Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Το "CODA" θριάμβευσε με 4 βραβεία στο Sundance

Το "CODA" θριάμβευσε με 4 βραβ...

Φιλμ του περσινού Φεστιβάλ του Sundance όπως τα "Promising Young Woman", "Palm Springs" & "The Father" είναι υποψήφια στις φετινές Χρυσές Σφαίρες

Το φετινό Φεστιβάλ του Sundance στη Γιούτα που έγινε virtual, έριξε αυλαία  στις 3 Φεβρουαρίου 2021 με θριαμβεύτρια ταινία στο τμήμα US Dramatic, το Αμερικάνικο ριμέικ του Γαλλικού φιλμ “La Famille Belier” του 2014, με τίτλο «CODA», μεταφερμένο σε μία μικρή πόλη ψαράδων, το Gloucester, από τη σκηνοθέτιδα Sian Heder από τη Μασαχουσέτη του «Orange is the new black».  Στο «CODA» που μάλιστα έσπασε όλα τα ρεκόρ όπως έγραψε το Variety και αγοράστηκε στο Sundance από την Apple Studios για 25 εκατομμύρια δολάρια, πρωταγωνιστεί η Εμίλια Τζόουνς στο ρόλο της 17χρονης Ρούμπι, μοναδικό μέλος που έχει ακοή μίας οικογένειας κωφών ψαράδων.

Η Ρούμπι με ταλέντο στη μουσική & το τραγούδι θα βρεθεί στο δίλημμα ν’ ακολουθήσει τα όνειρα της αποδεχόμενη μία πανεπιστημιακή μουσική υποτροφία ή να παραμείνει να βοηθά την οικογένεια της. Το φιλμ που προβλήθηκε την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, την Πέμπτη 28/1, κέρδισε συνολικά 4 βραβεία, της καλύτερης δραματικής ταινίας και το βραβείο κοινού, της καλύτερης σκηνοθεσίας καθώς και το ειδικό βραβείο της Επιτροπής για το καλύτερο συνολικό καστ -Best Ensemble (το καστ του “CODA” περιλαμβάνει εκτός της Emilia Jones, τους Eugenio Derbez, Troy Kotsur, Ferdia Walsh-Peelo, Daniel Durant και την κωφάλαλη ηθοποιό Marlee Matlin του Οσκαρικού «Παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Η Εμίλια Τζόουνς διδάχτηκε την νοηματική γλώσσα & όπως είπε, «αυτή η ταινία μου άλλαξε τη ζωή για πάντα, ελπίζω να εμπνεύσει το Χόλιγουντ και για άλλες παρόμοιες ταινίες».

Οι κριτικές από Μέσα ενημέρωσης όπως το Variety ήταν ένθερμες και η διευθύντρια προγραμματισμού του Σάντανς, Kim Yutani ανέφερε πως μπορεί η πρεμιέρα του «CODA» να έγινε ψηφιακά ωστόσο η αποθέωση που γνώρισε από σινεφίλ και κριτικούς έμοιαζε μ’ ένα δια ζώσης παρατεταμένο χειροκρότημα σε μία αίθουσα.

Ακόμα ο Κλίφτον Κόλινς Τζούνιορ βραβεύτηκε στο Σάντανς για την ερμηνεία του στο «Jockey» του Κλιντ Μπέντλει & στο τμήμα World Dramatic πήρε 3 βραβεία το δράμα επιβίωσης στην ανδροκρατούμενη κοινωνία του Κοσόβου μετά τον πόλεμο «Hive» σε σκηνοθεσία Blerta Basholli (Μεγάλο βραβείο της Επιτροπής, βραβείο σκηνοθεσίας & βραβείο κοινού).

Το Σάντανς που από τα μέσα του ’80 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Σάντανς του Ρόμπερτ Ρέντφορντ και καθιέρωσε το ανεξάρτητο σινεμά δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς ταλαντούχους σεναριογράφους και σκηνοθέτες να δείξουν τη δουλειά τους, φαίνεται ότι και φέτος θα έχει δυναμική εκπροσώπηση στα βραβεία όπως τα Όσκαρ.

Οι υποψηφιότητες των 78ων Χρυσών Σφαιρών – Golden Globes ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 3/2 και μία από τις ταινίες που έκαναν πάταγο στο περσινό Σάντανς, το «Promising Young Woman», σκηνοθετικό ντεμπούτο της Emerald Fenell με την 35χρονη Κάρει Μάλιγκαν στο ρόλο μίας φοιτήτριας νοσηλευτικής που φορά ροζ πουλόβερ και «κερασένιο» lip gloss και αναζητά εκδίκηση για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, διεκδικεί 4 Χρυσές Σφαίρες (καλύτερης ταινίας – δράμα, σκηνοθεσίας, σεναρίου και α’ γυναικείου ρόλου – δράμα).

Η ταινία ήδη προβάλλεται από τα περασμένα Χριστούγεννα στις Αμερικάνικες αίθουσες (σε όσες λειτουργούν).

Στο μεταξύ ο 42χρονος Αμερικανός κωμικός Andy Samberg πρωταγωνιστεί στο «Palm Springs» που χαρακτηρίστηκε ως το «μπλοκμάστερ» του περσινού Σάντανς καθώς αγοράστηκε για διανομή στις αίθουσες έναντι του υψηλού ποσού των 22 εκατ. δολαρίων. Η ταινία έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Ιούλιο στην πλατφόρμα Hulu και τα σχόλια ήσαν διθυραμβικά όπως ότι η έξυπνη και ηλιόλουστη αυτή ταινία για έναν άνδρα που ξαναζεί κάθε μέρα τη μπανάλ μέρα του γάμου του, είναι μία επίκαιρη μεταφορά της «Μέρας της μαρμότας» στο σήμερα & ένα σχόλιο στο συνεχόμενο lockdown – καραντίνα που μας έχει κάνει όλους σαν να ζούμε καθημερινά τα ίδια και τα ίδια.

Ο Andy Samberg είναι υποψήφιος για τη Χρυσή Σφαίρα α’ ανδρικού ρόλου για κωμωδία/μιούζικαλ αν και εδώ φαβορί είναι ο Σάσα Μπάρον Κοέν για το νέο φιλμ του Μπόρατ ενώ το «Palm Springs» διεκδικεί και τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας στην κατηγορία κωμωδία/μιούζικαλ.

Επίσης με άρωμα από Σάντανς είναι κι άλλες υποψηφιότητες στις Golden Globes όπως το «Minari» του 36χρονου Νοτιοκορεάτη Steven Yeun, ο οποίος υποδύεται τον Jacob Yi, έναν μετανάστη αγρότη που προσπαθεί να παρέχει τα προς το ζην στην οικογένεια του μην αποφεύγοντας κάποια λάθη. Το φιλμ «Minari», ένα πορτραίτο μίας αμερικανοκορεάτικης οικογένειας τη δεκαετία του ’80 διεκδικεί τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας μετά τον περσινό θρίαμβο του στο Σάντανς.

*Στο Σάντανς του 2020 είχε κάνει πρεμιέρα και το «The Father» του Florian Zeller που συνολικά διεκδικεί 4 Χρυσές Σφαίρες, καλύτερης ταινίας – δράμα, α’ ανδρικού ρόλου – δράμα για τον Άντονι Χόπκινς ως γηραιός Λονδρέζος που πάσχει από άνοια, β’ γυναικείου για την Ολίβια Κόλμαν και καλύτερου σεναρίου.

Από το φετινό Σάντανς αξίζει ν’ αναφέρουμε πως γενικά καλές εντυπώσεις άφησε και το «Land», πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια της ηθοποιού Ρόμπιν Ράιτ, η οποία επίσης πρωταγωνιστεί, που θύμισε όπως γράφτηκε, κάτι από το «Τζερεμάια Τζόνσον, ο αλύγιστος» του Σίντνει Πόλακ με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Τέλος στις υποψηφιότητες των φετινών Χρυσών Σφαιρών όπου τις περισσότερες έλαβε το «Mank» του Ντέιβιντ Φίντσερ (6) ενώ ισχυρός διεκδικητής με 4 είναι και το «Nomadland» της Κλόι Ζάο, επισημάνθηκαν και ταινίες που δεν είχαμε ακούσει έως τώρα, όπως το νέο-νουάρ του John Lee Hancock “The Little things” (είναι υποψήφιος για β’ ανδρικό ρόλο ο Τζάρεντ Λέτο), το «Music» σε σκηνοθεσία της τραγουδίστριας Sia με την Kate Hudson, υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα α’ γυναικείου σε κωμωδία/μιούζικαλ (υποψήφιο είναι και το φιλμ για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας) και το δικαστικό, πολιτικό δράμα «The Mauritanian» του Kevin MacDonald που είναι υποψήφιο για 2 Χρυσές Σφαίρες, α’ ανδρικού για τον Tahar Rahim και β’ γυναικείου για την Τζόντι Φόστερ.

Η απονομή των Χρυσών Σφαιρών έχει ανακοινωθεί για την Κυριακή 28/2/2021 ενώ το τιμητικό βραβείο Cecil B. DeMille θα δοθεί φέτος για το σύνολο της προσφοράς της στην 7η τέχνη, στη θρυλική Jane Fonda.

Σκηνή από το "Hive" που διακρί...

Σκηνή από το "Hive" που διακρίθηκε στο φετινό Φεστιβάλ του Σάντανς, η φωτ. είναι από το Sundance Institute, με credit Alexander Bloom.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture