλης πρέπει να φορούν μια καρφίτσα κατά την άφιξή τους, η οποία έχει αισθητήρες. Ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, η θερμοκρασία, η μουσική και ο φωτισμός αλλάζουν. Κάθε δωμάτιο διαθέτει το δικό του touchpad για τον έλεγχο του περιβάλλοντος της αίθουσας.

«Έχω ένα ωραίο σπίτι», είχε δηλώσει ο Μπιλ Γκέιτς σε ένα φόρουμ του «Ask Me Anything» του Reddit τον Φεβρουάριο του 2019. «Έχει και ένα δωμάτιο με τραμπολίνο, το οποίο λατρεύουν να χρησιμοποιούν τα παιδιά μου για να κατευνάζουν λίγο την υπερβολική τους ενέργεια. Δεν είμαι σίγουρος πόσο ενοχικά πρέπει να νιώθω που ζω σε ένα υπέροχο σπίτι».

Άλλα αρχοντικά
Το Xanadu 2.0 δεν είναι το μόνο υπέροχο σπίτι που ανήκει στους Γκέιτς. Κατέχουν επίσης ένα αγρόκτημα αξίας 59 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ουέλιγκτον της Φλόριντα -μια περιοχή γνωστή για την ιππασία, την οποία λατρεύει η μεγαλύτερη κόρη τους, Τζένιφερ, η οποία είναι δεινή ιππέας.

Το Ουέλιγκτον, που περιγράφεται από το The Real Deal ως η χειμερινή ιππική πρωτεύουσα του κόσμου, είναι η εποχική παιδική χαρά για τις οικογένειες δισεκατομμυριούχων. Τα παιδιά του Μάικλ Μπλούμπεργκ, του αείμνηστου Στιβ Τζομπς, της οικογένειας που φτιάχνει τις Campbell’s Soup αλλά και άλλων διασημοτήτων αγωνίζονται εκεί σε ιππικούς διαγωνισμούς.

Η οικογένεια Γκέιτς έχει επίσης το Irma Lake Lodge, ένα αγρόκτημα του Ουαϊόμινγκ, έκτασης 492 στρεμμάτων και αξίας 9 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο φτιάχτηκε αρχικά από τον Μπάφαλο Μπιλ το 1902 και πήρε το όνομα από τη μεγαλύτερη κόρη του. Ο Μπιλ Γκέιτς αγόρασε το ακίνητο το 2009.

Σύμφωνα με την περιγραφή του μεσιτικού γραφείου: «Το αγρόκτημα βρίσκεται δίπλα στο Εθνικό Δάσος του Shoshone και στην κοντινή Wilakie Wilderness, δίνοντας στο ακίνητο μια αυλή άνω των 3 εκατομμυρίων στρεμμάτων μέσα στην άγρια φύση και τα δάση.

Το διάσημο ζευγάρι έχει επίσης δύο σπίτια στην Καλιφόρνια: το ράντσο Παζεάνα 22 στρεμμάτων, το οποίο αγόρασε το 2014 έναντι 18 εκατομμυρίων δολαρίων και περιλαμβάνει ιππόδρομο, οπωρώνα και πέντε αχυρώνες που μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 50 άλογα.

Έχουν αγοράσει επίσης ένα ακόμη ακίνητο αξίας 43 εκατομμυρίων δολαρίων στην Καλιφόρνια κοντά στο Σαν Ντιέγκο, κλείνοντας τη συμφωνία τον Απρίλιο του 2020. Το πολυτελές αυτό σπίτι των 6 υπνοδωματίων και 538 τετραγωνικών μέτρων ανήκε στην πρώην σύζυγο του δισεκατομμυριούχου βαρόνου του πετρελαίου, T. Boone Pickens.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της αγοραπωλησίας, όπως τις αναφέρει το The Real Deal, το σπίτι είναι γνωστό ορόσημο στην πόλη και θεωρείται «ένα από τα πιο εξέχοντα παραθαλάσσια σπίτια στην παραλία της Δυτικής Ακτής». Έχει 120 μέτρα ιδιωτικής πρόσοψης στον ωκεανό.

Ο μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης γεωργικής γης στις ΗΠΑ
Εκτός από τα 5 σπίτια του, ο Μπιλ Γκέιτς έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο γεωργικής γης. Είναι πλέον ο μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης γεωργικής γης στις ΗΠΑ, με 242.000 στρέμματα σε 18 διαφορετικές πολιτείες.

Οι μεγαλύτερες εκτάσεις του 65χρονου ιδρυτή της Microsoft περιλαμβάνουν 69.071 στρέμματα στη Λουιζιάνα, 47.927 στρέμματα στο Αρκάνσας, 25.750 στρέμματα στην Αριζόνα, 20.588 στρέμματα στη Νεμπράσκα και 16.097 στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Δεν είναι σαφές γιατί ο Μπιλ Γκέιτς έχει επενδύσει τόσο πολύ σε χωράφια και οι λεπτομέρειες του είδους της εκμετάλλευσής τους είναι λιγοστές, όπως αποκαλύπτει το The Land Report.

Πανάκριβα και σπορ αυτοκίνητα
Ο Μπιλ Γκέιτς είναι γνωστός για την αγάπη του για τα αυτοκίνητα -το σπίτι του στο Σιάτλ διαθέτει χώρο για 30 οχήματα. Όπως είπε ο ίδιος στην Έλεν ντε Τζενέρις τον Φεβρουάριο του 2018, η μεγαλύτερη απόλαυσή του μετά την ίδρυση της Microsoft ήταν η αγορά ενός supercar Porsche 911, το οποίο πούλησε με τη σειρά του αργότερα.

Το αυτοκίνητο, το οποίο αγόρασε όταν η Microsoft είχε έδρα στο Αλμπουκέρκε στο Νέο Μεξικό, δεν ήταν μόνο για εμφάνιση: ο Μπιλ Γκέιτς λατρεύει να δοκιμάζει την ταχύτητα και να τρέχει στην έρημο. Ο συνέταιρός του, Πολ Άλεν, κάποτε έπρεπε να τον βγάλει από τη φυλακή μετά από μια ιδιαίτερα απερίσκεπτη βόλτα.

Ο ιδρυτής της Microsoft είναι επίσης ιδιοκτήτης μιας Porsche 930 Turbo, μιας Jaguar XJ6 και μιας Ferrari 348.

Το πολυτιμότερο αυτοκίνητό του πιστεύεται ότι είναι μια εξαιρετικά σπάνια Porsche 959 -μόνο μερικές εκατοντάδες έχουν κατασκευαστεί-, για την οποία έπρεπε να περιμένει 13 χρόνια, καθώς κρατούνταν από τα τελωνεία των ΗΠΑ. Μάλιστα, έπρεπε να περάσει ένας ειδικός νόμος για να επιτραπεί η είσοδος του αυτοκινήτου στη χώρα.

Ωστόσο, η πιο πρόσφατη αγορά του Μπιλ Γκέιτς, όπως δήλωσε τον Φεβρουάριο του 2020, ήταν μια Porsche Taycan -ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. «Πρέπει να πω ότι είναι ένα αυτοκίνητο υψηλής ποιότητας, αλλά και πολύ πολύ ωραίο», είπε σε συνέντευξή του στο YouTube. «Αυτό είναι το πρώτο μου ηλεκτρικό αυτοκίνητο και το απολαμβάνω πολύ».

Ιδιωτικά αεροπλάνα
Ο Μπιλ Γκέιτς το 2019 είχε δηλώσει ότι «το να έχεις ιδιωτικό αεροπλάνο είναι ένα προνόμιο αλλά και κάτι που κάνει τη ζωή σου πιο αποτελεσματική». «Μερικές φορές χρησιμοποιώ ιδιωτικό τζετ», είπε στο Reddit το 2019. «Με βοηθάει να κάνω τη δουλειά μου, αλλά και πάλι είναι ένα πολύ προνομιακό πράγμα που έχω».

Πιστεύεται ότι ο Γκέιτς διαθέτει δύο 656 Gulfstream G650ERs, δύο Bombardier Challenger 350s, ένα Cessna Seaplane και μια συλλογή ελικοπτέρων. Τον Φεβρουάριο, μιλώντας στο Fox News για την προώθηση του βιβλίου του «How to Avoid a Climate Disaster», ο Μπιλ Γκέιτς ρωτήθηκε για το πώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη χρήση ιδιωτικών τζετ με τη στάση του ως υποστηρικτής της οικολογίας.

Ο Γκέιτς φάνηκε να θεωρεί την ερώτηση «απολύτως σωστή», αλλά σημείωσε ότι παίρνει μέτρα για να καλύψει το προσωπικό του αποτύπωμα άνθρακα μέσω της δουλειάς του. «Αντισταθμίζω τις εκπομπές άνθρακά μου αγοράζοντας καθαρά αεροπορικά καύσιμα, χρηματοδοτώντας δέσμευση άνθρακα και χρηματοδοτώντας έργα χαμηλού κόστους για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας αντί φυσικού αερίου, και έτσι κατάφερα να το εξαλείψω και ήταν εκπληκτικό για μένα πόσο ακριβό ήταν αυτό το κόστος για να είναι πράσινο», είπε.


Έργα τέχνης
Ο Μπιλ Γκέιτς είναι επίσης γνωστός για την καλλιτεχνική του συλλογή. Το πιο διάσημο απόκτημά του είναι το Codex του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, το οποίο αγόρασε το 1994 έναντι 30 εκατομμυρίων δολαρίων, σε δημοπρασία του Οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για ένα σημειωματάριο, με 36 δερμάτινα φύλλα, που περιέχουν ένα μείγμα από τις παρατηρήσεις και τις θεωρίες του Ντα Βίντσι σχετικά με τις ιδιότητες του νερού, των πετρωμάτων και των απολιθωμάτων, του αέρα και του ουράνιου φωτός.

Η συλλογή τέχνης του περιλαμβάνει επίσης μια ελαιογραφία με το όνομα «Lost On The Grand Banks», του Γουίνσλοου Χόμερ, την οποία αγόρασε στα 36 εκατομμύρια δολάρια το 1998. Έχει επίσης ένα έργο με τίτλο «Polo Crowd» του Τζορτζ Μπέλοους, το οποίο αγόρασε για 28 εκατομμύρια δολάρια το 1999. Επίσης, διαθέτει στη συλλογή του το «The Nursery» του Γουίλιαμ Μέριτ Τσέιζ, αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πηγή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight