Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τον προστάτη του Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη τιμά το Σάββατο το Δικαστικό Σώμα

Τον προστάτη του Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτ...

Στην Πάτρα πανηγυρίζει ο ομώνυμος ιερός ναός στην οδό Ευβοίας

Τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρα Διονυσίου του Αρεοπαγίτη που είναι ο πολιούχος άγιος των Αθηνών, τιμά και εορτάζει η εκκλησία μας κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου. Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης είναι ο προστάτης των Δικαστικών και του Δικαστικού Σώματος. Είχε γεννηθεί στην Αθήνα το ένατο έτος μετά από την γέννηση του Χριστού και διετέλεσε μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου.

Όπως λέγεται, υπήρξε ένας από τους πρώτους Αθηναίους που πίστεψαν στον Χριστό. Σε νεαρή ηλικία βρέθηκε στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου (κοντά στο σημερινό Κάιρο) ακριβώς την εποχή της Σταυρώσεως του Κυρίου. Την Μεγάλη εκείνη Παρασκευή την ώρα της σταυρώσεως του Ιησού Χριστού αν και μεσημέρι, σκοτίστηκε ο ήλιος "απὸ δὲ ἕκτης ὥρας σκότος ἐγένετο ἐπὶ πᾶσαν τὴν γὴν ἕως ὥρας ἐνάτης"(Ματ. 27,45). Ο Διονύσιος όπως αναφέρει η Wikipedia, συγκλονίστηκε από το παράδοξο αυτό φαινόμενο και αναφώνησε: «Ή Θεός πάσχει ή το πάν απόλλυται» («Ή ο Θεός υποφέρει ή χάνεται το παν»).

Όταν επέστρεψε στην Αθήνα άκουσε το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο να μιλά για εκείνο το υπερφυσικό σκοτάδι κατά την στιγμή της Σταύρωσης του Κυρίου διαλύοντας κάθε αμφιβολία για την εγκυρότητα της νέας του πίστης. Βαπτίσθηκε, με την οικογένειά του κατά το έτος 52 μ.Χ. Διετέλεσε Επίσκοπος της πόλεως των Αθηνών και έλαβε μαρτυρικό τέλος δια της πυράς.

Στην Αθήνα υπάρχουν δυο μεγάλοι ναοί που φέρουν το όνομά του, ο ένας είναι στο Κολωνάκι επί της οδού Σκουφά, ενώ ο άλλος είναι η Καθολική Μητρόπολη της Αθήνας, επί της οδού Πανεπιστημίου. Το όνομά του φέρει επίσης ο πεζόδρομος περιμετρικά της Ακρόπολης, που περνά από το βράχο του Αρείου Πάγου.

Στην Πάτρα πανηγυρίζει ο ιερός ναός  Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη στην οδό Ευβοίας 76 και ο εορτασμός σύμφωνα με το πρόγραμμα θα είναι 3ήμερος, ξεκινώντας από το απόγευμα της Παρασκευής 2/10. Μετά τις 18.30 τελείται πανηγυρικός, αρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου ενώ στις 22.00 θ’ ακολουθήσει ιερά αγρυπνία όπου θα ιερουργήσει ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος.

Το Σάββατο 3/10/2020 το πρωί θα τελεστεί αρχιερατική Θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου παρουσία και εκπροσώπων του Δικαστικού σώματος ενώ το απόγευμα στις 6 θα τελεστεί εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου που θα κηρύξει και το Θείο λόγο.

Τέλος την Κυριακή 4/10 το πρωί στο τέλος της Θείας λειτουργίας θα τελεστεί και κτητορικό μνημόσυνο (θα ιερουργήσει ο π. Βασίλειος Μπακογιάννης, ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως) ενώ στις 6 το απόγευμα στον μεθεόρτιο εσπερινό θα είναι ο αρχιμανδρίτης π. Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος από τον ιερό ναό Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης Αγυιάς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις