Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Προσλήψεις στις φυλακές Πατρών ζητούν Μάρκου-Αναγνωστοπούλου

Προσλήψεις στις φυλακές Πατρών ζητούν Μά...

Κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου με θέμα «Επιτακτική ανάγκη πρόσληψης προσωπικού στην υπηρεσία εξωτερικής φρούρησης του Καταστήματος Κράτησης Πάτρας», κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία στους Υπουργούς  Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: "Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δείχνει να μην έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα καταστήματα κράτησης και ειδικότερα η Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης (αυτών). Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι εξωτερικοί φρουροί του Καταστήματος Κράτησης Πάτρας είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Πολιτεία, έχει επιφορτίσει το τμήμα εξωτερικής φρουράς Πάτρας με το δύσκολο έργο της εξωτερικής φρούρησης της φυλακής αλλά και την φρούρηση όλων των νοσηλευόμενων  καταδίκων και υποδίκων (και από όμορες περιφέρειες) λόγω έλλειψης προσωπικού (εξαιρούνται από ιδρύσεως της υπηρεσίας βάσει νόμου οι εξωτερικές φρουρές Πάτρας, Διαβατών και Κορυδαλλού από τις μεταγωγές), το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με την καταστρατήγηση των εργασιακών του δικαιωμάτων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν τις οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις (ρεπό) που δικαιούνται και δεν έχουν αποζημιωθεί γι’ αυτές αλλά ούτε και για χιλιάδες δεδουλευμένες νυχτερινές ώρες, εξαιρέσιμα και αργίες παρελθόντων ετών κατά παράβαση της σχετικής εργατικής νομοθεσίας.

Αυτή τη στιγμή στο Κατάστημα Κράτησης της Πάτρας υπηρετούν σήμερα 84 άτομα, ενώ  οι οργανικές θέσεις συνολικά είναι 120. Η προκήρυξη ΑΣΕΠ 6Κ/2018 που αφορούσε σε 588 προσλήψεις προσωπικού στις φυλακές της χώρας, βρίσκεται σε εξέλιξη ως διαγωνιστική διαδικασία από τον Μάιο του 2018 και δεν έχει ολοκληρωθεί έως και σήμερα, τρία έτη μετά, αν και από την συγκεκριμένη προκήρυξη μόλις 3 άτομα αντιστοιχούν στην υπηρεσία εξωτερικής φρούρησης των φυλακών Πάτρας. Επομένως, χωρίς την ολοκλήρωση του εν λόγω διαγωνισμού, ουδείς λόγος γίνεται για την προκήρυξη νέου διαγωνισμού, ούτε όμως η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για την πρόσληψη -έστω- προσωπικού ορισμένου χρόνου για τις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι ενώ η Κυβέρνηση  έχει ήδη δώσει το πράσινο φως στην προκήρυξη για 1.033 προσλήψεις Ειδικών Φρουρών που θα στελεχώσουν την νέα υπηρεσία της νεοσυσταθείσας Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ο τελευταίος αμιγής διαγωνισμός προσλήψεων στην υπηρεσία εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης είχε γίνει το 2008.

Την ώρα που η υπηρεσία εξωτερικής φρούρησης καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση δεν την έχει εντάξει ακόμα στο πρόγραμμα εμβολιασμού και επιπλέον δεν εκσυγχρονίζει τον υλικοτεχνικό της εξοπλισμό. Οι εξωτερικοί φρουροί εκτελούν τα καθήκοντα τους με απαρχαιωμένα υπηρεσιακά οχήματα, με ελλιπή  υλικοτεχνικό εξοπλισμό ασφαλείας και ατομικών μέσων προστασίας, προβλήματα που έχουν άμεσες επιπτώσεις στην ασφάλειά τους.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα τέθηκαν οι παρακάτω ερωτήσεις στους αρμόδιους Υπουργούς:

- Θα προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της προκήρυξης 6Κ/2018 για την κάλυψη των κενών θέσεων εξωτερικών φρουρών; Προτίθεται το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε έκδοση νέας  προκήρυξης  ώστε να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες της Υπηρεσίας;

-Θα αποκαταστήσουν την εργασιακή νομιμότητα για τους εξωτερικούς φρουρούς του Καταστήματος Κράτησης Πάτρας αποδίδοντας όσα εκ του Νόμου δικαιούνται;

-Θα εντάξουν το προσωπικό της εξωτερικής φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης στο πρόγραμμα εμβολιασμού;

-Θα προχωρήσουν στην αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού της υπηρεσίας εξωτερικής φρούρησης (υπηρεσιακά οχήματα, οπλισμός, ρουχισμός κ.ά);"

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις