Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι είναι το "μοντέλο Μαδρίτης" που εξετάζεται για την Αττική

Τι είναι το "μοντέλο Μαδρίτης"...

φωτογραφία eurokinissi Γιώργος Δαγαλάκης

Κι ενώ η επιστημονική κοινότητα ζητά νέα γενναία μέτρα για την εξάλειψη των εστιών υπερμετάδοσης, οι αυστηρότεροι κανονισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή στο Λεκανοπέδιο, κρίνονται ως… πρελούδιο για την επόμενη φάση αυστηροποίησης των μέτρων, η οποία προσιδιάζει στο… «μοντέλο Μαρδίτης».

Πρόκειται στην ουσία για ένα μοντέλο ήπιου lockdown, με το οποίο οι Ισπανοί -η οποίοι το εφάρμοσαν πρόσφατα στην πρωτεύουσα Μαδρίτη- επιχείρησαν να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιορίσουν την κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών ώστε να περιοριστούν και τα κρούσματα.

Με βάση το μοντέλο της Μαδρίτης, τίθενται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο μέσα στο «κόκκινο» επιδημιολογικά λεκανοπέδιο, δηλαδή στοχευμένα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού και συνεπώς μεγαλύτερος κίνδυνος.

Παράλληλα, ισχύουν τα οριζόντια μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις, τη χρήση μάσκας κλπ., δηλαδή έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό του συγχρωτισμού και των εστιών υπερμετάδοσης.

Στις επιβαρυμένες περιοχές της Μαδρίτης το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης, καφέ κλπ, εκτός από τους γενικούς υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν για το όριο ατόμων, είναι περιορισμένο: Τα καταστήματα κλείνουν στις 10 το βράδυ εκτός εκείνων που κάνουν διανομές. Κι ακόμη, έχει περιοριστεί περαιτέρω σε σχέση με τις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές η πληρότητα των χώρων λατρείας και ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται σε μια θρησκευτική τελετή.

Η απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα και δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα οι πλατείες, και η κυκλοφορία των κατοίκων εκτός των επιδημιολογικά «κόκκινων» περιοχών μόνο για συγκεκριμένο λόγο -επαγγελματικό, εκπαιδευτικό, νομικό, ιατρικό- που δηλώνεται στις αρχές, είναι δύο ακόμη πυλώνες του ισπανικού μοντέλου, που εξετάζονται και για την Αττική.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις