Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

The Crown 4ος κύκλος: Αλήθειες και ψέματα για Κάρολο και Νταϊάνα

The Crown 4ος κύκλος: Αλήθειες και ψέματ...

Όλα όσα βλέπουμε από χθες στο Netflix

Κυκλοφόρησε στην πλατφόρμα του Netflix η 4η σεζόν της δημοφιλούς σειράς «The Crown» και ήδη οι φανατικοί στο Μεγάλο Νησί, αλλά και στην Ελλάδα έχουν βυθιστεί στις μικρές οθόνες τους!

Η σειρά που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον χιλιάδων θεατών, σε αυτή την 4η περίοδο πραγματεύεται τη θητεία της Μάργκαρετ Θάτσερ στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και – το κυριότερο – τον γάμο του Καρόλου με την Νταϊάνα και τη ζωή τους.

Κάποιοι από τους έμπιστους συνεργάτες του πρίγκιπα Καρόλου κατηγόρησαν το Netflix ότι εκμεταλλεύτηκε τον πόνο της Βασιλικής Οικογένειας για οικονομικό όφελος και διατείνονται  ότι «φανταστικά γεγονότα παρουσιάζονται ως αληθινά». Η τέταρτη σεζόν καλύπτει τον καταδικασμένο γάμο του Καρόλου με την Πριγκίπισσα Νταϊάνα, τις διατροφικές διαταραχές της και τη σχέση του με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Η Emma Corrin ενσαρκώνει την πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο Josh O'Connor τον πρίγκιπα Κάρολο.

Όπως και στις προηγούμενες τρεις σεζόν του «The Crown», έτσι και η τελευταία είναι γεμάτη με ανακρίβειες και ηχηρά λάθη, όπως επισημαίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις «από μέσα». Ο βασιλικός ιστορικός Ian Lloyd επισημαίνει μερικά από τα σοβαρά λάθη της σειράς.

Οι σχέσεις της Νταϊάνας και της Καμίλα

Η τηλεοπτική εκδοχή: Οι δύο γυναίκες της ζωής του Καρόλου συναντιούνται για μεσημεριανό γεύμα στο εστιατόριο του Λονδίνου «Menage a Trois», λίγο μετά τη σχέση του Πρίγκιπα με τη Νταϊάνα.

Η Καμίλα φαίνεται να προσπαθεί να πληγώσει την αντίζηλό της, λέγοντας ότι γνωρίζει τον μελλοντικό σύζυγό της Νταϊάνα πολύ καλύτερα απ' όλους. Η σειρά του Netflix παρουσιάζει τεταμένες τις σχέσεις των δύο γυναικών, πράγμα που είναι εντελώς ανυπόστατο· αντίθετα οι σχέσεις τους ήταν εγκάρδιες.

Η Αλήθεια: Η Νταϊάνα και η Καμίλα συναντήθηκαν στο «Menage a Trois», το 1981, αλλά μετά τον γάμο με τον Κάρολο. Κάποια βράδια πριν είχαν δειπνήσει μαζί στο «La Fontana», ένα ιταλικό εστιατόριο στο Pimlico.

Ο Antony Worrall Thompson, ο πρώην σεφ - υπεύθυνος του «Menage a Trois», παρακολούθησε τη συνάντησή τους και είπε στην εφημερίδα «The Daily Mail»: «Οι κυρίες συνέφαγαν για μερικές ώρες. Έδειχναν ενθουσιασμένες από τη συνομιλία τους και πολύ φιλικές μεταξύ τους».

Το βραχιόλι «Gladys and Fred»

Η τηλεοπτική εκδοχή: Σύμφωνα με το Netflix, μετά την επίσημη γνωριμία τους, η Νταϊάνα ανακαλύπτει ότι ο Κάρολος έχει σχεδιάσει και παραγγείλει ένα βραχιόλι με τα αρχικά «G» και «F». Υποθέτει ότι τα αρχικά αντιπροσωπεύουν τα ονόματα κατοικίδιων ζώων Gladys και Fred - Charles και Camilla. Πεπεισμένη η Νταϊάνα ότι έχουν σχέση, λέει στη Βασίλισσα ότι ο γάμος δεν μπορεί να προχωρήσει. Μάλιστα υπάρχει έντονη αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της πρόβας του γάμου στο ναό του Αγίου Παύλου.

Η Αλήθεια: Η Νταϊάνα βρήκε το βραχιόλι και θορυβήθηκε γιατί τα αρχικά αντιστοιχούσαν στο «Girl Friday», το ψευδώνυμο του Καρόλου για την Καμίλα. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Νταϊάνα πλησίασε τη Βασίλισσα και δεν υπήρξε αντιπαράθεση στο ναό του Αγίου Παύλου. Ο Κάρολος έδωσε το βραχιόλι στην Καμίλα την ημέρα της πρόβας του γάμου, γεγονός που οδήγησε τη Νταϊάνα στο να έχει αμφιβολίες για τον γάμο που ακολουθούσε.

Η στολή της Νταϊάνας

Η τηλεοπτική εκδοχή: Ενώ βρίσκεστε στο Althorp House για ένα ραντεβού με τη Σάρα Σπένσερ, ο Κάρολος ενθουσιάζεται από την έφηβη αδελφή της Νταϊάνα, η οποία είναι ντυμένη «νύμφη των δασών» για μια σχολική παράσταση.

Η αλήθεια: Ο Κάρολος συναντήθηκε για πρώτη φορά με τη Νταϊάνα στο Althorp House, όταν είχε προσκληθεί για σκοποβολή, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ήταν ντυμένη «νύμφη των δασών».

Οι συμβουλές της ειδικού

Η τηλεοπτική εκδοχή: Η νεαρή Νταϊάνα φτάνει για ένα σαββατοκύριακο στο Balmoral με τη γιαγιά της Ρουθ, την Λαίδη Φέρμοϋ, τη στενή φίλη της Βασίλισσας Μητέρας. Η Λαίδη Φέρμοϋ λέει στη Νταϊάνα ότι αυτή η επίσκεψη είναι «το πιο σημαντικό Σαββατοκύριακο της ζωής σας». Μετά τον δεσμό με τον Κάρολο, η Λαίδη Φέρμοϋ εκπαιδεύει τη Νταϊάνα στους «κανόνες» της βασιλικής ζωής, λέγοντας της «αν κάνεις λάθος, δεν θα μπεις μόνο σε μπελάδες, θα είσαι και νεκρή».

Η αλήθεια: Η Λαίδη Φέρμοϋ δεν παρέδωσε ποτέ στη Νταϊάνα μαθήματα για τη βασιλική ζωή. Ο συγγραφέας Andrew Morton είπε ότι η Λαίδη Φέρμοϋ προσπάθησε να συμβουλεύσει τη Νταϊάνα για τον γάμο, προειδοποιώντας: «Αγαπητή μου, πρέπει να καταλάβετε την αίσθηση του χιούμορ τους και τον τρόπο ζωής τους που είναι διαφορετικός· δεν νομίζω ότι θα σας ταιριάζει».

Αντικείμενο τριβής ο Ουίλιαμ

Η τηλεοπτική εκδοχή: Η πριγκίπισσα έχει συμφωνήσει να πάει σε περιοδεία έξι εβδομάδων στην Αυστραλία το 1983 υπό την προϋπόθεση ότι θα πάρει και τον μικρό Ουίλιαμ. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, εμφανίζεται σε έξαλλη κατάσταση με τον ιδιωτικό γραμματέα του Καρόλου, Έντουαρντ Άντιεν, όταν έμαθε ότι θα αποχωριστεί τον Ουίλιαμ για δύο εβδομάδες. Στη σειρά η Νταϊάνα επιμένει ότι ο γιος της πρέπει να μεγαλώσει με «συναισθήματα», τα οποία δεν θα μάθει ποτέ από τους αυλικούς.

Η αλήθεια: Η Νταϊάνα είχε δηλώσει ότι δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα με τον Ουίλιαμ, και ότι αυτή και ο Κάρολος «δεν είχαν ποτέ διαμάχη για αυτό». Στην πραγματικότητα, ήταν διατεθειμένη να αφήσει τον νεαρό γιο της στο Ηνωμένο Βασίλειο, έως ότου ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Μάλκολμ Φρέιζερ πρότεινε να τον πάρει κι αυτόν. 

Ο Φίλιππος, σύμβουλος γάμου

Η τηλεοπτική εκδοχή: Τα Χριστούγεννα του 1990, εν μέσω προβλημάτων στον γάμο της, η Νταϊάνα προειδοποιεί τον πεθερό της ότι σκέπτεται να εγκαταλείψει τον Κάρολο. Ο πρίγκιπας Φίλιππος τη συμβουλεύει να μην το κάνει, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια πράξη «μπορεί να μην λειτουργήσει θετικά» για αυτήν. Η Νταϊάνα απαντά: «Με απειλείτε κύριε;»…

Η αλήθεια: Ο Φίλιππος έγραψε γράμμα στην Νταϊάνα, αστειευόμενος: «Δεν έχω ταλέντο συμβούλου γάμου». Και αργότερα, όταν οι σχέσεις με τον Κάρολο επιδεινώθηκαν, ισχυρίστηκε ότι «ήταν αδύνατο να της μιλήσω». Η «προειδοποίηση» του Φίλιππου είναι μια αδέξια αναφορά σε αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας ότι το Παλάτι συμμετείχε στο τροχαίο που σκότωσε τη Νταϊάνα.

Το ραντεβού της Βασίλισσας με τα παιδιά

Η τηλεοπτική εκδοχή: Η Βασίλισσα Ελισάβετ εμφανίζεται το 1982, ζητώντας από τον προσωπικό γραμματέα της, Μάρτιν Τσάρτερις, να οργανώσει ατομικές συναντήσεις με τα τέσσερα παιδιά της, ζητώντας ένα «ενημερωτικό σημείωμα για τα χόμπι και τα προσωπικά ενδιαφέροντα κάθε παιδιού» καθώς «θα ήθελε να μην νοιώθει κάποιος απομακρυσμένος ή παραγκωνισμένος».

Η Αλήθεια: Ο Μάρτιν Τσάρτερις αποσύρθηκε το 1977, πέντε χρόνια πριν από την υποτιθέμενη συνομιλία με τη Βασίλισσα. Η Ελισάβετ βλέπει τα παιδιά της όποτε θέλει και όπου θέλει και σίγουρα δεν θα ζητούσε να τα δει το καθένα ξεχωριστά με ραντεβού. Επίσης, δεν θα απαιτούσε ποτέ σημειώσεις για τα ενδιαφέροντά τους. Ωστόσο, αναφέρθηκε ότι ξέχασε κάποτε τα γενέθλια του Έντουαρντ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και τα θυμήθηκε έπειτα από υπενθύμιση της προσωπικής της οικονόμου.

«Εγώ είμαι ο καλύτερος!»

Η τηλεοπτική εκδοχή: Ο πρίγκιπας Άντριου εμφανίζεται να λέει στη Βασίλισσα ότι ζήτησε από τον αδερφό του Έντουαντ, αντί για τον Κάρολο, να είναι εκείνος ο κουμπάρος στον γάμο του. Έτσι ο Κάρολος θα καταλάβαινε πώς είναι στο περιθώριο. Ο Άντριου λέει, επίσης, ότι ο Κάρολος «ζηλεύει» τα στρατιωτικά του επιτεύγματα και τη δημοτικότητά του και επιμένει ότι θα ήταν αυτός μια καλύτερη επιλογή για κληρονόμος του θρόνου.

Η Αλήθεια: Ήταν φυσικό ο Άντριου να επιλέξει ως κουμπάρο τον Έντουαρντ καθώς ήταν πιο κοντά στην ηλικία του. Ακόμη και με την υπέρμετρη εγωπάθεια του Άντριου, το γεγονός ότι είπε στη Βασίλισσα πως θα ήταν καλύτερος για κληρονόμος του θρόνου, είναι αδιανόητη.

Η παρέμβαση του θείου

Η τηλεοπτική εκδοχή: Παρά το γεγονός ότι είναι ο μεγάλος θείος του πρίγκιπα και ο έμπιστος του, ο Ερλ Μαουντμπάτεν φαίνεται να έχει μια ψυχρή τηλεφωνική επαφή με τον Κάρολο με θέμα την Καμίλα. Ο Μαουντμπάτεν λέει στον ανιψιό του ότι η υπόλοιπη οικογένεια είναι απογοητευμένη από αυτόν για το γεγονός ότι συνεχίζει αυτή τη σχέση. Στη συνέχεια παρουσιάζεται στην οθόνη να γράφει στον Κάρολο ένα γράμμα με το οποίο τον παροτρύνει να θυμηθεί τη θέση και το καθήκον του.

Η Αλήθεια: Δεν υπάρχουν αποδείξεις για έντονη τηλεφωνική συνομιλία ή για επιστολή. Ο Μαουντμπάτεν είχε συμβουλέψει τον Κάρολο να επιλέξει ένα «κατάλληλο, ελκυστικό και γλυκό χαρακτήρα κοριτσιού». Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Μαουντμπάτεν από βομβιστική επίθεση του IRA, ο Κάρολος άρχισε να συναναστρέφεται με τη Νταϊάνα, εκπληρώνοντας την επιθυμία του θείου του.

Ο Φίλιππος και οι «μπαλαρίνες» του

Η τηλεοπτική εκδοχή: Ο πρίγκιπας Φίλιππος κάνει χιούμορ στη Βασίλισσα ότι δεν χορεύει ποτέ γι' αυτόν. Η σειρά δίνει την απάντησή της Βασίλισσας: «Εσείς δεν έχετε ανάγκη, αφού είχατε τις προσωπικές μπαλαρίνες σας».

Η Αλήθεια: Γυναίκες, που λέγεται ότι είχαν δεσμό με τον Φίλιππο ήταν μια τραγουδίστρια νυχτερινού κλαμπ, μια συγγραφέας, δύο ηθοποιοί, μια τηλεοπτική παρουσιάστρια, μια σταρ του Χόλιγουντ και κάμποσες αριστοκράτισσες συμπεριλαμβανομένης και την ξαδέλφη της Βασίλισσας - αλλά όχι μπαλαρίνες!

Αν κρίνουμε από τα στιγμιότυπα που επικαλούνται οι βρετανικές εφημερίδες για να αποδομήσουν τη σειρά του Netflix, μικρό το κακό! Ο διάβολος, θα πείτε, κρύβεται στις λεπτομέρειες. Σωστό!

Γενικές επισημάνσεις από γνώστες

Γενικά, οι χαρακτήρες που εμφανίζονται στην 4η περίοδο του «The Crown» δεν είναι οι χαρακτήρες που γνωρίζoυν οι Βρετανοί. Υποστηρίζεται από το Μεγάλο Νησί ότι οι χαρακτήρες έχουν παραποιηθεί για να γίνει πιο ελκυστικό το προϊόν. Η Καμίλα, για παράδειγμα, δεν είναι η σκληρή ραδιούργος που φαίνεται να καταστρέφει την ψυχολογία της Νταϊάνας στο «Menage a Trois». Στην πραγματικότητα η Καμίλα είναι αστεία, φιλική και ζεστή. Η Καμίλα άρεσε στη Νταϊάνα, που υποστήριξε την επανένωσή της με τον Κάρολο.

Ο Κάρολος, από την άλλη, ήταν θύμα των επιλογών του και της θέσης του σε μια δυσλειτουργική οικογένεια. Η Νταϊάνα υπέφερε από τα τραύματα της παιδικής της ηλικίας και από το γεγονός ότι είχε μείνει ορφανή από τη μητέρα της σε ηλικία έξι ετών. Τέλος, το «The Crown» δεν παρουσιάζει μια Βασίλισσα, που στην πραγματικότητα εξακολουθεί να εργάζεται στην ηλικία των 94 ετών. Ούτε ο πρίγκιπας Φίλιππος, αλλά ούτε και η βασίλισσα μητέρα εμφανίζουν τον πραγματικό χαρακτήρα τους. Και όπως λένε οι επικριτές της σειράς, οι περισσότεροι από αυτούς εμφανίζονται σαν τραγικές καρικατούρες.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight