Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

"Πολίτες" των Πατρών! Υπέροχες εκατοντάδες "φάτσες" στους τοίχους της πόλης

"Πολίτες" των Πατρών!  Υπέροχε...

Δείτε εκατοντάδες γκράφιτι

Ένα πράγμα που χαρακτηρίζει την Πάτρα είναι το ότι είναι πολύ βρώμικη. Οσο δεν παίρνει μερικές φορές. Και ενίοτε είναι και κακόγουστη! Ο Δήμος και οι αρμόδιες υπηρεσίες καθαριότητας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε τα στοιχειώδη. Προϊόν της ίδιας της έλλειψης παιδείας των κατοίκων της, των περισσότερων ασφαλώς, είναι και η αισθητική της. Μια πόλη - αχταρμάς, χωρίς ενιαίο πολεοδομικό σύστημα, χωρίς ενιαίο συγκοινωνιακό σύστημα, ένα ατέλειωτο χάος, όπου ο καθένας χτίζει όπως θέλει, όπου θέλει. Μια πόλη που δεν υπάρχει κανονισμός πεζοδρομίων, μια πόλη όμως που καμαρώνει για την νεολαία της. Προφανώς δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον πλανήτη (φυσικά και στην Ελλάδα) νέοι τόσο "οργισμένοι" όσο στην Πάτρα, με βάση τα γκράφιτι και τα συνθήματα στους τοίχους.

Ούτε το Παρίσι το '68, ούτε στις ΗΠΑ στους καταυλισμούς των χίπις, ούτε στην Πράγα, ποτέ και πουθενά σε όλο τον κόσμο δεν μαζεύτηκαν τόσο πολύ οργισμένοι νέοι όσο στην Πάτρα. Η οποία ούτε είχε, ούτε πρόκειται να έχει ποτέ της ένα τετραγωνικό μέτρο σε κτίριο χωρίς να υπάρχουν πάνω γραμμένα συνθήματα! Μα όλα; Ναι!

Ολα τα κτίρια στην πόλη είναι γραμμένα. Είτε μιλάμε για μια πολυκατοικία, είτε για εκκλησίες, για το δικαστήριο, για διατηρητέα ή μη κτίρια, δημόσια ή ιδιωτικά. Ο καθένας γράφει ότι θέλει. Για τον Ολυμπιακό, για τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον μπάτσο, για τη ρημάδα την κρίση, για το ουροποιητικό σύστημα της γειτόνισσας, για τον αναρχισμό, για το γκομενάκι - μπουγάτσα που ακόμα αγαπάει κ.ά. Στους τοίχους των κτιρίων της πόλης ξεθύμανε το μένος χιλιάδων οργισμένων νέων. Είναι οι ίδιοι νέοι που καταγγέλλουν το αίσχος των μεγάλων να διπλοπαρκάρουν όπου βρουν, καταγγελία που γίνεται σε καφέ στην πλατεία (με το "παπί" πάνω στην πλατεία).

Όμως δεν αφορίζουμε σήμερα συλλήβδην το γκράφιτι και τη συνθηματολογία, προς Θεού. Είναι άλλο πράγμα να βλέπεις σε έναν τοίχο γραμμένο "Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του" κι εντελώς άλλο το "Θρύλε, ΠΑΟ, ΑΕΚ γα@@@σου". Δεν μας αφορούν άλλο, το πρόβλημα των τριών του ΠΟΚ, το Λεκανοπέδιο έχει πολύ περισσότερους και καθαρότερους τοίχους για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, όπως και το άλλο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Μοναδική όσο και υπέροχη εξαίρεση είναι κάποιοι νεαροί που κυριολεκτικά ζωγραφίζουν. Επιλέγουν συνήθως ερειπωμένα και παρατημένα σπίτια για να εκφραστούν με προσωπογραφίες υψηλής αισθητικής. Δεν επιλέγουν να βρωμίσουν και να φθείρουν, σέβονται διατηρητέα κτίρια και μνημεία.

Είναι αυτοί που άνοιξαν δρόμους για να καμαρώνει σήμερα η Πάτρα για το art festival και τις υπέροχες προσόψεις των κτιρίων.

Οποιος διασχίσει την Πάτρα θα δει μερικές "φάτσες" να τον κοιτούν περίεργα! Είναι τόσο όμορφες!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight