Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Ξεκινούν αρχές Οκτωβρίου τα μαθήματα της “Αστικής Λαϊκής Μουσικής” στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών

Ξεκινούν αρχές Οκτωβρίου τα μαθήματα της...

Στο τμήμα διδάσκει ο μουσικός-εθνομουσικολόγος Σπύρος Δελέγκος

Στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών θα λειτουργήσει και τη νέα διδακτική χρονιά 2020-2021, τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο, το τμήμα "Αστικής Λαϊκής Μουσικής-Ρεμπέτικου Τραγουδιού" & πιο συγκεκριμένα θα διδαχθούν τα μαθήματα,

•             Εναρμόνιση, ρυθμοί, μουσικοί δρόμοι-μακάμια

•             Λαϊκή κιθάρα, τρίχορδο μπουζούκι, μπαγλαμάς.

Στο τμήμα διδάσκει ο μουσικός-εθνομουσικολόγος Σπύρος Δελέγκος.

Το τμήμα αυτό απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την εκμάθηση ρεμπέτικης-λαϊκής κιθάρας, τρίχορδου μπουζουκιού ή μπαγλαμά, αλλά και ευρύτερα -ανεξαρτήτως του οργάνου που γνωρίζουν (π.χ. ακορντεόν, βιολί κ.α.)- σε όσους θέλουν να αποκτήσουν μια γενική γνώση και αντίληψη του φαινομένου της εναρμόνισης, των μουσικών δρόμων/μακαμιών και των ρυθμών στην προπολεμική και μεταπολεμική αστική λαϊκή μουσική εστιάζοντας κυρίως στο Ρεμπέτικο.

Οι γνώσεις αυτές διευρύνουν τον μουσικό ορίζοντα των εκπαιδευομένων στο εν λόγω μουσικό πεδίο και συχνά βρίσκουν εφαρμογή σε αρκετές σύγχρονες δημιουργίες, που έχουν τη βάση τους στη "λαϊκή-παραδοσιακή" φόρμα (π.χ. Χαΐνηδες, Θανάσης Παπακωνσταντίνου κ.ά.).

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνει α) 1 διδακτική ώρα ατομικό μάθημα με τον εκάστοτε εκπαιδευόμενο και β) τη χωρίς επιβάρυνση δυνατότητα συμμετοχής του στην πολυμελή ορχήστρα "Αστικής Λαϊκής Μουσικής" του ωδείου (έγχορδα, πνευστά, κρουστά κ.ά), που πραγματοποιεί τις μουσικές της συναντήσεις με στόχο τη συναυλιακή παρουσίαση του ρεπερτορίου πάνω στο οποίο εργάζεται (Achaia Clauss, Αγορά Αργύρη κ.ά.).

Οι εγγραφές έχουν αρχίσει από τα μέσα του Σεπτεμβρίου και συνεχίζονται ενώ τα μαθήματα θα ξεκινήσουν από τις αρχές του Οκτωβρίου 2020.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθυνθούν για περισσότερες πληροφορίες στη Γραμματεία της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών στη Ρήγα Φεραίου 7 και στο τηλ. 2610-277740 ή www.fe-odeiopatron.gr.

*Ο Σπύρος Δελέγκος είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στον τομέα της “Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας” του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. και πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης, έχει εισαχθεί στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Διδάχτηκε ελληνική παραδοσιακή μουσική και λάφτα στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών, θεωρητικά της “Δυτικής Κλασικής Μουσικής” στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, ‘Ανατολική’ μουσική και “κλασικό” μαντολίνο ιδιωτικώς. Επίσης, γνωρίζει λαϊκή κιθάρα, τρίχορδο μπουζούκι και μπαγλαμά.

Από το 1997 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές, φεστιβάλ και έχει επιμεληθεί αφιερώματα (“Ελληνική Απόλαυσις: Γιώργος Κατσαρός-Θεολογίτης” (2009, 2013), “Σπύρος Περιστέρης” (2014), "Μελοποιημένη ποίηση: Δ. Καρατζάς & Αντ. Φωστιέρης" (2015), «Απόηχος» (2018) κ.ά.). Έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο («Αδέσποτον» κ.ά.) και έχει αποτελέσει ιδρυτικό μέλος της ομάδας τέχνης “Σταλακτίτες” (“Ελληνικά λαϊκά παραμύθια”), όπως και αρκετών μουσικών σχημάτων (“Μπάσο-Καντίνι”, “Τρίκυκλο” κ.ά.). Είναι καθηγητής μουσικής στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών (2012) και έχει δώσει μια σειρά από μουσικά εργαστήρια σχετικά με την μακάμ τροπικότητα και την εναρμόνιση στο χώρο του ρεμπέτικου (Sibelius Academy University of the Arts Helsinki [2019], Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών [2012-16]). Από το 2016 έχει συγκροτήσει την πολυμελή "Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής" (έγχορδα, πνευστά κ.ά.) και έχοντας την επιμέλεια-ευθύνη αυτής έχει πραγματοποιήσει πληθώρα συναυλιών-αφιερωμάτων (Achaia Clauss, Αγορά Αργύρη κ.α.).

Στο πλαίσιο της ερευνητικής του ιδιότητας έχει λάβει μέρος με εισηγήσεις σε διάφορα διεθνή επιστημονικά συνέδρια (εθνο)μουσικολογίας εντός και εκτός Ελλάδας, έχει υποβάλει σχετικά άρθρα προς δημοσίευση σε διεθνή ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά και παράλληλα είναι μέλος των παγκόσμιων μουσικολογικών οργανισμών ICTM, IMS κ.α. [https://uoa.academia.edu/SpirosDelegos].

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture