Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

O Άγγελος Τσιγκρής φέρνει στη Βουλή την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη των ατόμων με αναπηρία

O Άγγελος Τσιγκρής φέρνει στη Βουλή την ...

Ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφορικά με την ασφαλιστική και τη συνταξιοδοτική κάλυψη των ατόμων με αναπηρία. 

Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή: 

«Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. 

Με την αφορμή αυτή, ζητώ τη διασφάλιση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, η οποία συνδέεται άμεσα με την ποιότητα ζωής και την αξιοπρεπή τους διαβίωση. 

Για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού, είναι αναγκαία η τροποποίηση του υπολογισμού των συντάξεων αναπηρίας, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 4387|2016 (ΦΕΚ 85 τ.Α΄), προκειμένου να τεθούν σε ισχύ ενιαίοι κανόνες συνταξιοδότησης και απονομής ασφαλιστικών παροχών. 

Επίσης, η επαναφορά της ρύθμισης της παρ. 5α του άρθρου 5 του ν. 3232|2004 είναι ουσιαστικής σημασίας, προκειμένου τα ορφανά παιδιά (από τους δύο γονείς), με μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, να δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που λάμβανε ο θανών γονέας. Επιπλέον, η διαμόρφωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου είναι ιδιαίτερα σημαντική, ώστε το διακοπτόμενο μέρος της σύνταξης του τέκνου με αναπηρία να αποδίδεται στη μητέρα, σε περίπτωση που εργαζόταν και παράλληλα λάμβανε μέρος από τη σύνταξη του πατέρα του. 

Τέλος, η επαναφορά των ευνοϊκών ρυθμίσεων  της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 3232|2004 (ΦΕΚ 48Α΄), που αφορούν στη συνταξιοδότηση των γονέων/συζύγων/αδελφών που φροντίζουν άτομα με βαριά αναπηρία, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κατοχύρωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης». 

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: α) σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό τη βελτίωση της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής κάλυψης των ατόμων με αναπηρία και β) πότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο._

 ____________________

 Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη. 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις