Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ακρόπολη:"Tο υπουργείο οφείλει να αναθεωρήσει τη στάση του"

φωτό από fb Despoina Makropoulou

φωτό από fb Despoina Makropoulou

Αντιδράσεις για την τσιμεντοποίηση του περιβάλλοντος χώρου

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί για τις παρεμβάσεις στην Ακρόπολη και την τσιμεντοποίηση του περιβάλλοντος χώρου. Μάλιστα οι φωτογραφίες που ανάρτησε στο facebook η αρχαιολόγος Δέσποινα Μακροπούλου έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι τουλάχιστον επί μία εικοσαετία αυτές οι διαδρομές υφίστανται στρωμένες με τσιμέντο. "Εκφράζει ταυτόχρονα και τη λύπη του γιατί οι ίδιοι ευαίσθητοι πολίτες που διαμαρτύρονται, θα πρέπει μην έχουν επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο τουλάχιστον επί μία εικοσαετία, που αυτές οι διαδρομές υφίστανται στρωμένες με τσιμέντο. Η διαφορά είναι ότι με το χρόνο και με το πέρασμα εκατομμυρίων επισκεπτών, όλα αυτά τα χρόνια, το υλικό έχει καταστραφεί και οι διαδρομές αποτελούν παγίδα ακόμα και για τους μη έχοντες δυσκολίες στην κίνηση", αναφέρει χαρακτηριστικά, πυροδωτώντας αντιδράσεις.

Με νέα ανάρτησή της η αρχαιολόγος κοινοποιεί την τοποθέτηση της πρώην Υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά η οποία επισημαίνει ότι "ο σάλος που προκλήθηκε χτες, με τη δημοσίευση φωτογραφιών από την τσιμεντοποίηση του περιβάλλοντος χώρου του Παρθενώνα, απαντήθηκε με μια απαράδεκτη ανακοίνωση του υπουργείου, που προκαλεί το κοινό αίσθημα" ενώ σε άλλο σημείο τονίζει πως "στην προκειμένη περίπτωση, απαιτείται να υπάρξει α) αναστολή των εργασιών β) δημόσια διαβούλευση γ) να δημοσιευθεί η κρίσιμη απόφαση του ΚΑΣ και ο προβληματισμός που συζητήθηκε δ) να αποκατασταθεί η διαφάνεια στις συνεδριάσεις του ΚΑΣ με την επάνοδο των διαπιστευμένων δημοσιογράφων, που έχουν αποκλειστεί δ) η διαφάνεια στη δημοσίευση των συμβάσεων με δωρητές και χορηγούς ε) η διαφάνεια στη δημοσίευση των συμβάσεων δωρητών και χορηγών με εργολήπτες.
Όλα τα παραπάνω, είναι απαραίτητα για τη δημόσια διαβούλευση, καθώς και κρίσιμα για το πλαίσιο που τηρείται όσον αφορά τις μελέτες, την εκτέλεσή τους, τα χρονοδιαγράμματα, τη σκοπιμότητα συγκεκριμένων χορηγιών, αλλά και τον ρητό προσδιορισμό και ισορροπία σχέσεων μεταξύ των υπηρεσιών και τρίτων, σε έργα της αρχαίας και της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η παρέμβαση στην Ακρόπολη είναι μείζονος σημασίας γι' αυτό, έστω και τώρα, το υπουργείο οφείλει να αναθεωρήσει τη στάση του και να δεχθεί τις διαδικασίες που θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία και το κύρος των θεσμών -επιστημονικών, υπηρεσιακών, πολιτικών- που διαχειρίζονται την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Η ευθύνη είναι μεγάλη και δεν επιτρέπεται να εισέλθουμε στην τρίτη εκατονταετία από την Ελληνική Επανάσταση με όρους που δεν περιποιούν τιμή σε κανένα.

Σε άλλη ανάρτησή της κοινοποιεί την τοποθέτηση του αρχιτέκτονα ο οποίος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "από την ειρωνική απάντηση του υπουργείου στην κριτική που του ασκείται για την παρέμβαση καταλαβαίνει κανείς την αθλιότητα αυτών που είναι πίσω από αυτή. Ακόμα κι αν ο στόχος είναι η προσβασιμότητα η κριτική που ασκείται δεν είναι στο ΓΙΑ ΤΙ στο οποίο απαντά ειρωνικά η ανακοίνωση, αλλά στο ΓΙΑΤΙ αυτή την παρέμβαση και όχι κάποια άλλη... στο οποίο φυσικά δεν απαντά η ανακοίνωση".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις