Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός-Βρετανία: Αυξάνονται οι πιέσεις για περισσότερα τεστ

Κορωνοϊός-Βρετανία: Αυξάνονται οι πιέσει...

Τα περιοριστικά μέτρα δείχνουν να αποδίδουν

Εντείνεται η πίεση στη βρετανική κυβέρνηση να αυξήσει τον αριθμό ανιχνεύσεων του νέου κορωνοϊού που εξαπλώνεται και προκάλεσε τον θάνατο ενός 13χρονου αγοριού, του πιο νεαρού θύματος στη χώρα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1.798 άνθρωποι που προσβλήθηκαν από την COVID-19 πέθαναν, εκ των οποίων δύο ήταν ηλικίας 13 και 19 ετών και δεν είχαν γνωστά προβλήματα υγείας.

«Κάθε νύχτα είναι μια τραγωδία, όμως δυο νέοι που πεθαίνουν είναι κάτι ακόμη πιο τραγικό», παραδέχθηκε στο BBC ο υπουργός Κατοικίας και Κοινοτήτων Ρόμπερτ Τζένρικ. «Αυτό μας υπενθυμίζει ότι πρόκειται για έναν ιό που χτυπάει τυφλά».

Αρκετές εφημερίδες αφιερώνουν τα πρωτοσέλιδά τους στο θέμα των τεστ, με την ταμπλόιντ Daily Mail να ασκεί πίεση στην κυβέρνηση να «διορθώσει τώρα αυτό το φιάσκο της ανίχνευσης».

Οι βρετανικές αρχές, που αρχικά είχαν επιλέξει μια στρατηγική που συνίστατο στο να κρατούνται τα τεστ για τις πιο κρίσιμες περιπτώσεις, αποφάσισαν να ενισχύσουν τα τεστ. Δεν καταφέρνουν προσώρας να φθάσουν τους στόχους τους, κυρίως λόγω των δυσκολιών εφοδιασμού στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου αγώνα δρόμου για τον εφοδιασμό με μάσκες.

Η πραγματοποίηση μαζικών τεστ θεωρείται ωστόσο θέμα κρίσιμης σημασίας: θα επέτρεπε να επιστρέψουν στη δουλειά μέλη του ιατρικού προσωπικού που τώρα βρίσκονται σε καραντίνα, σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, και, πιο μακροπρόθεσμα, να χαλαρώσουν οι όροι περιορισμού για τα άτομα που έχουν ανοσοποιηθεί.

Ο Ρόμπερτ Τζένρικ υποσχέθηκε «σημαντική αύξηση» του αριθμού των τεστ που πραγματοποιούνται καθημερινά, ελπίζοντας να φθάσουν τα «15.000 τεστ» τις ερχόμενες ημέρες έναντι 8.000 σήμερα.

«Στα μέσα Απριλίου, ελπίζουμε ότι θα βρισκόμαστε στα 25.000», διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Μέχρι τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε 143.000 τεστ. Περίπου 25.000 βρέθηκαν θετικοί, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Συγκριτικά, η Γερμανία, που αναφέρεται συχνά ως παράδειγμα στην Ευρώπη για τη διαχείριση της επιδημίας, διενεργεί από 300.000 έως 500.000 τεστ την εβδομάδα.

Ο Ρόμπερτ Τζένρικ υπογράμμισε τη δυσκολία προμήθειας των τεστ στη διάρκεια μιας πανδημίας διότι «υπάρχει υψηλή ζήτηση». Εξάλλου, «προκειμένου να παραχθεί ένα αξιόπιστο τεστ, πρέπει να υπάρχουν στη διάθεσή μας μια σειρά υλικών και δεν είναι όλα, αν σωστά αντιλαμβάνομαι, διαθέσιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο στις απαιτούμενες ποσότητες».

Τα τεστ προορίζονται κατά προτεραιότητα στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους με κάθε ασφάλεια.

Αυτή τη στιγμή, σχεδόν ένας στους τέσσερις νοσοκομειακούς γιατρούς δεν εργάζεται, είτε γιατί είναι άρρωστος είτε γιατί βρίσκεται υπό περιορισμό για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα το Βασιλικό Ιατρικό Κολέγιο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις