Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έκθεση της CIA για την Κίνα και τον κορωνοϊό: Έκρυβαν την αλήθεια, μάζευαν μάσκες και αναπνευστήρες

Έκθεση της CIA για την Κίνα και τον κορω...

Η Κίνα απέκρυπτε την αλήθεια για τον κορωνοϊό λέει η CIA

Δύο ανώνυμες πηγές των μυστικών υπηρεσιών επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς που επικαλείται το περιοδικό και εξήγησαν ότι το Πεκίνο απείλησε να μην συνεργαστεί με την έρευνα του ΠΟΥ για τον ιό εάν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Η Κίνα συνέχισε να συγκεντρώνει ιατρικές προμήθειες από άλλες χώρες, ενώ ο ΠΟΥ διατηρούσε τη σιωπή του» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 
Ο ΠΟΥ, μιλώντας στο Newsweek, αρνήθηκε την άμεση εμπλοκή του Xi, χωρίς να σχολιάζει τους ισχυρισμούς για προσπάθεια της Κίνας να καθυστερήσει την παγκόσμια έκτακτη ανάγκη.

 
«Δεν σχολιάζουμε συγκεκριμένες συζητήσεις που διεξάγονται με κράτη-μέλη, αλλά μπορούμε να πούμε ότι ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο ΠΟΥ ενήργησε βάσει τεκμηρίων που επικεντρώνεται στην προστασία όλων των ανθρώπων, παντού» δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Όταν ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία στις 30 Ιανουαρίου, επιχείρησε να βγάλει από το κάδρο την Κίνα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση της CIA.


H στάση αυτή αποτέλεσε την αιτία που πυροδότησε οργή στη Δύση και ώθησε τον Τραμπ να επικρίνει τον ΠΟΥ για τη στήριξη που παρείχε στον χειρισμό του Πεκίνου και έπειτα να αναστείλει τη χρηματοδότηση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Η έκθεση της CIA αποτελεί η δεύτερη έκθεση από διεθνή μυστική υπηρεσία και καθιστά την Κίνα υπόλογη για την εξάπλωση του ιού, με τις ΗΠΑ να παραμένουν η χώρα που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Η πρώτη έκθεση καταρτίστηκε την περασμένη εβδομάδα από μια γερμανική υπηρεσία και δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Spiegel. Κατηγορούσε τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping ότι άσκησε προσωπικά πίεση στον επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus στις 21 Ιανουαρίου -εννέα ημέρες προτού ο ΠΟΥ κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Xi είχε ζητήσει από τον Tedros να μην αποκαλύψει πως ο ιός ήταν μεταδοτικός μεταξύ ανθρώπων, καθώς και να ζητήσει να καθυστερήσει την επίσημη δήλωση, πως η επιδημία είχε εξελιχθεί σε πανδημία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις