Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

O "μίτος" των κλειστών σχολείων - Μπορεί ν' ανοίξουν το Μάιο αν αρθούν οι επιφυλάξεις

O "μίτος" των κλειστών σχολείω...

Μέχρι ώρας η επιτροπή που εξετάζει το ζήτημα δεν έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις

Την πιθανότητα να χτυπήσει σχολικό κουδούνι για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στις 18 ή στις 25 Μαϊου εξετάζει το επιτελείο των επιστημόνων που παρακολουθεί την εξέλιξη του κορωνοϊού.

Πέρα από τη δεδομένη επιστροφή στα θρανία των μαθητών της Γ’ Λυκείου μέσα στο Μάιο, μέχρι ώρας δεν έχει υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση για το τι θα συμβεί με τους μαθητές των υπολοίπων τάξεων του λυκείου, του γυμνασίου και του δημοτικού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του star, ο Σωτήρης Τσιόρδας έχει εισηγηθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη το άνοιγμα των σχολείων, ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν ανοσία στον κορωνοϊό και να αποδεσμευθούν σταδιακά οι εργαζόμενοι γονείς για να επιστρέψουν στην εργασια τους.

Σε τρεις διαδοχικές συσκέψεις με τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς υγείας και παιδείας και τον κ. Μόσιαλο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ , η πρόταση του κ. Τσιόρδα συναντησε επιφυλάξεις, με δεδομένο ότι αφενός αρκετοί  γονείς θα σταθούν πολύ επιφυλακτικά απέναντι στην προοπτική να νοσήσει το παιδί τους, ακομη και αν δεν αρρωστήσει σοβαρά, αφετέρου γιατί μέσα στις οικογένειες υπάρχουν ευπαθείς ομάδες (γονείς, παπούδες ή γιαγιάδες) που μπορεί να κινδυνεύσουν από τον ιό που ενδεχομένως να φέρει ο μαθητής από το σχολείο στο σπίτι.

Η συζήτηση αυτή έχει  γίνει 3 - 4 φορές και ακόμη δεν έχουν καταλήξει. Πάντως ο πρωθυπουργός μέχρι τώρα ακούει τον Σωτήρη Τσιόδρα, οπότε αν τα στοιχεία του ρεπορτάζ είναι ακριβή κρατήστε δύο ημερομηνίες -  18η και 25η Μαΐου- για να χτυπήσει ξανά το σχολικό κουδούνι για όλα τα παιδιά.

Το τι θα γινει με τα σχολεία θα καθοριστεί πιθανότατα μετά την επιστροφή των μαθητών της Γ' λυκείου στα θρανία σε περίπου 15 ημέρες. Ακόμη και το ενδεχόμενο να επιστρέψουν μόνο οι μαθητές του γυμνασιόυ και του λυκείου να επιστρέψουν στα θρανία, είναι ανοιχτό και οι μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων να περιμένουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ή το Σεπτέμβρη για να ξαναμπούν στο σχολείο.

Οι επόμενες ημέρες σε κάθε περίπτωση θα καθορίσουν και τις οριστικές αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας δημοσίως έχει επισημάνει ότι η Επιστημονική Επιτροπή θα εισηγηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με γνώμονα τη δημόσια Υγεία και την προστασία των παιδιών. "Τα παιδιά ανήκουν στις μη ευάλωτες ομάδες, ευτυχώς για όλους, και κινδυνεύουν λιγότερο, έχει τονίσει ο κ. Τσιόδρας και έχει υπογραμμίσει πως καθοριστική θα είναι εφεξής η σχολαστική επιτήρηση της υγείας μας και η τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής".

 

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες, προβλέπει κατά κύματα επιστροφή στα θρανία, σε διαφορετικές ημερομηνίες για να μην υπάρξει συνωστισμός και να μπορούν να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στις σχολικές μονάδες.

Την ίδια ώρα εισηγήσεις για να ανοίξουν τα σχολεία σε ένα διάστημα δεκαπέντε-είκοσι ημερών με στόχο να «αποδεσμευθούν» οι γονείς και να μπορέσει να επανακινηθεί η οικονομία δέχεται το κυβερνητικό επιτελείο.

Οι εισηγήσεις περιλαμβάνουν αυστηρές προϋποθέσεις και το σχέδιο επαναλειτουργίας αφορά τις σχολικές μονάδες στο σύνολό τους. Σύμφωνα με όσα προτείνονται, οι ηλικιωμένοι που συνοικούν σε σπίτια με μαθητές θα πρέπει να απομακρυνθούν, πηγαίνοντας στα χωριά, ώστε από τη στιγμή που τα παιδιά θα επιστρέψουν στα θρανία να μην έρχονται σε επαφή με τους συγγενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Προκειμένου, μάλιστα, να διασφαλισθεί ότι δεν θα τεθούν σε κίνδυνο και οι γονείς μαθητών που τυχόν ανήκουν σε αυτές τις ομάδες, προτείνεται να υπάρχει η δυνατότητα να εξακολουθήσουν να μην πηγαίνουν στα σχολεία τα παιδιά που οι γονείς τους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Υπάρχει πάντως, προβληματισμός για το αν όλοι οι ηλικιωμένοι έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε άλλα σπίτια. Παράλληλα, η μετακίνηση ηλικιωμένων στην επαρχία και σε περιοχές που το σύστημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι αδύναμο, δημιουργεί κινδύνους δημιουργίας νέων εστιών στην περιφέρεια. Αλλωστε, αυτός ο κίνδυνος ακριβώς έχει οδηγήσει στην απαγόρευση των μετακινήσεων από τον τόπο κατοικίας προς άλλες περιοχές.

Οι εισηγήσεις αυτές «ζυγίζονται» στο κυβερνητικό επιτελείο και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες και να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στο διάγγελμά του, μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι αυτές οι εισηγήσεις ακολουθούν άλλες, που ήθελαν την επαναλειτουργία των σχολείων να γίνεται σταδιακά, με λίγους μαθητές σε κάθε τάξη και με τους νεώτερους σε ηλικία εκπαιδευτικούς.

Όχι μόνο επαναλήψεις και νέα ύλη ... εξ αποστάσεως στα δημοτικά

Στα δημοτικά σχολεία συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ενώ παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς για κάλυψη επιπλέον ύλης εκτός επαναλήψεων κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Αυτή η δυνατότητα αφορά σε όλες τις βαθμίδες . Ωστόσο, οποιεσδήποτε ενότητες καλυφθούν, πέραν της ύλης που έχει καλυφθεί έως την ημερομηνία αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, δεν θεωρείται ύλη που έχει διδαχθεί παρά μόνο εφόσον αυτή παραδοθεί και με δια ζώσης διδασκαλία στην τάξη, όταν επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. Ειδικά για το Δημοτικό πρέπει να καλυφθούν ενότητες που είναι σημαντικές σε γλώσσα και μαθηματικά για να πάνε στην επόμενη χρονιά

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις