Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εκσυγχρονίζεται και συντηρείται ο "Απόλλωνας"

Εκσυγχρονίζεται και συντηρείται ο "...

Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο η προγραμματική σύμβαση για εργασίες αποκατάστασης στο δημοτικό θέατρο της Πάτρας

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα, στην χθεσινή του συνεδρίαση, την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ Δήμου Πατρέων, Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έργο «Αποκατάσταση Θεάτρου “ΑΠΟΛΛΩΝ” Πατρών με τη λειτουργική επανάχρησή του» εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου, Χρήστος Κορδάς.

Η εισήγηση του κ. .Κόρδα

Στην εισήγηση του κ. Κορδά, μεταξύ άλλων, αναφέρονταν:

«Ο Δήμος Πατρέων προγραμματίζει την υλοποίηση της πράξης «Αποκατάσταση Θεάτρου “ΑΠΟΛΛΩΝ” Πατρών με τη λειτουργική επανάχρησή του».

Το Δημοτικό Θέατρο “ΑΠΟΛΛΩΝ” βρίσκεται στην πλατεία Βασ. Γεωργίου Α΄ στη Πάτρα. Κατασκευάστηκε το 1872 σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Είναι μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεώτερων χρόνων στην Ελλάδα, μαζί με το Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης Σύρου (1863) και το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο της Τρίπολης (1910).

Διαθέτει αίθουσα, σκηνή, τρία επίπεδα θεωρείων, υπερώο, τους χώρους υποδοχής κοινού (φουαγιέ, χώρους εισόδου κλπ.) και χώρους υποστήριξης (καμαρίνια, αποθήκες, κλπ).

Αποτελεί σημείο αναφοράς της πολιτιστικής ταυτότητας της Πάτρας. Είναι η μόνιμη στέγη του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), ενώ παράλληλα φιλοξενεί συναυλίες και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η κατασκευή του θεάτρου είναι από φέρουσα τοιχοποιία, με νεώτερες επεμβάσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα, σιδηρά στέγη κλπ. Τα στοιχεία της εσωτερικής διαρρύθμισης, όπως οι εξώστες, είναι ξύλινα. Το θέατρο σώζει πλούσιο ζωγραφικό διάκοσμο.

Σημαντικές εργασίες ενίσχυσης έγιναν το 1969-1970, με μελέτες του αρχιτέκτονα Μ. Δωρή και του πολιτικού μηχανικού Δ. Μπαϊρακτάρη. Οι εργασίες περιλάμβαναν τοιχία, μανδύες, δοκούς, υποστυλώματα και πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα σε διάφορα σημεία του κτηρίου, συμπεριλαμβανόμενης και της περιοχής της σκηνής.

Το 2008 το θέατρο υπέστη βλάβες από σεισμικές καταπονήσεις. Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού εγκρίθηκαν σημειακές επεμβάσεις για την αποκατάσταση των βλαβών του κτιρίου και περιορίστηκε η χρήση.

Σκοπός του έργου είναι η αποκατάσταση και η επαναλειτουργία του Θεάτρου “Απόλλων” επιφάνειας περίπου 2.133μ2 κυρίως ως ενεργή θεατρική σκηνή της πόλης και δευτερευόντως ως χώρος συναυλιών ή μουσική σκηνή. Οι επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν με γνώμονα τον σεβασμό στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του θεάτρου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο που προστατεύεται από τις διατάξεις του Ν. 3028/2002.

Στις επεμβάσεις αποκατάστασης περιλαμβάνεται η συντήρηση του θεάτρου, η τυχόν ενίσχυση του φέροντος οργανισμού και ο εκσυγχρονισμός του, με σύγχρονα συστήματα πυρασφάλειας, φωτισμού, ήχου, Η/Μ εγκαταστάσεων, σκηνή, νέα καθίσματα, επενδύσεις κλπ για τη φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων. Χώροι του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης (επιφάνειας περίπου 520μ2), το οποίο είναι όμορο με το Θέατρο και ιδιοκτησίας επίσης του Δήμου Πατρέων, θα φιλοξενήσουν συνοδές απαραίτητες λειτουργίες του θεάτρου».

Στην προγραμματική σύμβαση αναφέρεται ότι το έργο χρηματοδοτείται με το ενδεικτικό ποσό των 12.791.126,71€ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική  Ελλάδα 2014 -2020» και από πλευράς Δήμου προτείνεται να συμμετέχει στην Επιτροπή παρακολούθησης των εργασιών ως κύριο μέλος τον κ. Χρήστο Κορδά, Αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Έργου – Η/Μ και Έργων Υποδομής, με αναπληρωτή του τον κ. Νικόλαο Ασπράγγαθο, Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Μελετών Έργων Πρασίνου, Καθαριότητας Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις