Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πώς γίνονται από σήμερα οι αστικές δίκες

Πώς γίνονται από σήμερα οι αστικές δίκες

Από τις 22 Ιουνίου οι ποινικές υποθέσεις

Ξεκινούν από αύριο οι αστικές δίκες με την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων, όπως τήρησης αποστάσεων.

Από τις 22 Ιουνίου τη σκυτάλη θα πάρουν οι ποινικές υποθέσεις.

Η επανεκκίνηση των Θέμιδος γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες, οι οποίοι προβλέπονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε και αφορά στην άρση της του μέτρου της εν μέρει προσωρινής αναστολής των δικών ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων από 1.6.2020 έως και 21.6.2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19".

Συγκεκριμένα, από αύριο Δευτέρα προβλέπεται η πλήρης λειτουργίας των πολιτικών και διοικητικών δικαστηρίων της χώρας από 1.6.2020 και των ποινικών δικαστηρίων από 22.6.2020, καθώς επίσης η ενιαία λειτουργία όλων των γραμματειών των δικαστηρίων 

Κανονικά τα αυτόφωρα 

Ακόμα, δικάζονται κανονικά από αύριο, αυτόφωρα, κακουργήματα με προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους των οποίων συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, ή είναι υπό παραγραφή, καθώς και αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης, κ.ά.

Επίσης, στην ΚΥΑ προβλέπεται να γίνονται ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.1.2021.

Άλλωστε είναι δεδομένο πως τα Ποινικά ακροατήρια που σωρεύουν και τον περισσότερο κόσμο εκ της φύσεως των αδικημάτων που εκδικάζουν (μάρτυρες, δικηγόροι, κατηγορούμενοι κλπ) θα είναι το τελευταίο κομμάτι της Δικαιοσύνης που θα επαναλειτουργήσει.

Πολλές ποινικές υποθέσεις έχουν συσσωρευτεί καθώς εδώ και τρεις μήνες τα Δικαστήρια της Πάτρας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Φέτος, λόγω της έκτακτης κατάστασης τα δικαστήρια θα λειτουργήσουν σε πλήρη σύνθεση έως τις 15 Ιουλίου, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα σταματούσαν στις 30 Ιουνίου. Παράλληλα θα αρχίσει νωρίτερα το δικαστικό έτος, την 1η Σεπτεμβρίου, αντί της 15ης (και μετά) που ίσχυε μέχρι σήμερα. Σε αυτό το διάστημα θα γίνει προσπάθεια να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος για εκατοντάδες δικαστικές υποθέσεις που δεν δικάστηκαν από τον περασμένο Μάρτιο λόγω της πανδημίας.  

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει συγκεκριμένο σχέδιο για το πως θα εκδικάζονται οι ποινικές υποθέσεις χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για διασπορά του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις