Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Το "Tenet" του Κρίστοφερ Νόλαν στην κορυφή των 20 καλύτερων φιλμ του 2020

Το "Tenet" του Κρίστοφερ Νόλαν...

Ακολουθούν στη 2η θέση τα Οσκαρικά "Παράσιτα" - Τη λίστα συνέταξε το Βρετανικό περιοδικό Total Film

Μία πολύ περίεργη χρονιά φτάνει στο τέλος της που μας απογοήτευσε και μας φόβισε λόγω της πανδημίας του covid-19 και μπορεί και κινηματογραφικά να επικράτησε μία τεράστια αναστάτωση με τις αίθουσες να κατεβάζουν ρολά, ωστόσο στον σινε-απολογισμό του έτους 2020 βλέπουμε ότι η 7η τέχνη άφησε και φέτος τη σφραγίδα της.

Το Χριστουγεννιάτικο τεύχος του Βρετανικού περιοδικού Τotal Film έκανε ανασκόπηση – review της δύσκολης αυτής χρονιάς και επέλεξε τις 20 καλύτερες ταινίες τοποθετώντας στην 1η θέση το ιδιοφυές, καλογυρισμένο αν και μπερδεμένο για το μέσο θεατή, «Τenet» του Κρίστοφερ Νόλαν με τον Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον, για το οποίο ένας επιστήμονας έδωσε την καλύτερη συμβουλή: μην προσπαθήσετε να το ερμηνεύσετε και να το αποκωδικοποιήσετε, απλά αισθανθείτε το. Το «Tenet» καταλαμβάνει την πρώτη θέση και ενδεχομένως να το δούμε και σε ορισμένες κατηγορίες των βραβείων Όσκαρ και για έναν ακόμη λόγο, ότι τόλμησε να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες του κόσμου (το είδαμε και στην Ελλάδα και στην Πάτρα τέλη Αυγούστου σε Odeon Veso Mare και στο θερινό σινε-Κάστρο στο Ρίο) παρά τις απαγορευτικές συνθήκες της πανδημίας και με όλα τα υπόλοιπα μπλοκμπάστερ φιλμ να έχουν πάρει τον δρόμο της αναβολής ή να βγαίνουν σε πλατφόρμες.

Και μόνο γι’ αυτό, η ταινία «Τenet» αξίζει το θαυμασμό μας, όπως έγραψε το Τotal Film, από τη λίστα του οποίου πάντως απουσιάζουν κάποια φιλμ που είτε βγαίνουν αυτές τις μέρες ή θα κάνουν πρεμιέρα τους πρώτους μήνες του 2021 (ανάμεσα τους είναι το «News of the World» του Πολ Γκρίνγκρας, το «Nomadland» της Κλόι Ζάο με την Φράνσις ΜακΝτόραμντ, ο «Oυρανός του μεσονυκτίου» με τον Τζορτζ Κλούνει, το «One Night in Miami» της Regina King, το «Μa Rainey’s Black bottom» του George C. Wolfe & παραγωγή του Ντενζέλ Ουάσινγκτον με την Viola Davis & τον εκλιπόντα Chadwick Boseman, το «The Father» του Γάλλου δημιουργού Florian Zeller με τον Άντονι Χόπκινς και το «Sound of Metal» του Darius Marder με τον 38χρονο Βρετανοπακιστανό ηθοποιό Riz Ahmed στο ρόλο ενός πρώην χρήστη ναρκωτικών, και ντράμερ που αρχίζει να χάνει με γρήγορο ρυθμό την ακοή του, μία ερμηνεία που ενδέχεται να τον φέρει έως τα Όσκαρ).

Η 20άδα του Τotal Film περιλαμβάνει και κάποια φιλμ που διακρίθηκαν στα Όσκαρ του 2020 όπως τα «Παράσιτα» του Νοτιοκορεάτη Bong Joon-Ho που μετά τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών το 2019, κέρδισαν 4 βασικά Όσκαρ όπως της καλύτερης ταινίας και της σκηνοθεσίας και στα διεθνή ταμεία συγκέντρωσαν 258 εκατ. δολάρια. Το Total Film χαρίζει στα «Παράσιτα» την 2η θέση ενώ το αντίπαλο φιλμ «1917» του Βρετανού Σαμ Μέντες με το εκπληκτικό «μονοπλάνο» γύρισμα του και τη συγκινητική ιστορία από το μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου φιγουράρει στην 20η θέση.

Τα υπόλοιπα καλύτερα φιλμ του 2020 σύμφωνα με το έγκυρο και πάντα ενημερωμένο Total Film με αντίστροφη μέτρηση έχουν ως εξής:

19. The Vast of Night, σκηνοθετικό ντεμπούτο του Andrew Patterson με στοιχεία νεανικού δράματος και «παράνοια» επιστημονικής φαντασίας και με κόστος κάτω του 1 εκατ. δολαρίων.

18. Νever Rarely Sometimes always, κοινωνικοδραματικό φιλμ της Eliza Hittman για μία νεαρή κοπέλα (η πρωτοεμφανιζόμενη Sidney Flanigan) που αναζητά να κάνει έκτρωση. Το φιλμ έχει ήδη ξεχωρίσει στις βραβεύσεις των Ενώσεων κριτικών.

17. Rocks σε σκηνοθεσία Sarah Gavron που θυμίζει τον «Κλέφτη ποδηλάτων» με φόντο το Λονδίνο και με Hip Afrobeat μουσικούς ρυθμούς.

16. Possessor του Βrandon Cronenberg, γιου του σκηνοθέτη Ντέιβιντ Κρόνενμεπργκ του «Crash». Πρόκειται για sci-fi φιλμ τρόμου με την Andrea Riseborough.

15. Relic, ντεμπούτο της Αυστραλοιαπωνέζας Natalie Erika James με την Έμιλι Μόρτιμερ που αναζητά τη μητέρα της που πάσχει από άνοια – dementia και έχει χαθεί. Ένα ακόμη φιλμ που ενδεχομένως να το δούμε στα BAFTA και στα Όσκαρ.

14. Wolfwalkers σε σκηνοθεσία Ross Stewart, ένα συγκινητικό καρτούν φιλμ με επίκεντρο λύκους και ξυλοκόπους που χαρακτηρίστηκε τολμηρά από κάποιους ως ένα «Game of thrones» για παιδιά.

13. I’m Thinking of Ending things του Charlie Kaufman, της πλατφόρμας του Νetflix, με την Jessie Buckley & τον Jesse Plemons ν’ επισκέπτονται το πατρικό σπίτι του τελευταίου και να γνωρίζουν τους γονείς του (Τόνι Κολέτ, Ντέιβιντ Θιούλις).

12. Host σε σκηνοθεσία Rob Savage, μία ταινία που ουσιαστικά γυρίστηκε με το application του zoom.

11. Calm with horses, ντεμπούτο του Nick Rowland με κεντρικό ήρωα έναν άτυχο μποξέρ στην αγροτική Ιρλανδία (στο ρόλο ο Cosmo Jarvis) που έχει ν’ αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του να είναι γονιός ενός αυτιστικού παιδιού αλλά και του να προσφέρει τις υπηρεσίες του σ’ έναν ντόπιο γκάνγκστερ.

10. Τhe Assistant σε σενάριο και σκηνοθεσία Κitty Green με την εκπληκτική ερμηνεία της Julia Garner που πάει για Όσκαρ. Μία ταινία – σχόλιο στην μιζέρια, τον μισογυνισμό και την σεξουαλική παρενόχληση στον απόηχο του κινήματος Metoo & του σκανδάλου του μεγαλοπαραγωγού Weistein.

9. Saint Maud σε σκηνοθεσία Rose Glass με τις Moyfydd Clark, Jennifer Eyle που θίγει θέματα πίστης και με κεντρικά πρόσωπα μία νοσοκόμα ακόλουθο της Ευαγγελικής εκκλησίας που προσπαθεί να «σώσει» τη ψυχή μίας ασθενούς της. Η ταινία γυρίστηκε στο Scarborough της Αγγλίας.

8. The Invisible Man του Leigh Whannell με την εκπληκτική Ελίζαμπεθ Μος και οπτικά εφέ που λογικά μπορεί να τα δούμε και στα Όσκαρ. Ο Γουανέλ ήδη ανέλαβε να σκηνοθετήσει ένα νέο φιλμ τρόμου, το «The Wolfman» με τον Ράιαν Γκόσλινγκ. Το «The Invisible man» παίχθηκε για λίγο στην Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο πριν κλείσουν οι αίθουσες και το καλοκαίρι στο σινε-Κάστρο στο ρίο.

7. Portrait of a lady on fire σε σενάριο και σκηνοθεσία Celine Sciamma με τις Noemie Merlant και Αdele Haenel & φόντο τη Γαλλία του 18ου αιώνα και τον κόσμο της ζωγραφικής. Είχε προβληθεί στη 2η αίθουσα του Πάνθεον.

6. The Lighthouse/Ο Φάρος του Ρόμπερτ Έγκερς, υποβλητικό φιλμ με στοιχεία τρόμου και φαντασίας που δίχασε τους σινεφίλ, με τον Ρόμπερτ Πάτινσον και τον Γουίλεμ Νταφόε ως φαροφύλακες σ’ ένα νησί κοντά στις ακτές της Νέας Αγγλίας, που «τρελαίνονται». Ασπρόμαυρο φιλμ και μ’ ένα φινάλε ανατριχιαστικό. Το είδαμε στο Πάνθεον τον Φεβρουάριο.

5. Soul, το νέο ψηφιακό ανιμέισον αριστούργημα, όπως λέγεται της Pixar που εντυπωσίασε στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου. Η ψυχή ενός μουσικού της τζαζ από τη Ν. Υόρκη (Jamie Foxx) μεταφέρεται στο The Great Before, το υπερπέραν όπου νεαρές ψυχές ετοιμάζονται να έρθουν στη γη και να «κατοικήσουν» σε ανθρώπινα σώματα. Ακούγεται και η φωνή της Tina Fey. Έκανε πρεμιέρα τα φετινά Χριστούγεννα στην πλατφόρμα Disney+.

4. Mank του Ντέιβιντ Φίντσερ που ήδη πολλοί σινεφίλ έχουν απολαύσει στο Netflix, με κεντρικό πρόσωπο τον αλκοολικό σεναριογράφο Herman J. Mankiewicz – Γκάρι Όλντμαν στην καλύτερη ερμηνεία της 30χρονης και πλέον καριέρας του. Ο Μάνκεβιτς είχε ουσιαστικά γράψει το σενάριο του «Πολίτη Κέιν» του Όρσον Ουέλς που κέρδισε Όσκαρ με το credit ωστόσο και τη φήμη μέχρι σήμερα να πιστώνεται στον Ουέλς.

3. Uncut Gems των αδελφών Safdie με την αποκαλυτική ερμηνεία του Άνταμ Σάντλερ που αδίκως έμεινε εκτός υποψηφιοτήτων των Όσκαρ. Στη χώρα μας δεν βγήκε στις αίθουσες.

*Στη 2η και την 1η θέση, όπως προείπαμε, φιγουράρουν τα «Παράσιτα» και το «Τenet» αντίστοιχα.

Το Total Film τέλος επέλεξε και 50 ακόμη φιλμ του 2020 που αξίζει και πρέπει να δούμε, ανάμεσα στα οποία είναι η live action «Μουλάν» της Νίκι Κάρο, το «Da 5 Bloods» του Σπάικ Λι με τον Ντελρόι Λίντο και τον αδικοχαμένο Τσάντγουικ Μπόζμαν, η «Shirley» με την Ελίζαμπεθ Μος σε σκηνοθεσία Josephine Decker, το νέο φιλμ του “Borat” με τον αμίμητο Sacha Baron Cohen και πάλι ως ρεπόρτερ του Καζκαστάν που τα κάνει άνω κάτω (ήταν πολύ καλός και στην ταινία του Άαρον Σόρκιν «Η Δίκη των 7 του Σικάγο»), το «The Life Ahead» με τη Σοφία Λόρεν σε σκηνοθεσία του γιου της Edoardo Ponti αλλά και η κωμωδία «Bill & Ted face the music» με τον Κιάνου Ριβς.

Όσο για τη χειρότερη ταινία του 2020, το περιοδικό επέλεξε το «Dolittle» με τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε σκηνοθεσία του Stephen Gaghan της ταινίας «Syriana».

"Never Rarely Sometimes Always".

"Never Rarely Sometimes Always".

"The Assistant".

"The Assistant".

"I'm Thinking of ending things".

"I'm Thinking of ending things".

"Sound of Metal".

"Sound of Metal".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture