Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Άρση των μέτρων: Η αρχή θα γίνει από το sms στο 13033- Πότε καταργείται και τι ακολουθεί...

Άρση των μέτρων: Η αρχή θα γίνει από το ...

Αύριο οι ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό

Το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται με ενδιαφέρον, την Τρίτη 28 Απριλίου στις έξι το απόγευμα, καθώς θα σημάνει την μερική επιστροφή στην κανονικότητα από τη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει αύριο Τρίτη 28/4 πώς θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων και μεταξύ αυτών, θα είναι όπως όλα δείχνουν και η αποστολή sms στο 13033 για τις μετακινήσεις.

«Η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, όπως και η αποστολή sms στο 13033, είναι κάτι που θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα από τον πρωθυπουργό», τόνισε προχθές ο κ. Πιερρακάκης. Ταυτόχρονα, κρίνοντας ο ίδιος αυτό το μέτρο, τόνισε ότι «δεν χαλάσαμε χαρτί, αφού η χώρα μας κινήθηκε με βάση αυτή την τεχνολογία».

«Είχαμε 2 εκατομμύρια SMS την ημέρα», σημείωσε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας «ποτέ δεν κοιτάξαμε πόσα έστελνε ο καθένας. Αλλωστε, τον ακριβή αριθμό των μηνυμάτων τον γνωρίζει η Πολιτική Προστασία και δεν ανακοινώνεται». Σημείωσε δε, πως για λόγους προσωπικών δεδομένων όλα αυτά τα μηνύματα που έχουν σταλεί θα διαγραφούν.

Το πρώτο κύμα σταδιακής άρσης των περιορισμών θα προκαλέσει λοιπόν και την κατάργηση του 13033 αναφορικά με τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις. Ωστόσο, οι περιορισμοί στις δημόσιες συναθροίσεις δεν αναμένεται να αρθούν πριν από το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου, ενώ οι αντίστοιχοι για την υπεραστική κίνηση πριν από τις αρχές Ιουνίου.

Ζωηρός προβληματισμός και αντικρουόμενες απόψεις τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και στην κοινότητα των λοιμωξιολόγων εκφράστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας για τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα στον χώρο της Εκπαίδευσης.

Πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα: Οι ημερομηνίες μέχρι και τον Ιούνιο

Εμπορικά, Κομμωτήρια, Κέντρα Αισθητικής

Ημερομηνία -ορόσημο για την άρση των περιορισμών θα είναι η 4η Μαΐου, όταν και προγραμματίζεται να επαναλειτουργήσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ήτοι τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Τα σχολεία

Ζωηρός προβληματισμός και αντικρουόμενες απόψεις τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και στην κοινότητα των λοιμωξιολόγων εκφράστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας για τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα στον χώρο της Εκπαίδευσης.

Και αυτό γιατί μερίδα της ομάδας επιστημόνων, υπό τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, εξέφρασε αρχικώς σοβαρές αντιρρήσεις στην επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου να ανοίξουν έως τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου όλες οι βαθμίδες του συγκεκριμένου χώρου, πλην των πανεπιστημίων.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν με νόημα πως η επαναλειτουργία στον χώρο της Εκπαίδευσης είναι αποκλειστικά και μόνον πολιτική απόφαση του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε προετοιμάσει πλάνο με εναλλακτικά σενάρια, είτε για το σταδιακό άνοιγμα όλων των βαθμίδων, πλην των Πανεπιστημίων, είτε για το σταδιακό μόνον του λυκείου και του γυμνασίου, σενάρια που περιλαμβάνουν ακόμη και την παράταση του σχολικού έτους, ώστε να υπάρξει χρόνος να ανοίξουν και τα δημοτικά.

Το επικρατέστερο σενάριο -όχι όμως το τελικό- που επεξεργαζόταν το Μέγαρο Μαξίμου ήταν η επαναλειτουργία… σε δόσεις και με τη χρονική ακολουθία «Λύκειο – Γυμνάσιο – Δημοτικό – Νηπιαγωγείο», ήτοι από τις μεγάλες στις μικρές τάξεις, αρχής γενομένης από τη Γ’ Λυκείου σε ένα χρονικό διάστημα από την 11η Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου, με τις απαραίτητες βεβαίως προσαρμογές στις τάξεις, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής.

Το σενάριο που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το Μαξίμου προβλέπει:

- Στις 11 ή στις 18 Μαΐου θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια που η λειτουργία τους θα γίνει με τήρηση των κανόνων απόστασης.

- Προς το τέλος Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, για τα οποία είναι πιθανόν να υπάρξει μικρή παράταση της σχολικής χρονιάς.

Δημόσιες συγκοινωνίες, πτήσεις, καταστήματα εστίασης και αναψυχής

Από τα μέσα Μαΐου και μετά σχεδιάζεται η αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα οποία έως τώρα λειτουργούν με το 60% των δρομολογίων τους σε μετρό, ηλεκτρικό , λεωφορεία και τρόλεϊ. Από τα τέλη Μαΐου και μετά αναμένουμε και την αποκατάσταση των εσωτερικών πτήσεων.

Το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσει και ο κλάδος της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια), αξιοποιώντας, πάντως, αποκλειστικά και μόνον εξωτερικούς χώρους και με την υποχρεωτική τήρηση αποστάσεων ασφαλείας ανάμεσα στα τραπεζάκια.

Ειδικότερα, τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής προηραμματίζεται να ανοίξουν στις 20 Μαΐου αλλά μόνο έξω και μόνο με το 1/3 των τραπεζιών. Σε αυτό το πλαίσιο μελετάται η θέσπιση μέτρων επέκτασης των χώρων που καταλαμβάνουν τα εξωτερικά καθίσματα και σε συνεννόηση με τους δήμους να γίνει προσωρινή επέκταση των αδειών για κατάληψη πλατειών και πεζοδρομίων.

Εκκλησίες, παραλίες, πολυκαταστήματα και αθλητικοί χώροι

Κατά τον Ιούνιο προσδιορίζεται το άνοιγμα των οργανωμένων πλαζ, πάντα υπό τα αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλούς επανεκκίνησης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου αναμένεται το άνοιγμα malls και πολυκαταστημάτων, χώρων ομαδικής άθλησης, πολιτιστικών χώρων και μουσείων. Αρχές Ιουνίου αναμένεται να αρθούν οι περιορισμοί στις εκκλησίες, ενώ από τα μέσα του μήνα και μετά προγραμματίζεται η επανέναρξη των αγώνων της Super League κεκλεισμένων των θυρών.

Οι ηλικιωμένοι θα είναι οι τελευταίοι για τους οποίους θα ισχύσει η άρση των περιορισμών στις καθημερινές μετακινήσεις.

Από 15 Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία

Από το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου και μετά αναμένεται η σταδιακή επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, αρχής γενομένης από τα 12μηνης λειτουργίας, ενώ αρχές Ιουλίου αναμένεται να ξαναλειτουργήσουν και τα εποχικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται καμπάνια υπό τον τίτλο «Μένουμε Ελλάδα», χάριν της τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού, ενώ διερευνάται η δυνατότητα διείσδυσης σε εναλλακτικές αγορές, πάντα με έμφαση ότι η Ελλάδα αποτελεί τον ασφαλέστερο υγειονομικά προορισμό στη Μεσόγειο.

Μελετώνται, επίσης, φορολογικά κίνητρα, όπως η απάλειψη του τέλους διανυκτέρευσης για το 2020 και η μείωση των φορολογικών συντελεστών στο τουριστικό προϊόν και στην εστίαση, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Τι ισχύει μέχρι τις 4 Μαΐου

Μέσω κινητού τηλεφώνου και με την αποστολή μηνύματος στον πενταψήφιο αριθμό 13033 μπορούν να λαμβάνουν άδεια εξόδου από το σπίτι τους οι πολίτες.

Στο sms θα αναγράφεται ο αριθμός 1 έως 6 (σ.σ.: είναι οι έξι λόγοι που μπορεί κάποιος να βγει), κενό, το ονοματεπώνυμό του και τη διεύθυνση κατοικίας του πολίτη. Υπενθυμίζεται ότι όποιος κινείται στο δρόμο θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Το μήνυμα στο 13033: X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας - Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Στο forma.gov.gr θα παρέχονται όλες οι οδηγίες που αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα θα υπάρχουν και οι δύο τύποι εγγράφων, όπου οι πολίτες πρέπει να δηλώνουν την κίνησή τους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις