Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Εγκρίθηκε παράσταση για τα 200 χρόνια από το 1821 – Κάλεσμα σε ερασιτεχνικές ομάδες της Πάτρας

Εγκρίθηκε παράσταση για τα 200 χρόνια απ...

Τίτλος της, «Αχνάρια του ’21 στη Δυτική Ελλάδα», θα είναι παραγωγή της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος και θα διοργανωθεί από Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ»

Εν όψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ» κατέθεσε πρόταση στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για το ανέβασμα από διαφορετικές ερασιτεχνικές ομάδες, μιας θεατρικής παράστασης, με θέμα την ιστορία της Επανάστασης στη Δυτική Ελλάδα.

Η πρόταση με τίτλο «Αχνάρια του ’21 στη Δυτική Ελλάδα» (συντομογραφία ΑΧ21)  προκρίθηκε από την ολομέλεια της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του αρμόδιου Γραφείου Συντονισμού Πολιτιστικών Δράσεων 2021 (από 2/6/2020).                                                       

Ακολουθεί η προκήρυξη, με την οποία καλούνται οι ερασιτεχνικές ομάδες να υποβάλλουν συμμετοχή.

Πάτρα 29 Σεπτεμβρίου 2020

Φίλοι ερασιτέχνες,

Η πρόταση προκρίθηκε από την ολομέλεια της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του αρμόδιου Γραφείου Συντονισμού Πολιτιστικών Δράσεων 2021 και σας καλούμε λοιπόν να καταθέσετε υποψηφιότητα συμμετοχής για την παράσταση σύμφωνα με τα παρακάτω: 

 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

•             Η παράσταση δομείται από 5-6 θεατρικά δρώμενα (μέγιστης διάρκειας 20 λεπτών το καθένα)  και μουσικο-θεατρικά ιντερμέδια που συνδέουν τα δρώμενα μεταξύ τους.

•             Κάθε δρώμενο προετοιμάζεται και παρουσιάζεται με ευθύνη μιας ερασιτεχνικής ομάδας, ενώ τα ιντερμέδια, με την ευθύνη του «Ρεφενέ»

•             Την σκηνοθεσία συνολικά της παράστασης (και όχι των επιμέρους 20λεπτων) αναλαμβάνει  το «Ρεφενέ».

•             Οι ηθοποιοί που θα παίξουν στο δρώμενο, πρέπει να είναι ερασιτέχνες.

•             Το σκηνικό της παράστασης κατασκευάζεται από το «Ρεφενέ» σύμφωνα με τις ανάγκες των δρώμενων που θα προκριθούν.

•             Τα κοστούμια των ηθοποιών καθώς και μικρά σκηνικά σκεύη ανήκουν στην ευθύνη της κάθε ομάδας.

•             Φώτα, ήχος, καθώς και τα έντυπα που θα συνοδεύουν τη παράσταση ανήκουν στην ευθύνη της διοργάνωσης.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ – ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

-              Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν όλες οι Ερασιτεχνικές Θεατρικές Ομάδες, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και τα Πολιτιστικά Σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και είναι νομικά αναγνωρισμένα (Καταχωρημένα δηλαδή στο Πρωτοδικείο με νόμιμο Διοικητικό Συμβούλιο).

-              Κάθε ομάδα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, καταθέτοντας ένα (και μόνο) βιντεοσκοπημένο θεατρικό δρώμενο διάρκειας 10-20 λεπτών, με την συμμετοχή 1-5 ηθοποιών.

-              Τα δρώμενα οφείλουν να αναφέρονται σε  ιστορικά τεκμηριωμένα γεγονότα της επαναστατικής περιόδου του 1821 που συνέβησαν σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας,  βασισμένα είτε σε πρωτότυπα κείμενα, είτε σε κείμενα γνωστών συγγραφέων ή ακόμη και σε αποσπάσματα θεατρικών έργων ή ταινιών.

(Για παράδειγμα ένα τέτοιο γεγονός που θα μπορούσε να δώσει αφορμή για θεατρικό δρώμενο είναι η μάχη Σαραβαλίου που έγινε στις 9 Μαρτίου του 1822 κατά τη πρώτη πολιορκία των Πατρών.) 

Παρακαλούμε να προσέξετε πολύ την ποιότητα του ήχου κατά τη βιντεοσκόπηση.                           

Ο λόγος πρέπει ν’ ακούγεται καθαρά (στο video) και όχι με αντήχηση. 

-              Κάθε δρώμενο μπορεί να έχει μουσική επένδυση (πρωτότυπη / γνωστή) ή να περιέχει τραγούδι (πρωτότυπο / γνωστό), (ζωντανό / ηχογραφημένο), ή ακόμη τραγούδι με αλλαγμένους στίχους).

-              Υπέρβαση του χρονικού ορίου επισύρει κίνδυνο αποκλεισμού, ενώ κάθε ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει και πέραν των 5  ηθοποιών, αρκεί να αναλάβει τα επιπλέον έξοδα.  (Βλ παρακάτω: ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ)

-              Θα δοθεί προτεραιότητα κατά την επιλογή σε κείνες τις ομάδες που επέλεξαν ιστορικά γεγονότα (του ’21) που συνέβησαν στο τόπο τους.

Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

•             Ένα  βιντεοσκοπημένο σατιρικό δρώμενο (αρχείο mp4) /αν σταλεί ταχυδρομικά: σε στικάκι USB ή dvd

•             Συνοπτικό ιστορικό της ομάδας & λίγα λόγια για το δρώμενο  (αρχείο Wοrd)

•             Κατάλογο ηθοποιών και συντελεστών που συνέβαλαν στο δρώμενο (αρχείο Wοrd)

•             Φωτογραφίες (2-3) του δρώμενου, σε ηλεκτρονική μορφή και καλή ανάλυση (αρχεία JPG)

•             Ταχ. διεύθυνση, τηλέφωνο και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail)

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ

Κάθε ερασιτεχνική ομάδα μπορεί να στείλει την υποψηφιότητα της

α. μέσω ΕΛΤΑ με απλό φάκελο (όχι συστημένο)

β. Μέσω ιδιωτικού ταχυμεταφορέα στη διεύθυνση: Μαιζώνος 131 ΤΚ 26221 Πάτρα (υπ’ όψιν Γεωργακάκη Γιάννη Τηλ: 2610-221429) μέχρι τέλους του 2020 (Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου ώρα 12 το μεσημέρι/παραλαβή).

γ. Μπορείτε τέλος, πιο εύκολα,  να στείλετε όλα τα στοιχεία του φακέλου σας –ηλεκτρονικά- στα δύο παρακάτω email: [email protected] & [email protected] (ειδικά το αρχείο του βίντεο, μπορείτε να το ανεβάσετε στο διαδίκτυο (Youtube) σε καλή ποιότητα και να μας στείλετε την διεύθυνση του /URL)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Η Επιτροπή Επιλογής της προκριματικής φάσης επιλέγει με βάση τα απεσταλμένα βιντεοσκοπημένα 20λεπτα, τις 5-6 επικρατέστερες υποψηφιότητες που θα ενταχτούν στη σπονδυλωτή παράσταση.

Αποτελείται από:

•             έναν εκπρόσωπο του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

•             έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Θεάτρου

•             έναν εκπρόσωπο της Ένωσης Τοπικού Τύπου (Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.) /δημοσιογράφος

•             έναν ψήφο που εκπροσωπεί ομάδα της Ένωσης Αποφοίτων Τμήματος Θεατρολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

•             έναν ιστορικό, εκπρόσωπο της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του αρμόδιου Γραφείου Συντονισμού Πολιτιστικών Δράσεων 2021 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Η Επιτροπή Επιλογής διατηρεί το δικαίωμα να προκρίνει λιγότερες ή περισσότερες  των 6 ομάδων, με στόχο πάντα τη διατήρηση της ποιότητας της παράστασης.

Τα αποτελέσματα της προκριματικής φάσης θα ανακοινωθούν στις ενδιαφερόμενες ομάδες στο πρώτο 15ήμερο του 2021. Οι ομάδες που θα επιλεγούν θα παίξουν ζωντανά ενώπιον του κοινού για 10 παραστάσεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ                        ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021

ΑΓΡΙΝΙΟ                               ΜΑΪΟΣ  2021

ΒΟΝΙΤΣΑ                              ΙΟΥΝΙΟΣ 2021

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ                       ΙΟΥΛΙΟΣ 2021

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ                       ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2021

ΠΥΡΓΟΣ                                   ΣEΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021

ΓΑΣΤΟΥΝΗ                          ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021

ΑΜΑΛΙΑΔΑ                        ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021

ΠΑΤΡΑ                                  ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

ΑΙΓΙΟ                                     ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021.

Ακριβείς ημερομηνίες και αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθούν με τη καινούρια χρονιά ενώ η προτιμότερη ημέρα της εβδομάδας για παραστάσεις, είναι το Σάββατο.

ΣΚΗΝΙΚΟ-ΠΡΟΒΕΣ ΟΜΑΔΩΝ

Το σκηνικό της παράστασης θα κοινοποιηθεί στις ομάδες που θα επιλεγούν 15 μέρες μετά τα αποτελέσματα της Επιτροπής Επιλογής.

Θα προγραμματιστούν επίσης, σε συνεννόηση με τις προκριθείσες ομάδες, 2 τελικές πρόβες στη Πάτρα σε χρόνο που θα εξυπηρετεί τις ομάδες και τις ανάγκες της παράστασης.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Η παράσταση «ΑΧ21» είναι παραγωγή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (Γραφείο Συντονισμού Πολιτιστικών Δράσεων 2021), και διοργανώνεται από το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ».

ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

•             ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ:  Για τους 1-5 ηθοποιούς που συμμετέχουν στο 20λεπτο & τον σκηνοθέτη του 20λεπτου. Προβλέπεται κάλυψη εξόδων για ένα γεύμα, αμέσως μετά την παράσταση σε κάθε πόλη της Δυτικής Ελλάδας, όπως επίσης για ένα γεύμα μετά από κάθε τελική πρόβα στη Πάτρα.               

                Οι συντελεστές και οι συνοδοί των ομάδων, προσέρχονται και παραμένουν με δικά τους έξοδα, όπως και οι (πέραν των πέντε) ηθοποιοί που συμμετέχουν στο 20λεπτο.                             

•             ΜΕΤΑΦΟΡΑ : Η διοργάνωση του Φεστιβάλ αναλαμβάνει επίσης:

                α. Την μεταφορά με λεωφορείο για τους 1-5 ηθοποιούς που συμμετέχουν στο 20λεπτο & τον σκηνοθέτη του 20λεπτου από και προς τα θέατρα που θα δοθούν οι παραστάσεις.                      

Οι ομάδες φέρνουν μαζί τους μόνο κοστούμια, υλικά μακιγιάζ και μικρά σκηνικά σκεύη.

                β. Την μεταφορά από και προς τον χώρο των 2 τελικών προβών.

•             Για τους επιπλέον ηθοποιούς κάθε ομάδας θα ληφθεί μέριμνα, με χαμηλό κόστος να συμμετάσχουν στη κάθε αποστολή.

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ» συμπληρώνει φέτος 21 χρόνια προσφοράς στο ερασιτεχνικό θέατρο και διοργανώνει 12 χρόνια τώρα (από κοινού με τον Δήμο Πατρέων και την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, εσχάτως δε και με τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) το «Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων Μώμος ο Πατρεύς». 

Μέχρι σήμερα, 85 θεατρικές ομάδες από 67 ελληνικές πόλεις έχουν συμμετάσχει στο Φεστιβάλ, βασικό χαρακτηριστικό του οποίου είναι μία σπονδυλωτή θεατρική παράσταση σατιρικού περιεχομένου που φτιάχνεται κάθε χρόνο από 11 θεατρικές ομάδες. Η βάση της πρότασης μας λοιπόν συνεχίζει να είναι η συνεισφορά, ο εθελοντισμός και η συνεργασία διαφορετικών ομάδων με σκοπό το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture