Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Άγγελος Τσιγκρής φέρνει στη Βουλή τα μέτρα προστασίας από τη νιτρική ρύπανση

Ο Άγγελος Τσιγκρής φέρνει στη Βουλή τα μ...

Ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαίας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με τη λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος από την νιτρική ρύπανση. Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:“Η απεριόριστη χρήση λιπασμάτων με υπερβολική περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα, συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την ποιότητα του πόσιμου νερού.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News» (4.10.2020), η νιτρική ρύπανση αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα επιβάρυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Στη χώρα μας επηρεάζονται 30 περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αχαΐα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, το νερό με ποσότητα νιτρικών ιόντων που ξεπερνά τα επίπεδα του προβλεπόμενου ανώτερου ορίου, είναι ακατάλληλο προς πόση και προκαλεί επικίνδυνη αύξηση του μικροβιακού φορτίου. 

Ειδικότερα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 4ης Μαΐου 2018, αναφέρει ότι η κατανάλωση πόσιμου νερού με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα οδηγεί στην μεθαιμοσφαιριναιμία, η οποία προκαλεί κυάνωση που εμποδίζει την ομαλή μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, ενώ παράλληλα δύναται να επιφέρει ακόμη και το θάνατο στα βρέφη. 

Να σημειωθεί ότι το 2015, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας για ανεξέλεγκτη νιτρική ρύπανση, ενώ το Φεβρουάριο του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην Ελλάδα αναδρομικό πρόστιμο ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας της διαχρονικής αδυναμίας εναρμόνισης και τήρησης της Κοινοτικής Οδηγίας του 1991”. 

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό: α) τη λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και της ποιότητας του πόσιμου νερού από τη χρήση νιτρικών ιόντων και β) την άμεση συμμόρφωση της Ελλάδος με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες._

 ____________________

 Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις