Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάει να γίνει Αττική η Αχαΐα- Σκέφτονται επιστράτευση γιατρών- Ανησυχία εκφράζουν οι επιδημιολόγοι

Πάει να γίνει Αττική η Αχαΐα- Σκέφτονται...

Σήμερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και το Γενικό Νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” νοσηλεύονται συνολικά περισσότεροι από 160 νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό

Επικίνδυνη πίεση στο ΕΣΥ με τους νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό να αυξάνονται ραγδαία βιώνει η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας. Οι επιδημιολόγοι της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής των ειδικών που συνεδριάζουν σήμερα, έχουν την ίδια ανησυχία, με αυτή για την Αττική.

Σε κρίσιμη κατάσταση με πολύ υψηλά επίπεδα απλών νοσηλειών Covid και νοσηλειών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αχαΐας. Τεράστια ανησυχία εκφράζουν οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Σήμερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και το Γενικό Νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” νοσηλεύονται συνολικά περισσότεροι από 160 νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό και 48 ακόμη ασθενείς με βαριά Covid στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι αριθμοί είναι εφιαλτικοί, αν σκεφτεί κανείς ότι η Αχαΐα με πληθυσμό 288 χιλιάδες κατοίκους, είναι κατά 13 φορές μικρότερη από την Αττική.

 
Οι εφεδρείες των νοσοκομείων έχουν εξαντληθεί και σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr το Υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο επιστράτευσης γιατρών, καθώς στην έκκληση που έχει γίνει τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξε μικρή ανταπόκριση, όπως αναφέρουν πηγές. Κρατικοί αξιωματούχοι της Υγείας σημειώνουν συγκεκριμένα, ότι στη σχετική έκκληση που έγινε και μέχρι εχθές το πρωί, ανταποκρίθηκε μόνο ένας γιατρός από την Αμαλιάδα.

ΕΣΥ Αχαΐας: Το μεγαλύτερο ιικό φορτίο της χώρας μαζί με τη Δυτική Αττική
Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την αύξηση του ιικού φορτίου στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, στην οποία σημειώνονται 481 κρούσματα, ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, ανά 14 μέρες. Την ώρα που η αντίστοιχη αναγωγή για το σύνολο της Ελλάδας είναι τα 298 κρούσματα. Δηλαδή η Αχαΐα εμφανίζει ιικό φορτίο κατά 30% αυξημένο.

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο κ. Νίκος Τζανάκης, αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, σημειώνει ότι οι γιατροί από τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής του ζήτησαν να τους δώσει με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που τρέχει, μια πλήρη επιδημιολογική εικόνα της περιοχής.

“Μου ζήτησαν οι γιατροί από την Αχαΐα και τους έχω δώσει μια πλήρη επιδημιολογική εικόνα για την Αχαϊα. Η Αχαΐα αυτή τη στιγμή πηγαίνει περίπου με 481 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες ανά 14 ημέρες, με την αναγωγή του ECDC για να συγκρίνουμε διαφορετικές πόλεις και πληθυσμούς. Κάποιες περιοχές της Αττικής για παράδειγμα, η Δυτική Αττική, έχει παρόμοια νούμερα. Αυτό τι σημαίνει; Τεράστια πίεση στο υγειονομικό σύστημα. Γι’ αυτό αυτή τη στιγμή στην Αχαΐα υπάρχουν 48 άτομα στις ΜΕΘ. Αφού ο πληθυσμός της είναι δεκατρείς φορές μικρότερος από της Αττικής, είναι σαν να πολλαπλασιάζεις τα 47 κρεβάτια Μονάδας που έχουν επί 13, δηλαδή, σαν να είχε η Αττική 611 ασθενείς σε ΜΕΘ”.


Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, εκτιμώντας όπως αναφέρουν τα μέλη του “τη σοβαρότητα της υγειονομικής κρίσης για τη πόλη” και μετά από έκτακτη συνεδρίαση, αποφάσισε να υποστηρίξει το έργο που επιτελούν οι συνάδελφοι του Δημόσιου συστήματος υγείας.

“Οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί, μέλη του ΔΣ του ΙΣΠ, δήλωσαν ότι τίθενται στη διάθεση της πολιτείας, για τη κάλυψη αναγκών του ΕΣΥ, εντός των ορίων ευθύνης του συλλόγου μας. Επίσης διαπιστώθηκε η ύπαρξη εκπεφρασμένης πρόθεσης συνεισφοράς από ικανό αριθμό συναδέλφων, ειδικοτήτων αιχμής, είτε με σχέση μη πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης, είτε με σχέση πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης”, αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου σε ανακοίνωσή τους.

Οι γιατροί ζητούν να αξιοποιηθούν περισσότερο οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για τη κάλυψη αναγκών της δευτεροβάθμιας περίθαλψης και αναμένουν διευκρινίσεις, όπως λένε, για τους όρους της συμμετοχής τους, τις συμβάσεις απασχόλησης, καθώς και την διασφάλιση αστικής ευθύνης.

πηγή newsit.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις