Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από τα εγκαίνια του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου στην Κουλούρα Αιγίου

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από τα εγκαίνια του παρεκκλησ...

Ήταν τα πρώτα εγκαίνια ναού από το νέο Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκαν την Κυριακή 31 Μαΐου 2020, τα εγκαίνια του ιερού παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου παλαιάς Κουλούρας Αιγίου, υπό του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου. Ήταν τα πρώτα εγκαίνια Ιερού Ναού που τέλεσε ως νέος Μητροπολίτης ο κ. Ιερώνυμος.

Στον Όρθρο, στην τελετή των Εγκαινίων και στην πανηγυρική πρώτη Θεία Λειτουργία επί της εγκαινιασμένης Αγίας Τραπέζης συμμετείχε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, μετά από σχετική πρόσκληση μένος του Μητροπολίτη Αιγιαλείας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων ο κ. Θεολόγος επεξηγούσε τα τελούμενα στους πιστούς, ώστε να κατανοούν τα στάδια της Ακολουθίας.

 Αρχικά πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων τρεις φορές πέριξ του Ιερού Ναού με τη συμμετοχή των πιστών και εν συνεχεία το τελετουργικό έλαβε χώρα στην Αγία Τράπεζα. Εκεί τοποθετήθηκαν τα Άγια Λείψανα ενώ ακολούθησε η επισφράγιση του «φυτού» διά κηρομαστίχης, το πλύσιμο της επιφάνειας της Αγίας Τραπέζης, ο καθαγιασμός των Ιερών Αντιμνησίων, η επικόλληση των τεσσάρων Ευαγγελιστών στις τέσσερις γωνίες της Αγίας Τραπέζης και τέλος η επίστρωσή της με το κατασάρκιο, επάνω στο οποίο ενεγράφη η ημερομηνία των εγκαινίων από τους Αρχιερείς. Η καθιέρωση της Αγίας Τραπέζης έγινε διά των λειψάνων των Αγίων: Γεωργίου Νεομάρτυρος του εν Ιωαννίνοις, Μαρτύρων των εν τη Ιερά Μονή Νταού Πεντέλης και Μαρτύρων των εν τη Ιερά Μονή Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου.

Ακολούθησε η σφράγιση διά Αγίου Μύρου του Ιερού Ναού εσωτερικά στις 4  πλευρές του, διά του μονογράμματος του Ιησού Χριστού, ενώ με το άναμμα της κανδήλας της Αγίας Τραπέζης ως και των υπολοίπων κανδήλων ολοκληρώθηκε η Ακολουθία της τελετής των εγκαινίων.

Μετά τελέστηκε η πρώτη πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο εγκαινιασμένο πλέον θυσιαστήριο, ενώ ο Σερρών κ. Θεολόγος, λίγο πριν την Απόλυση, απευθυνόμενος στους πιστούς, τόνισε τη μεγάλη σημασία της ημέρας για τον Ιερό Ναό και τους ενορίτες, λέγοντας πως κάθε φορά που θα νιώθουν θλίψη, δυσκολία να έρχονται να λαμβάνουν δύναμη από την Αγία Τράπεζα με την συμμετοχή τους στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

«Μαρτυρήσαμε με την τελετή των εγκαινίων πως ο Χριστός είναι ο λυτρωτής του Θεού, η Παναγία εκείνη που Τον γέννησε και έφερε τη σωτηρία στον κόσμο και καταλήγουμε με την ίδια βεβαιότητα πως ο Χριστός είναι ο Ποιμένας μας και εμείς τα πρόβατά Του», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης.

Απευθυνόμενος δε στον Μητροπολίτη Αιγιαλείας τόνισε τα εξής: «Μοιράστηκα μαζί σας αυτές τις μοναδικές και ανεπανάληπτες στιγμές, καθώς αξιωθήκαμε σήμερα να τελέσουμε, με την επιστασία του Παναγίου Πνεύματος, τα πρώτα σας εγκαίνια. Κάτι που σημαίνει ότι από σήμερα βάζετε ανεξίτηλα την σφραγίδα σας στην τοπική Εκκλησία. Η Αγία Τράπεζα πλέον έχει την υπογραφή σας, ενώ η Θεία Λειτουργία θα τελείται πάνω στο Ιερό Αντιμήνσιο το οποίο είναι καθαγιασμένο από τα Λείψανα  Αγίων Μαρτύρων και μυρωμένο από το Άγιο Μύρο που καθαγιάζεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αυτό θα σας ενώνει με κάθε Αγία Τράπεζα της Ιεράς Μητροπόλεώς σας, κάθε εκκλησιαστική κοινότητα με εσάς, δηλαδή τον Επίσκοπο, και τις υπόλοιπες κοινότητες και όλους μαζί με την τοπική Εκκλησία. Η σημερινή ημέρα είναι γεγονός μιας βάπτισης, μιας κοινότητας ολόκληρης, μιας αναγέννησης. Σας ευχαριστώ διότι είχατε την ευγένεια να με καλέσετε και εγώ με αδελφική χαρά ανταποκρίθηκα στην πρόσκλησή σας. Ευχαριστώ όμως και τον Πανάγαθο Θεό που χθες και σήμερα μας χάρισε δύο ευλογημένες και γεμάτες συγκίνηση ημέρες. Ας κρατήσουμε λοιπόν την Χάρη του Θεού! Να μην την σκορπίσουμε, να μην την χάσουμε… Είναι θησαυρός ατίμητος, είναι δύναμη! Τέλος, ας κρατήσουμε το νόημα της σημερινής ημέρας: Να γίνουμε καινούριοι άνθρωποι, φωτεινοί και χαριτωμένοι! Άνθρωποι που θα μεταδίδουμε στους εγγύς και τους μακράν την ευλογία τού Θεού».

Ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμος, στη σύντομη ομιλία του, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Σεερών κ. Θεολόγο, λέγοντας πως με την διήμερη παρουσία του στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας αποδεικνύει την αγάπη αλλά και την αδελφική του φροντίδα προς το πρόσωπό του. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον εφημέριο του Ιερού Ναού Υπαπαντής του Κυρίου Κουλούρας π. Στυλιανό Καπράλο, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Βενιανάκη, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Βοστίτσης, Πρωτοπρεσβύτερο Χρήστο Τσάκαλο και τον Πρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο Πετρόπουλο για την επιστασία διεξαγωγής των εγκαινίων, καθώς επίσης το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τους υπολοίπους Ιερείς, τους Ιεροψάλτες αλλά και τον ευσεβή λαό του Θεού.

Τέλος, ο κ. Ιερώυμος έκανε αναφορά στη σημασία των εγκαινίων του Ιερού Ναού, επισημαίνοντας την επέκτασή τους στον προσωπικό πνευματικό εγκαινιασμό των πιστών Χριστιανών. «Εύχομαι η Χάρις του Παναγίου Πνεύματος που σήμερα κατήλθε και αγίασε αυτόν τον χώρο να αγιάζει και τις ψυχές και τις ζωές σας. Τη σημερινή ευλογία που λάβαμε να την μεταφέρετε στις οικίες σας, τις οικογένειές σας, την εργασία σας, ώστε να έχετε, να έχουμε, αυτή την πνευματική σχέση που θα μας οδηγήσει, όταν φύγουμε από την επίγεια ζωή, εις την Βασιλεία των Ουρανών!», τόνισε μεταξύ άλλων.

Στους πιστούς μετά το πέρας της Ακολουθίας μοιράστηκαν ως ευλογία τεμάχια από το ένδυμα (σάβανο) το οποίο φορούσαν οι Αρχιερείς κατά την ώρα εγκαινιασμού της Αγίας Τραπέζης.

Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, κατά την παραμονή του στην περιοχή της Αιγιάλειας, επισκέφθηκε Ιερές Μονές και Ευαγή Ιδρύματα, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τους μοναδικούς «θησαυρούς» της Ορθοδοξίας αλλά και για το φιλανθρωπικό – κοινωνικό έργο που επιτελείται στην γειτονική Ιερά Μητρόπολη.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Μάθε που ψηφίζεις με ένα κλικ: Η εφαρμογή που σου δείχνει το εκλογικό σου τμήμα και στον χάρτη

Πλήρης Οδηγός Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023: Πόσους σταυρούς βάζουμε για δήμο και περιφέρεια - Όλα όσα θέλετε να ξέρετε πριν την κάλπη

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: Όλες οι ειδήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στους Δήμους και τις Περιφέρειες, τους συνδυασμούς, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών και τα exit polls

Αποτελέσματα Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023: Πώς θα μεταδοθούν - Πώς θα δείτε ποσοστά και σταυρούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις