Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας: Ο τσαγκάρης Καρατζάς, ο προύχοντας Παπαδιαμαντόπουλος, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ

Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας: Ο τσαγκάρης Κ...

Μάθημα ιστορίας από τη Δημοτική Αρχή που προκάλεσε αντιδράσεις

Σε μάθημα ιστορίας περί το 1821 μετατράπηκε η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, αφορμής δοθείσης από το γεγονός ότι ήρθε προς συζήτηση από το Σώμα, έστω και καθυστερημένα, μήνα Μάρτιο του τρέχοντος επετειακού έτους, το ζήτημα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Πάτρα.

Και κάπως έτσι, το ανώτατο βουλευόμενο όργανο της πόλης, κατέληξε να συζητάει αντί για τις εκδηλώσεις, για το …πώς έπρεπε να έχει γραφτεί η ιστορία και για το αν ο αγώνας ήταν ταξικός ή εθνικοαπελευθερωτικός.

Τον… διδακτικό χορό άνοιξε ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης ο οποίος στην εισήγησή του επιχείρησε ανάγνωση της ιστορίας του 1821 από το οπτικό πεδίο του ΚΚΕ κάνοντας λόγο για ταξικό αγώνα και φτάνοντας την υπόθεση μέχρι το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Η ιστορία τραβάει μπροστά, παρά την επίμονη προσπάθεια των αρχόντων της κάθε εποχής να βάλουν εμπόδια σε αυτή την εξέλιξη» ανέφερε μεταξύ άλλων. «Το διαχρονικό, άκρως επίκαιρο μήνυμα που σαλπίζει η επανάσταση του 1821 είναι ότι κανένας δυσμενής συσχετισμός δύναμης δεν μπορεί να είναι στατικός, όταν έχουν ήδη αναπτυχθεί οι υλικές προϋποθέσεις για το ξεπέρασμα ενός κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού. Η φαινομενικά κραταιά Οθωμανική Αυτοκρατορία άρχισε να αποσυντίθεται κάτω από τα χτυπήματα της Επανάστασης, ενώ ο διεθνής συσχετισμός δεν ήταν υπέρ των αστικών δυνάμεων (εκείνη την εποχή ηττάται ο Ναπολέων και συγκροτείται η «Ιερά Συμμαχία»).

Η δύναμη αυτού του συμπεράσματος αποπνέει αισιοδοξία σήμερα για το λαό μας, που βιώνει μια απάνθρωπη, σκληρή πραγματικότητα, στην οποία κυριαρχεί η πανδημία, η καταστολή, η ανεργία και η ανασφάλεια, αλλά και οι κίνδυνοι που προκαλεί η μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας μας στους μηχανισμούς και στα σχέδια των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ, που ευθύνονται για το μακέλεμα των λαών σε όλο τον κόσμο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πελετίδης στην εισήγησή του για τις εκδηλώσεις της πόλης για το 1821.

«Η επικράτηση της Επανάστασης οδήγησε στο σχηματισμό του έθνους – κράτους, που αποτελούσε την πραγματική επαναστατική απάντηση της εποχής στα αδιέξοδα της φεουδαρχικής εξουσίας, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να οδηγήσει στην κατάργηση της εκμετάλλευσης. Οι λαϊκές μάζες που αγωνίστηκαν ηρωικά στα πεδία των μαχών, έπαψαν να είναι ραγιάδες, μα δεν πέτυχαν την κοινωνική – οικονομική τους απελευθέρωση».

Και κατέληξε ο κ, Πελετίδης αναφέροντας:

«Το άλλο μήνυμα που σαλπίζει η επανάσταση είναι ότι τα κοινωνικά συστήματα, όπως ήταν στο παρελθόν το δουλοκτητικό, το φεουδαρχικό, των οποίων ο τρόπος παραγωγής εμποδίζει την πρόοδο της ανθρωπότητας, αργά ή γρήγορα ανατρέπονται. Ανατρέπονται οι ιστορικά ξεπερασμένες τάξεις και η εξουσία τους. Η αστική τάξη κατά την επανάσταση, ήταν δύναμη προόδου, γι’ αυτό και επικράτησε και επέβαλε την εξουσία της.

Στη συνέχεια όμως, σταμάτησε να αποτελεί δύναμη προόδου, εμποδίζει πλέον την ανθρωπότητα, τους λαούς, να γευτούν τα αποτελέσματα της ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνικής. Οι ιδέες της είναι ιστορικά παρωχημένες. Είναι μία τάξη που ζει από τον ιδρώτα αυτών που δουλεύουν, των εργαζομένων. Η συγκέντρωση πλούτου σε ελάχιστα χέρια είναι πρόκληση. Τον Ιούλιο του 2020, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, η περιουσία των δισεκατομμυριούχων έφτασε τα 10,2 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Η εκμετάλλευση των δημιουργών του πλούτου, της εργατικής τάξης, των χεριών και του πνεύματός της, ήρθε η ώρα να σταματήσει. Είναι πλέον μονόδρομος να μπει μπροστά, να οδηγήσει στην πρόοδο την κοινωνική εξέλιξη, να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας».

 

Οι αντιδράσεις

Για μάθημα ιστορίας από το «στρατηγείο» του ΚΚΕ που δεν θυμίζει σε τίποτα εισήγηση για επετειακές εκδηλώσεις έκανε λόγο η αντιπολίτευση μεμφόμενη τον Δήμαρχο ότι βρήκε ευκαιρία να κάνει … διαφώτιση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου για τις θέσεις του ΚΚΕ και σε ό,τι αφορά την ιστορία του 1821.  Η αντιπολίτευση επεσήμανε ότι ο Δήμαρχος διαδίδει τις αρχές του διχασμού ακόμη και στην περίπτωση του απελευθερωτικού αγώνα που δόθηκε από όλους τους Έλληνες και προσπαθεί να παρουσιάσει ένα εθνικό αγώνα ως μια ταξική διαμάχη.

«Ο τσαγκάρης Καρατζάς όπως είπατε κύριε Δήμαρχε πολέμησε μαζί με τον πλούσιο Παπαδιαμαντόπουλο ο οποίος έδωσε και την περιουσία του στον αγώνα» επεσήμανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γρηγόρης Αλεξόπουλος απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις αναφορές περί ταξικού αγώνα.

«Ο αγώνας ο δικός μας δεν μοιάζει με τους άλλους. Είναι έθνος με έθνος» σχολίασε ο Θεόδωρος Ντρίνιας της παράταξης «Κοινοτικόν» χρησιμοποιώντας τα λόγια του Κολοκοτρώνη για να απαντήσει στις αναλύσεις της Δημοτικής Αρχής για ταξικότητα του αγώνα.

Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι στο προτεινόμενο από τον Δήμο  πρόγραμμα εορτασμού του 1821 συμπεριλαμβάνονται αποκλειστικά ιστορικοί μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, ενώ ασκήθηκε και έντονη κριτική στο γεγονός ότι στον Δήμο της Πάτρας σε αντίθεση με άλλους δήμους της χώρας δεν συστάθηκε μια επιστημονική επιτροπή προκειμένου να επεξεργαστεί το πρόγραμμα για τα 200 χρόνια με έμφαση στους Πατρινούς αγωνιστές και τα γεγονότα της Πάτρας σημείο στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη έκταση ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος.

Στην ανάγκη να φωτίσουμε την εθνική ομοψυχία και όχι τη διχόνοια -έστω και αν ιστορικά είναι αποδεκτό ότι υπήρξε- ώστε να αποφευχθούν τα ίδια λάθη στο μέλλον αναφέρθηκε ο Γιώργος Ρώρος της παράταξης «Ώρα Πατρών»¨ο οποίος επίσης στιγμάτισε το γεγονός ότι ο Δήμαρχος επιχείρησε να κάνει πολιτική προπαγάνδα μέσα από την τοποθέτησή του για τις εκδηλώσεις.

Για αντικομμουνισμό κατηγόρησαν την αντιπολίτευση μέλης της Δημοιτκής Αρχής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις