Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:Τι «κράτησε» την εστίαση το καλοκαίρι και τι θα γίνει το φθινόπωρο

Πάτρα:Τι «κράτησε» την εστίαση το καλοκα...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λέει στο thebest.gr o Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Ν. Αχαΐας

Το γεγονός ότι αρκετοί πατρινοί δεν έφυγαν από την πόλη προκειμένου να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές φαίνεται πως έσωσε εν μέσω κορωνοϊού τα καταστήματα της εστίασης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

«Μπορεί μετά τη λήξη της καραντίνας, και από τον Μάιο μέχρι τις αρχές Ιουλίου υπήρξε μία πτώση του τζίρου στα καταστήματα μας της τάξης του 50%. Όμως επειδή οι πατρινοί δεν ταξίδεψαν σε  καλοκαιρινούς προορισμούς και παρέμειναν στην πόλη και στο νομό τα μαγαζιά κατάφεραν να σταθούν όρθια. Ο τζίρος πλησίασε αυτόν που σημειώθηκε πέρσι και υπο0λογίζεται ότι η πτώση που είχαμε ήταν περίπου 10-20%» αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr ο Σπύρος Στεργίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Ν. Αχαΐας.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ο τζίρος πλησίασε πολύ τον περσινό

Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα

Όπως αναφέρει στο thebest.gr ο κ. Στεργίου όλο το προηγούμενο διάστημα οι έλεγχοι στην εστίαση ήταν εντατικοί- ίδιοι σε πυκνότητα με αυτούς που γίνονταν και παλιότερα. Ήταν για την ακρίβεια καθημερινοί και διπλοί.  Όπως όμως παραδέχεται υπήρξε επιείκεια σχετικά με την επιβολή προστίμων και λουκέτα καθώς από την πλευρά των αρμοδίων, όπως αναφέρει, υπήρχε η γνώση ότι πρόκειται για καταστήματα που αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

«Υπήρξαν πολλές συστάσεις, παρατηρήσεις και συμβουλές όλο αυτό το διάστημα, και έλεγχοι όμως υπήρχε και μία επιείκεια» εξηγεί.

Οι δυσκολίες με τον ερχομό του φθινοπώρου

Όπως ο ίδιος εξηγεί από εδώ και πέρα, και καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο υπάρχει μεγάλη ανησυχία από τους καταστηματάρχες σχετικά με το τι θα συμβεί με τα μαγαζιά τους τους επόμενους μήνες.

«Με τις αποστάσεις και τα μέτρα που πρέπει να ακολουθούνται τα μαγαζιά που δεν διαθέτουν υπαίθριους χώρους, που βρίσκονται σε ορόφους και σε κλειστούς χώρους θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα. Σημαντικός- καθοριστικός παράγοντας είναι και η λειτουργία του μπαρ σε ένα μαγαζί. Εάν χαθεί εαυτό το χρήσιμο οικονομικό μέγεθος τα πράγματα σε μαγαζιά που βρίσκονται σε διάφορες γειτονιές της Πάτρας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα. Θα χρειαστεί οι καταστηματάρχες να βάλουν στους χώρους τους πολλή προσωπική εργασία. Αυτό δυσχεραίνει τη θέση τους καθώς πρόκειται για κουραστική δουλειά με ορθοστασία.

Ήδη πολλά μαγαζιά που λειτουργούν μόνο το χειμώνα θα παρατείνουν την καλοκαιρινή περίοδο που παραμένουν κλειστά. Πρόκειται για το 15% των καταστημάτων της περιοχής» εξηγεί ο κ. Στεργίου.

Η επιστροφή των φοιτητών

Όπως αναφέρει ο κ. Στεργίου αυτό που δίνει τεράστια ελπίδα στον κλάδο είναι η επιστροφή των φοιτητών.

«Σε συνάντηση που είχαμε στην πρυτανεία ενημερωθήκαμε ότι αν και θα υπάρξει εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών θα επιστρέψει στην Πάτρα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς τα χρήματα που αφήνουν οι φοιτητές στην πόλη καθημερινά φτάνει το 1.000.000 ευρώ.

Τι ζητάνε οι καταστηματάρχες

Όπως εξηγεί ο κ. Στεργίου οι οικονομικές ελαφρύνσεις για τα μαγαζιά στην εστίαση είναι απαραίτητες για να καταφέρουν να συνεχίσουν.

Ο κλάδος ζητάει, όπως μας λέει μέτρα σχετικά με τα ενοίκια, επιδοτήσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ μόνιμα στο 6%.

«Υπάρχουν για τον Μάρτιο του 2021 συσσωρευμένα χρέη που θα πρέπει να πληρωθούν και αν δεν ληφθούν μέτρα, η εξίσωση δεν βγαίνει μέσα σε ένα ασαφές τοπίο. Θα πρέπει να δοθούν λύσεις σαν τις παραπάνω αλλά και να χαριστούν χρέη, ακόμα και με την συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορέσουμε να αντέξουμε έχοντας αυτή τη στιγμή κατεστραμμένα μαγαζιά που απασχολούν  χιλιάδες εργαζόμενους» λέει ο κ. Στεργίου.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις