Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

10 απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την καθημερινότητά μας με τον κορωνοϊό

10 απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τ...

Το thebest ρώτησε, έψαξε κι έμαθε μερικά χρήσιμα πράγματα που θα μας βοηθήσουμε να περάσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται τις δύσκολες αυτές ημέρες

 Ο κορωνοϊός είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας και ουσιαστικά η πορεία του διαμορφώνει και το πως συμπεριφερόμαστε μέσα στο σπίτι μας και όσο επιτρέπεται να βγαίνουμε έξω από αυτό. Το thebest συγκέντρωσε ορισμένα ερωτήματα που προέκυψαν από τις ημέρες της καραντινας και αφορούν όσες δραστηριότητες μπορούμε να συνεχίσουμε, ποιές πρέπει να... τροποιήσουμε, πώς πρέπει να μπαινοβγαίνουμε στην οικία μας ή στο αυτοκίνητό μας, πού μπορούμε να πάμε μια μικρή βόλτα με τα παιδιά, πώς πρέπει να μαγειρεύουμε για να είμαστε ασφαλείς από τα μικρόβια ακόμη και για το πώς ιδανικά πρέπει να μεταφέρουμε τις συσκευασίες από το σούπερ μάρκετ στο σπίτι μας .

 

-  Οι ηλικιωμένοι μπορούν να βγαίνουν για λίγο από το σπίτι για μια μικρή βόλτα αναψυχής;

Η κίνηση είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικίες, πόσο μάλλον για τους ανθρώπους στην Τρίτη ηλικία. Βάσει των απαιτούμενων περιορισμών οι ηλικιωμένοι μπορούν να βγαίνουν για έναν περίπατο μια φορά την ημέρα, κατά μόνας ή με συνοδεία ενός προσώπου αν απαιτείται. Να αποφεύγουν όμως τις συναντήσεις και να κρατούν αποστάσεις, να κάνουν συχνή χρήση αντισηπτικών (μετά από πόμολα, κουμπιά ασανσέρ κτλ κτλ).  Η φιλοσοφία του "Μένουμε στο Σπίτι" αφορά κατά βάση τον συγχρωτισμό αλλά είναι και για να μην ακουμπάμε δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα.

- Μπορώ να τρέχω έξω και να αθλούμαι κατά τη διάρκεια της πανδημίας; 

Στην πραγματικότητα, είναι ασφαλές να τρέχεις έξω δεδομένης της κατάστασης. Όταν οι άνθρωποι συγκεντρώνονται μαζί και κάποιος φτερνιστεί ή βήξει, τα σταγονίδια φτάνουν σε αντικείμενα που αγγίζουν οι άνθρωποι. Η καλύτερη επιλογή είναι να βγεις έξω και να τρέξεις μονος ή με έναν υγιή φίλο σου. 

-  Μπορώ να κάνω σεξ με τον σύντροφο/τη σύντροφό μου;

Όπως εξηγούν οι ειδικοί αν και δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να ενοχοποιούν το σεξ ως μέσον μετάδοσης του κορωνοϊού, τα φιλιά που συνοδεύουν την ερωτική πράξη είναι ικανά να μεταδώσουν τον ιό. Οι τελευταίες έρευνες έδειξαν επίσης ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω των κοπράνων, καθιστώντας την επαφή με την έδρα πιθανή αιτία μόλυνσης. Η ερωτική πράξη καθεαυτή, όμως, δεν πρέπει να θεωρείται επικίνδυνη. Εάν ένας από τους συντρόφους είναι θετικός στον κορωνοϊό, θα είναι καλό να τηρείται απόσταση ασφαλείας από αυτόν.  

Στην περίπτωση που οι σύντροφοι είναι ασυμπτωματικοί, δεν πιστεύουν ότι έχουν εκτεθεί πρόσφατα και έχουν αποφύγει τις κοινωνικές συναθροίσεις,  το σεξ είναι μια ωραιότατη ιδέα για την καταπολέμηση της ανίας και της έντασης που προκαλεί ο πολυήμερος εγκλεισμός.

-   Αν κάνω εργασίες στο σπίτι μου, μπορούν να συνεχίσουν να με επισκέπτονται μάστορες για να τις ολοκληρώσω;

«Όχι» απαντούν οι ειδικοί. Δεν είναι καλή ιδέα να δεχόμαστε επισκέψεις κάθε είδους αυτό το διάστημα. Η μάσκα και τα γάντια δεν αρκούν ως μέτρο πρόληψης μετάδοσης του ιού. Ο ιός μεταφέρεται και με τα ρούχα και με τα  παπούτσια ακόμη και με τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιεί ο επαγγελματίας και τα οποία θα μπουν στο σπίτι μας.

-  Το αυτοκίνητό μου είναι ασφαλές μέρος;

Μπορεί το αυτοκίνητο να λειτουργεί σαν ένα είδος απομόνωσης, ωστόσο δεν είναι απόρθητο φρούριο για τον κορονοϊό. Αν εάν πρέπει να πάτε κάπου με το αυτοκίνητο, πηγαίνετε μόνοι σας. Εάν πρέπει να πάρετε οπωσδήποτε και κάποιον άλλον / άλλους μαζί σας, εκτός του απολύτως στενού οικογενειακού σας περιβάλλοντος, βεβαιωθείτε ότι δεν παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα αναπνευστικής νόσου (οι ασθενείς, ιδιαίτερα οι "ύποπτοι", πρέπει να διακομίζονται με ασθενοφόρο) και ζητήστε του να φορέσει κάποια μάσκα. Σε αυτήν την ακραία περίπτωση, φορέστε μάσκα και εσείς! Απολυμάνετε σχολαστικά το αυτοκίνητό σας - επικεντρωθείτε στα σημεία που αγγίζετε περισσότερο.

Πάρτε λοιπόν το απολυμαντικό στο χέρι και αρχίστε να καθαρίζετε το τιμόνι, τον επιλογέα ταχυτήτων (κοινώς «λεβιέ»), το χειρόφρενο, τις χειρολαβές στις πόρτες, τα χειριστήρια του ηχοσυστήματος και του συστήματος infotainment, τους μοχλοδιακόπτες στην κολόνα του τιμονιού (φλας και υαλοκαθαριστήρες, πιθανά cruise control), τα υποβραχιόνια, τους διακόπτες, μοχλούς και «ροδέλες» ρύθμισης των καθισμάτων, τα πλαίσια των θυρών και τις εξωτερικές τους χειρολαβές, καθώς και τη χειρολαβή του πορτμπαγκάζ. Φροντίστε για τον καλό αερισμό του αυτοκινήτου μετά τον καθαρισμό.

Μην ξεχάσετε να πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής σας.

Αν χρειαστεί να ανεφοδιαστείτε με καύσιμα, αποφύγετε την άμεση επαφή με το προσωπικό. Προσπαθήστε να κρατήσετε την απόσταση ασφαλείας και πληρώστε κατά προτίμηση με κάρτα.

-Κινδυνεύω από το κατοικίδιό μου ή κινδυνεύει το ίδιο από τον κορωνοϊό;

Επί του παρόντος, υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι τα κατοικίδια μπορούν να μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό. Παρόλο που δεν έχουν αναφερθεί κατοικίδια ή άλλα ζώα που να έχουν νοσήσει με SARS-COV-2, μέχρι να γνωρίζουμε περισσότερα, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων θα πρέπει να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με άγνωστα ζώα και πάντα να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά την επαφή τους με ζώα. Αν οι ιδιοκτήτες νοσήσουν με SARS-COV-2, θα πρέπει να αποφύγουν την επαφή με τα κατοικίδιά τους, όπως το να τα χαϊδεύουν, να τα αγκαλιάζουν, να τα αφήνουν να τους φιλούν ή να τους γλείφουν, να μοιράζονται το ίδιο φαγητό. Αν πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσουν το κατοικίδιό τους ή να έρθουν σε επαφή με ζώα όσο είναι άρρωστοι, θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά την επαφή μαζί τους και να φορούν μάσκα.

- Τι πρέπει να κάνω πριν μπω στο σπίτι μου επιστρέφοντας από μια βόλτα;

Γυρίζοντας σπίτι απολυμαίνουμε τα χέρια μας πριν μπούμε με απολυμαντικό χαρτομάντιλο ή υγρό απολυμαντικό. Βγάζουμε τα παπούτσια και τα εξώρουχα και τα βάζουμε στο μπαλκόνι να αερισθούν, πλένουμε τα χέρια μας και το πρόσωπο και αλλάζουμε εσώρουχα. Τα ρούχα αφήνονται να αερισθούν για μισή τουλάχιστον ώρα. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται σε κάθε πολύωρη έξοδο από το σπίτι.

 -Μπορεί να μεταφέρω κορωνοϊο στις συσκευασίες που αγόρασα από το σούπερ μάρκετ;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν μετάδοση του κορονοϊού μέσω τροφίμων ή συσκευασιών τροφίμων. Όπως άλλοι ιοί, είναι πιθανό ο ίος που προκαλεί τη νόσο COVID-19 να επιβιώνει πάνω σε επιφάνειες ή αντικείμενα. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι ύψιστης σημασίας να ακολουθούνται τα τέσσερα βήματα για την ασφάλεια τροφίμων: καθαρίστε, ξεχωρίστε, μαγειρέψτε, συντηρείστε».

- Πώς μαγειρεύω με ασφάλεια;

ο ΕΟΔΥ προτείνει:

-Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού

-Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού

-Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού

-Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού

 -Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα

 -Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του

 -Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας,
πουλερικά, θαλασσινά).

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις