Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Lockdown: Οι 3 ημερομηνίες για λιανεμπόριο, εστίαση, σχολεία

Lockdown: Οι 3 ημερομηνίες για λιανεμπόρ...

Ο σχεδιασμός για τις επόμενες κινήσεις

Σε άνοιγμα του λιανεμπορίου έπειτα από 15 μέρες -και μόνο αν τα κρούσματα του κορονοϊού και οι διασωληνωμένοι σημειώσουν μείωση- προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με στόχο την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας που έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία, ενώ στο τραπέζι υπάρχουν επίσης ημερομηνίες για άνοιγμα σχολείων και εστίασης. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, ειδικότερα, η κυβέρνηση προσδοκά το άνοιγμα να γίνει με συγκεκριμένα βήματα.
Απώτερος σκοπός είναι πρώτο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 22 Μαρτίου. Οι πολίτες ωστόσο θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους, στέλνοντας sms στο 13032, 1 μόνο φορά το 24ωρο ενώ τα μηνύματα θα έχουν τρίωρη διάρκεια. 

Μία εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 29 Μαρτίου, στόχος είναι να ανοίξουν τα σχολεία και για την ακρίβεια, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Η εστίαση, αναμένεται να ανοίξει μετά τις 15 Απριλίου κι αυτό μόνο σε εξωτερικούς χώρους, ενώ η επανεκκίνηση του τουρισμού δρομολογείται για τα μέσα Μάη. 

Σημειώνεται ότι το κόστος του lockdown τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει κοστίσει στη χώρα 1,2 δισ. ευρώ, τα 520 εκατ. εκ των οποίων προέρχονται από το λιανεμπόριο.

Για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου μίλησε κι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως δήλωσε, «το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο, έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».

Από τον σχεδιασμό δεν θα μπορούσε να λείπει και ο τουρισμός ο οποίος φαίνεται, με δεδομένη την πτώση των κρουσμάτων, τον καλό καιρό και φυσικά τον εμβολιασμό ο οποίος, όπως φαίνεται θα έχει επιταχυνθεί ήδη από τον Απρίλιο, θα μπορεί να ανοίξει στα μέσα Μαΐου. Το ακριβές πλαίσιο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αφού στην εξίσωση υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως η επιδημιολογική εικόνα των χωρών προέλευσης των τουριστών, το πιστοποιητικό εμβολιασμού κ.α.

Τέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το άνοιγμα της χώρας, αφού τότε σχεδιάζεται να «σηκώσουν» ρολά bar και γυμναστήρια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις