Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Παρουσιάστηκε στην Πάτρα το βιβλίο του Ίστβαν Μάρκους «Η Ευρώπη στο προσκήνιο»

Παρουσιάστηκε στην Πάτρα το βιβλίο του Ί...

Την παρουσίαση του βιβλίου την έκανε ο Λουκάς Αναστασόπουλος

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η παρουσίαση του βιβλίου «Η Ευρώπη στο προσκήνιο. Η γέννηση του καπιταλισμού από το 15ο έως το 17ο αιώνα» του Ίστβαν Μάρκους. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον αίθριο χώρο του βιβλιοπωλείου της Σύγχρονης Εποχής στην Πάτρα (Κανακάρη 159).

Την παρουσίαση του βιβλίου την έκανε ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην κεντρική παρουσίαση του βιβλίου ο ομιλητής ανέφερε:

«“Η Ευρώπη στο προσκήνιο” αποτελεί ένα όμορφο βιβλίο, που δείχνει με γλαφυρό τρόπο το πώς η ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων γίνεται ο κοινωνικός άνεμος που γκρεμίζει τη φεουδαρχία και οδηγεί σε γεγονότα που συγκλονίζουν την Ευρώπη έως και τα τέλη του 19ου αιώνα.

Το ουγγρικό πρωτότυπο της παρούσας έκδοσης γράφτηκε και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1986 στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας ως ένα ιστορικό βοήθημα για νέους. Αποτελεί, μάλιστα, μέρος της σειράς “Εικονογραφημένη ιστορία”, στην οποία ανήκε και προηγούμενη έκδοση της Σύγχρονης Εποχής με τίτλο “Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η προϊστορία του (1870-1918)”.

Είναι μια έκδοση χρήσιμη για κάθε έναν που κάνει τα πρώτα του βήματα στη μελέτη του ιστορικού υλισμού, στην προσπάθεια κατανόησης της μαρξιστικής αντίληψης για την εξέλιξη και ανάπτυξη της κοινωνίας. Δεν πρόκειται, όμως, για ένα βιβλίο που έχει ως αντικείμενο την παρουσίαση της θεωρίας του ιστορικού υλισμού. Ούτε στοχεύει στην παρουσίαση της ευρωπαϊκής ιστορίας εκείνης της περιόδου.

Το μεγάλο του προτέρημα είναι ότι εξηγεί τις νομοτέλειες των κοινωνικών αλλαγών που συντελούνται μέσα από την παρουσίαση των συγκεκριμένων ιστορικών γεγονότων.

Μάλιστα, ο συγγραφέας έχει διαμορφώσει με τέτοιον τρόπο την παρουσίαση όλου αυτού του υλικού, ώστε δεν προϋποθέτει τη γνώση κανενός από τα ιστορικά γεγονότα στα οποία αναφέρεται, ούτε επίσης θέτει ως προϋπόθεση για την ανάγνωση του βιβλίου τη γνώση του ιστορικού υλισμού. Και ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο πρόκειται για ένα βιβλίο προσβάσιμο σ’ ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, ακόμη και αν δεν έχει πρωτύτερη επαφή με το μαρξισμό ή τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Βοηθητικά γι’ αυτό υπάρχει εκτενές χρονολόγιο στο τέλος του βιβλίου.

Από την άλλη μεριά, δίνει σε όσους γνωρίζουν βασικά ζητήματα της μαρξιστικής θεωρίας μια παραστατική αποτύπωση για το πώς μέσα από μυριάδες ιστορικά γεγονότα και κινήσεις κοινωνικών ομάδων και τάξεων δρουν οι κοινωνικοί και οικονομικοί νόμοι ως κυρίαρχη τάση. Ενώ δίνει σε όσους έχουν μια βασική γνώση της ιστορίας εκείνης της περιόδου τη μέθοδο ερμηνείας των γεγονότων που αφορά στη γνώση των νομοτελειών της οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης.»

Μετά από την ολοκλήρωση της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση με βάση τις αρκετές και σημαντικές ερωτήσεις που έγιναν από το κοινό και αφορούσαν τόσο σε θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο, αλλά και σε γενικότερα ζητήματα της εποχής για την οποία μιλάει.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Νίκος Καραθανασόπουλος,  μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, και ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος των εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture