Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κ. Μάρκου: Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κατάθεση του Πορίσματος για πειθαρχικά παραπτώματα αστυνομικών

Κ. Μάρκου: Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη...

ΔΕΙΤΕ τι ανέφερε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Προοεδευτική Συμμαχία, Κώστας Μάρκου αναφέρει τα εξής:

"Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, μετά από πολλές προσπάθειες της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κατά τη διάρκεια απάντησης του Υφυπουργού Προ.Πο Ε. Οικονόμου στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μάρκου, το πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου. Η Επιτροπή είχε έργο τη διερεύνηση «την τακτική παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης από τα καθ`ύλην αρμόδια όργανα των παρατηρήσεων και των πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη κατά το μέρος που αφορούν στη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων που διαπράττονται από το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας». Το πόρισμα αριθμεί έξι [6] σελίδες, όσοι και οι μήνες δηλαδή που καθυστέρησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη να το δημοσιοποιήσει, επικαλούμενος την σαθρή δικαιολογία ότι από τις 04 Μαΐου 2020 που το παρέλαβε «αξιολογούσε το  περιεχόμενό του».

Στο Πόρισμα αναγνωρίζεται ότι το φαινόμενο της αστυνομικής βίας δεν συνιστά ελληνική ιδιομορφία, εντούτοις, όπως σημειώνεται, συνιστά ελληνική ιδιαιτερότητα  «η ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων, όπως προκύπτει από τις επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς».

Φυσικά μόνη η ανάγνωση των συμπερασμάτων του Πορίσματος αρκεί για να αιτιολογήσει την καθυστέρηση αυτή, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πόρισμα – κόλαφο για την Ελληνική Αστυνομία και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε:

Απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛΑΣ να συνεργασθούν με τον Συνήγορο του Πολίτη. Επισημαίνεται ιδίως η μη λήψη καταθέσεων από κρίσιμους μάρτυρες, η μη υποβολή καίριων ερωτήσεων και η παράλειψη της εξέτασης των ιατρών που επιλήφθηκαν των υποθέσεων.

Μεροληψία των ανακριτικών αστυνομικών οργάνων, η οποία εκδηλώνεται με την κατά σύστημα αποδοχή εντυπωσιακά «όμοιων» καταθέσεων από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς και την απόδοση πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας στις μαρτυρικές καταθέσεις των τελευταίων, σε σύγκριση με τις καταθέσεις πολιτών, χωρίς αυτό να δικαιολογείται.

Συστηματική καθυστέρηση στην υποβολή εγγράφων που ζητεί ο ΣτΠ.

Μη συμμόρφωση προς τα πορίσματα του ΣτΠ, με αποτέλεσμα να αναπέμπονται υποθέσεις στην ΕΛΑΣ για περαιτέρω έρευνα. Έτσι, επί των 20 υποθέσεων που μελετήθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής μας, υπήρξαν 10 αναπομπές. Ακόμη ενδεικτικότερα, δεύτερη αναπομπή σημειώθηκε σε 5 περιπτώσεις, δηλαδή στο 25% του συνόλου.

Πλημμελής αιτιολογία των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων της ΕΛΑΣ, ιδίως στο πεδίο της έρευνας του ρατσιστικού κινήτρου.

Το ανησυχητικό και ταυτόχρονα επικίνδυνο αναφορικά με το Πόρισμα, δεν είναι μόνο ότι από την ημέρα που παραδόθηκε στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η Αστυνομία συνέχισε σε δεκάδες περιπτώσεις να ασκεί συστηματικά αυθαίρετη βία· είναι, κυρίως, ότι με την εν γένει συμπεριφορά του κ. Υπουργού και την απόκρυψη του πορίσματος από τη δημοσιότητα, δόθηκε ένα σήμα ότι η ανεξέλεγκτη βία εκ μέρους της αστυνομίας δικαιολογείται ως φυσιολογική, θεσμική, νόμιμη και αναμενόμενη πρώτα - πρώτα από την κυβέρνηση.

Ελπίζουμε, η επί εξάμηνο μελέτη του Πορίσματος και η ισόχρονη αξιολόγηση των συμπερασμάτων του από τον κ. Υπουργό, να τον οδηγήσει σε μια στροφή στον τρόπο που πολιτεύεται από την ημέρα που ανέλαβε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και να αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε να σταματήσουν τα περιστατικά ανεξέλεγκτης βίας εκ μέρους της αστυνομίας, αλλά και να εμπεδωθεί στους παρανομούντες αστυνομικούς το αίσθημα ότι δεν απολαμβάνουν κάποιας ιδιότυπης ασυλίας που έχει τη μορφή μόνιμης ατιμωρησίας."

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις