Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Λουλούδια στο Σταυρό του Κυρίου, στην Παντάνασσα

Λουλούδια στο Σταυρό του Κυρίου, στην Παντάνασσα

Την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Η τρίτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που ήταν η Κυριακή 22 Μαρτίου 2020, ήταν της Σταυροπροσκυνήσεως, κατά την οποία και τιμήθηκε από την Εκκλησία μας ο Σταυρός, το σύμβολο της χριστιανικής πίστης. Πρόκειται για δεσποτική εορτή κι όπως διαβάσαμε στο www.sansimera.gr, η εορτή έχει τις ρίζες της στην Παλαιστίνη, όταν την πρώτη Κυριακή μετά την 6η Μαρτίου εορταζόταν η ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη.

Η συγκεκριμένη Κυριακή είναι και η λεγόμενη μεσονηστήσιμη καθώς βρίσκεται στο μέσο της σαραντάημερης νηστείας (της Σαρακοστής). Οι Ορθόδοξοι χριστιανοί ατενίζοντας και προσκυνώντας το Σταυρό, θυμούνται τα Θεία Πάθη του Χριστού και παίρνουν δύναμη να συνεχίσουν τη νηστεία και τον πνευματικό τους αγώνα.

Στον ιερό ναό Παντανάσσης Πατρών όπως και σε όλους τους ιερούς ναούς μετά τα έκτακτα μέτρα λόγω της αποφυγής περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο ιστορικός ιερός ναός ήταν απλώς ανοικτός τη συγκεκριμένη μέρα το πρωί, ο Σταυρός είχε τοποθετηθεί στο κέντρο και είχε στολιστεί στο πλάι με λουλούδια όπως βιολέτες όπως επιτάσσει το έθιμο (που αν γινόταν Θεία λειτουργία θα μοιράζονταν στο τέλος στους πιστούς) λίλιουμ και ζέρμπερες. Στην είσοδο του ναού πλάι στο παγκάρι υπήρχε και αντισηπτικό υγρό για τυχόν πολίτες που πέρασαν για να ανάψουν το κεράκι τους και να προσευχηθούν τηρώντας πάντα τις αποστάσεις ασφαλείας.

Την Κυριακή 22/3 περάσαμε από το ναό κατά τις 11 το πρωί και συναντήσαμε εκεί τον προϊστάμενο του, Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο. Μας έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση το γεγονός πως μπορεί ο ναός να ήταν άδειος και χωρίς Θεία λειτουργία όπως επιτάσσουν τα πανελλήνια μέτρα προστασίας του ΕΟΔΥ και η όλη εικόνα να προκαλούσε μία θλίψη, ωστόσο από την άλλη, η παρουσία του ξύλινου Σταυρού, η ευωδιά από τα λουλούδια και η ελπίδα και δύναμη που παίρνεις ατενίζοντας τον Σταυρό σε έκαναν, φεύγοντας να μην χάνεις την ελπίδα μέσα στο ζοφερό παρόν.

Κείμενο - φωτ.: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις