Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Επιδείνωση και αύξηση του δείκτη RT στην Ελλάδα - Γώγος: Χρειάζεται εγρήγορση

Επιδείνωση και αύξηση του δείκτη RT στην...

Καμπανάκι από το παρατηρητήριο Covid

Επιδείνωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα βλέπει η 9η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου COVID-19. Βασικά κριτήρια του συγκεκριμένου συμπεράσματος είναι τόσο τα καθημερινά κρούσματα όσο και η αύξηση του δείκτη αναπαραγωγής της νόσου Rt. Χαρακτηριστικό είναι το απόσμασμα της Εκθεσης:

 

«Στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, παρατηρείται περαιτέρω επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων που πλέον διαμορφώνεται στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση».

 

Όπως διαπιστώνει η 9η Εκθεση ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου Rt αυξήθηκε από 0,3 σε 0,4, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

 

Σε ό,τι αφορά περεταίρω στατιστικά στοιχεία της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας, το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε στους 13, ενώ ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων μειώθηκε στο 0,14, με το μέσο όρο ημερών μεταξύ θανάτων να ανέρχεται σε περισσότερες από 6 ημέρες.

 

«Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων ανήλθε στις 97 από 91 και 94 από 86 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα» αναφέρεται.

 

Επίσης αυξήθηκαν κατά 1.000 τα τεστ στον πληθυσμό – 5.000 τεστ ανά μέρα. Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 33 σε 37. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα και οδηγούμενος από την ανάγκη για αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χωράς.

 

Από το πλήθος των ελέγχων το 0,7% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο. Τέλος, η διασπορά στην Ελλάδα είναι 3,89 (από 2,36) κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους.

 

«Η συρροή κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί στην Ξάνθη με επίκεντρο τον Εχίνο, μολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση δε φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο. Αξίζει να σημειωθεί πως και την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 8ης και 9ης έκθεσης τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη σημείωσαν αύξηση κρουσμάτων και πλέον κινούνται μεσοσταθμικά περί τα 8 κρούσματα ανά ημέρα», όπως διαπιστώνει η Εκθεση.

 

Γώγος : Η διασπορά των κρουσμάτων είναι χαμηλή αλλά χρειάζεται εγρήγορση

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, για την εξέλιξη του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, η ροή των κρουσμάτων στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει αρκετά χαμηλή, ωστόσο χρειάζεται εγρήγορση γιατί υπάρχει διασπορά.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιουδήποτε τύπου έξαρση της νόσου», είπε χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο στάδιο μετά την καραντίνα είναι και το πιο δύσκολο, καθώς επειδή πρόκειται για επιτηρουμένη κανονικότητα με συγκεκριμένα μέτρα, ο κόσμος επαναπαύεται και το προσλαμβάνει ως κανονικότητα προ κορωνοϊού. Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική στη φάση αυτή, ώστε να καταλάβουν οι πολίτες τη σημασία της κατάστασης και να πειστούν στην τήρηση των μέτρων.

Ο κ. Γώγος εκτιμά ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο προς χρήση μέσα στο 2021, ωστόσο μέχρι τότε πρέπει να επιδεικνύεται μεγάλη προσοχή.

«Στο δεύτερο στάδιο του εμβολίου που είμαστε τώρα, φαίνεται πως αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό. Η δυνατότητα του εμβολίου να δράσει σε πολλαπλές φάσεις, δίνει την εντύπωση πως τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και στις ευάλωτες ομάδες, τις οποίες είναι σημαντικό να ανοσοποιήσουμε», σχολίασε.

Τώρα, είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα μέτρα που πρέπει να παίρνουν ώστε να προστατεύονται οι ίδιοι, αλλά και οι γύρω τους. Κύριο ρόλο θα παίξει η αυτοπροστασία, κατέληξε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις