Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάσχα: Στο μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων οι προτάσεις της Εκκλησίας

Πάσχα: Στο μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων...

Τι έχει προτείνει

Tην ώρα που τα αρνητικά ρεκόρ διασωληνωμένων σπάνε το ένα μετά το άλλο, τα σενάρια για Πάσχα στο χωριό -χωρίς απαγόρευση για μετακινήσεις εκτός νομού- απομακρύνονται, καθώς το βάρος πέφτει για άλλη μια φορά στην αντιμετωπίση του τρίτου κύματος του κορονοϊού, στην τήρηση των μέτρων που ήδη υπάρχουν και στη μείωση της διασποράς, εν όψει μάλιστα του επερχόμενου ανοίγματος του τουρισμού τον Μάιο. Σε αυτό το πλαίσιο συνεδριάζει την Τρίτη 20 Απριλίου η επιτροπή των λοιμοξιολόγων.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, την Τετάρτη 21 Απριλίου, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η ολομέλεια της επιτροπής, προκειμένου να κάνει και τις τελικές εισηγήσεις για το τι θα ισχύσει το Πάσχα. Έπειτα από τις εισηγήσεις των ειδικών θα ακολουθήσουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης και οι σχετικές ανακοινώσεις. Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι για τη «χαλάρωση» των μέτρων, γεγονός που φάνηκε από την απόφασή τους να μην επιτρέψουν τις διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινές καθώς και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των κέντρων αισθητικής.

Ετσι οι ειδικοί φέρεται ότι συμφωνούν σε ανοιχτούς ναούς και στη λειτουργία όπως ορίζει το θρησκευτικό, εορταστικό πρόγραμμα με τροποποιήσεις στο ωράριο όπως ανακοινώθηκε έπειτα από τη συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ωστόσο εκφράζονται επιφυλάξεις από επιστήμονες σε ό,τι αφορά την περιφορά του Επιταφίου, θεωρώντας ότι εγκυμονεί κινδύνους συγχρωτισμού, παρότι γίνεται σε εξωτερικό χώρο. Στο θέμα των  γευμάτων-δείπνων, με αφορμή τις εορταστικές ημέρες, οι ειδικοί της Επιτροπής αναμένεται να βαδίσουν στην πεπατημένη των προηγούμενων Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιας.

 
Τι προτείνει η Ιερά Σύνοδος για το Πάσχα

Την απόφαση να μεταφέρει χρονικά την ώρα των Ιερών Ακολουθιών την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, με ώρα έναρξης τις 18:30, με την αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα αλλά και την τέλεση της Ανάστασης στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο προαύλιο των Ιερών Ναών, έλαβε η Ιερά Σύνοδος. Όπως ανέφερε στις δηλώσεις Τύπου ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας η Εκκλησία θα μεταφέρει χρονικά την ώρα των Ιερών Ακολουθιών την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, με ώρα έναρξης τις 18:30, με την αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Όσον αφορά στην Ανάσταση, ομόφωνα αποφάσισε πως αυτή θα τελεστεί στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο προαύλιο των Ιερών Ναών, ενώ αποφασίστηκε η χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ. 

Τέλος στα σενάρια για Πάσχα στο χωριό
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Open, το 62% των πολιτών επιθυμούν «Πάσχα στο χωριό», ωστόσο η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν μπορεί να αντέξει κάτι τέτοιο. Οι διασωληνωμένοι του τελευταίου 24ώρου, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ανέρχονταν στους 847, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, ο αριθμός θα αυξηθεί, με ενδεχόμενο να ξεπεράσει και τους 900. 

Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» του OPEN TV και δήλωσε πως εδώ και ένα μήνα δεν συμφωνεί με την έξοδο του Πάσχα, ενώ δήλωσε και αρνητικός στο άνοιγμα της εστίασης πριν από τις 15 Μαΐου. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι κυρίως η πίεση στις ΜΕΘ, εμείς υπολογίζουμε ότι μπορεί να φτάσει μέχρι τις 25-28 του μήνα κοντά στις 890-900. Ολοι θα το θέλαμε, αλλά μία μαζική έξοδος το Πάσχα δεν βοηθά» είπε ο καθηγητής.

Οσον αφορά στα κρούσματα τόνισε πως «Στην Αττική έχουμε μία αύξηση στο ιικό φορτίο, ίσως αυτό οφείλεται σε κάποιο βαθμό και στα κορονοπάρτι. Την αύξηση αυτή θα τη δούμε και στα κρούσματα τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, δεν θα είναι κάτι πολύ μεγάλο και θα μπορέσουμε να την αναχαιτίσουμε. Αυτό θα φανεί γύρω στις 25-26 του μήνα, που θα έχουμε μια μικρή αύξηση στην Αττική. Εδώ και μια εβδομάδα διανύουμε την κορύφωση του τρίτου κύματος» κατέληξε.

Πηγή:ethnos

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις