Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Χρυσή Αυγή: Περιμένοντας τις ποινές– Τα ελαφρυντικά που ζήτησε ο Γιώργος Ρουπακιάς

Χρυσή Αυγή: Περιμένοντας τις ποινές– Τα ...

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αγορεύσεις για τα ελαφρυντικά

Την μάχη των ελαφρυντικών δίνουν οι καταδικασθέντες στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Οι δικηγόροι τους ζητούν την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων από το δικαστήριο.

Η υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. «Ο Γιώργος Ρουπακιάς, κάθε φορά λέει έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το  δικό μου» είπε ο δικηγόρος του στο δικαστήριο και σημείωσε πως ο εντολέας του επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό. 

Βέβαια να θυμίσουμε ότι στην απολογία του στο δικαστήριο ο Γιώργος Ρουπακιάς είχε πει: «Έχει γίνει μια απλή ανθρωποκτονία και… το έκαναν…».

Ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, ενώ πολλοί ήταν οι συνήγοροι  που άφησαν ξεκάθαρες αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων επί των ελαφρυντικών.  Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αγορεύσεις για τα ελαφρυντικά που θα ζητήσουν οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Συνολικά η απόφαση του δικαστηρίου είναι η ακόλουθη:

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η οποία έχει πολλαπλό αντίκτυπο στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της χώρας, επτά πρώην βουλευτείς της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ' ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη. Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόντα τα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Κασιδιάρη, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους οκτώ κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.

 Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για την αναγνώριση ελαφρυντικών. Μέχρι στιγμής αιτούνται γενικά σύννομο βίο (ο παλιός πρότερος έντιμος βίος), μεταγενέστερα καλή συμπεριφορά κ.α.

Νωρίτερα, με την ολοκλήρωση της απόφασης επικράτησε πανζουρλισμός, χειροκροτήματα μέσα και έξω από την αίθουσα, ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα τρέχοντας βγήκε από το ακροατήριο, φωνάζοντας εν μέσω χιλιάδων ζητωκραυγών «Γιέ μου... τα κατάφερες» και ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά της κόρης της.

«Δικαιώθηκα, έχασα ένα παιδί αλλά έχω κερδίσει όλα τα παιδιά του κόσμου» είπε ακόμα η Μάγδα Φύσσα απευθυνόμενους σε συγκέντρωση.

Το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής έχει ως εξής:

Ποινή ένταξης: 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5)
Ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: 5-15 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό): 2-8

Μετά την απόφαση επί της ενοχής, τον λόγο έχουν πάρει οι συνήγοροι των κατηγορουμένων -καταδικασθέντων, που αιτούνται για την αναγνώριση ελαφρυντικών. Εάν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε η φυλάκιση είναι... μακρινή. Επί των ελαφρυντικών θα προτείνει και η εισαγγελέας, ενώ τον τελικό λόγο τον έχει το δικαστήριο, έπειτα από διάσκεψη. Μετά τη «μάχη» των ελαφρυντικών, το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές, έπειτα από πρόταση της εισαγγελέως, ενώ ο λόγος δίδεται και στην υπεράσπιση. Τελευταίο στάδιο, η αναστολή ή όχι της εκτέλεσης της ποινής. Σε αυτό το στάδιο κρίνεται ποιος θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Η πρόεδρος θέλει να τρέξει τη διαδικασία και σήμερα ενδεχομένως να παρέλθει και του ωραρίου  η συνεδρίαση, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεδριάσει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και το Σάββατο για να τελειώνει όσο το δυνατόν συντομότερα η πολύκροτη υπόθεση. Την ίδια στιγμή, η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται εδώ και ημέρες σε επιφυλακή, καθώς υπό το φόβο να διαφύγουν κάποιοι εκ των κατηγορούμενων είχε στρέψει το βλέμμα της σε όσους βρίσκονταν στη λίστα των κατηγορούμενων.

Οι αστυνομικοί των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να είναι σε θέση να συλλάβουν –όταν και εάν διαταχθούν μετά από εντάλματα σύλληψης- τους χρυσαυγίτες που καταδικάστηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Οι κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και έτσι οι Αρχές θέλουν να είναι βέβαιες ότι δεν θα προκύψουν «απρόοπτα». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα αστυνομικές υπηρεσίες έχουν φροντίσει να γνωρίζουν πού βρίσκονται οι κατηγορούμενοι για να αποφευχθούν «εκπλήξεις». Μάλιστα, έχει υπάρξει ειδικός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. για ταυτόχρονες συλλήψεις (μετά από τα εντάλματα), εάν και όταν χρειαστεί. Και αυτό διότι η διαδικασία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, οι ποινές δεν έχουν ακόμα εκδοθεί και κανείς δε γνωρίζει εάν θα δοθούν ή όχι αναστολές στην εκτέλεση των ποινών ή εάν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά

Πηγή:newsit, ethnos

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις