Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Το Ρεφενέ στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεατρικών Μονόπρακτων

Το Ρεφενέ στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεα...

Η Πατρινή συμμετοχή

Στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεατρικών Μονόπρακτων που διοργανώνει το «Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο» στο πάρκο της Βλαχέρνας, στα Φιλιατρά στις 28 & 29 Αυγούστου 2020 συμμετέχει το ερασιτεχνικό σχήμα της Πάτρας "Ρεφενέ"

. Η Πατρινή Ομάδα θα παρουσιάσει (σήμερα Παρασκευή ώρα 21:00) ένα μισάωρο σατυρικό δρώμενο παρμένο από το λεύκωμα «Συνομήλικοι» του Αρκά.  Η επιλογή, καθόλου τυχαία, έχει θέμα  την  τρίτη ηλικία που εσχάτως, περνάει δύσκολες μέρες,  αλλά μάχεται και τα καταφέρνει ενάντια στο ζόφο που μας απειλεί.

Μέχρι στιγμής, ό,τι καλύτερο έχει βρεθεί για να αποφύγει κανείς να πεθάνει νέος είναι τα γεράματα. Μόνο που, όταν δεν συνοδεύονται από αρρώστιες, συνοδεύονται από τη γελοιοποίηση. Λίγο να φροντίσει κανείς την εμφάνισή του, θεωρείται ότι «γαμπρίζει», «νεάζει» ή «παλιμπαιδίζει» και λίγο να εγκαταλειφθεί στην ατημελησία αντιμετωπίζεται σαν να περιέπεσε σε γεροντική μελαγχολία ή σε άνοια. Κορώνες χάνεις, γράμματα κερδίζουν οι άλλοι, αυτό είναι το αδιέξοδο της κατ' ευφημισμό «τρίτης ηλικίας». Οι τρεις κεντρικοί ήρωες της ιστορίας μας -ο Γεράσιμος, ο Χαράλαμπος και ο Ζαχαρίας, ο σκύλος- αποτελούν τέλειες επιτομές τριών βασικών στάσεων απέναντι στον θάνατο: πλήρης άρνηση, συνετή αποδοχή ή οργισμένος συμβιβασμός. Την πλήρη άρνηση εκφράζει ο σχεδόν ενενηντάχρονος Χαράλαμπος, την αποδοχή ο εβδομηνταπεντάχρονος Γεράσιμος και τον οργισμένο συμβιβασμό ο «συνομήλικος» (εντεκάχρονος) σκύλος του

Ο επιούσιος του Γεράσιμου συνορεύει με τη λιμοκτονία και η μόνη ανατροπή που επιδέχεται η καθημερινότητά του, όπως του προτείνει ο Ζαχαρίας, είναι να κάθεται στην τηλεόραση και να βλέπει το ντιβάνι, αντί να κάθεται στο ντιβάνι και να βλέπει τηλεόραση. Από τέτοιες αφορμές για κατάθλιψη, ο Αρκάς καταφέρνει να βγάζει συνεχές γέλιο. Μ' ένα εκφραστικό σκίτσο, που αναδεικνύει εξαιρετικά το φτωχικό δυάρι του συνταξιούχου και τα τοπία των δημόσιων χώρων όπου βγάζει βόλτα τον σκύλο του. Ιδίως, όμως, με το χιούμορ ενός σκύλου το οποίο διατηρείται εκπληκτικά δηκτικό, καίτοι ο ίδιος δυσκολεύεται πλέον να δαγκώσει.

(Από την ανάλυση του Πέτρου Μαρτινίδη)

                              Το «Ρεφενέ» θα παρουσιάσει τους ήρωες του μεγάλου μας σκιτσογράφου ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ. Με μάσκες δηλαδή και κοστούμια, όπως τα σχεδίασε ο ίδιος ο Αρκάς.

 

ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά εμφάνισης)

ΖΑΧΑΡΙΑΣ Κατερίνα Λειβαδά , ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Θοδωρής Σίδερης, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Αντώνης Παπαγεωργίου, ΣΕΡΒΙΤΟΡΑ Ελίνα Δημητριάδη

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ/ΜΑΣΚΕΣ Γιάννης Γεωργακάκης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture