Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αντί να μείνουμε σπίτι, γέμισαν τα εξοχικά και τα σπίτια στα χωριά

Στην Κεφαλλονιά τα περισσότερα καλοκαιρι...

Στην Κεφαλλονιά τα περισσότερα καλοκαιρινά σπίτια έχουν ανοίξει.

Το αν αυτό ήταν καλή επιλογή ή όχι... θα το δείξει η ιστορία

Ο κορωνοϊός και τα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν η διασπορά του έχουν μπει δυναμικά στην καθημερινότητα όλων μας κυρίως το τελευταίο 8ημερο, σε ευρύτερη πανελλαδική κλίμακα.

Το να μείνουμε σπίτι, δεν αποτελεί φυσικά επιλογή αλλά αναγκαιότητα κι αυτό οι επιστήμονες το τονίζουν με κάθε δυνατό τρόπο συνεχώς.

Αυτή η επιλογή ωστόσο για πολλούς ηλικιωμένους ή οικογένειες που ζουν στην πόλη φάνηκε ότι έχει εναλλακτικές.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι και αυτοί που επέλεξαν μόλις έκλεισαν τα σχολεία να στείλουν τα παιδιά στον παππού και τη γιαγιά (την απόλυτα ευπαθή κατηγορία) για να περάσουν αυτές τις ημέρες όσο οι γονείς θα δούλευαν.

Πρώτη και καλύτερη φυσικά η απόδραση στο χωριό. Εκεί δεν έχει κορωνοϊό αλλά καθαρό αέρα και το πατρικό που ευκαιρίας δοθείσης θα ανοίξει μια ώρα αρχύτερα για καλοκαίρι.

Και η αλήθεια είναι ότι πολλοί, περισσότεροι από όσους θα περίμενε μάλλον ο κρατικός μηχανισμός, το έκαναν πράξη και από το περασμένο Σαββατοκύριακο γέμισαν εξοχικά και τα σπίτια στα χωριά και τα νησιά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κοντινή στην Πάτρα Κεφαλονιά, το Ληξούρι και το Μεγανήσι όπου σύμφωνα με πληροφορίες του thebest έχουν ανοίξει τα περισσότερα σπίτια που στη διάρκεια του χειμώνα μένουν κλειστά.

Όλες αυτές οι μετακινήσεις άρχισαν να ανησυχούν τις αρμόδιες αρχές σε ένα πιο ευρύ επίπεδο που αφορά ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας συνέστησε σε συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων να μην απομακρύνονται την περίοδο αυτή σε νησιωτικές περιοχές, καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η αεροδιακομιδή τους εφόσον χρειαστεί.

 Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί άνθρωποι με σοβαρή καρδιοπάθεια, αρρύθμιστο ζαχαρώδη διαβήτη, όσοι έχουν κακοήθειες και βρίσκονται υπό θεραπεία και μεταμοσχευμένους με ενεργή ανοσοκαταστολή.

Τα ταξίδια και οι μετακινήσεις όμως προς χωριά, νησιά και άλλες περιοχές, λίγο πριν μάλιστα αργίες όπως η 25η Μαρτίου και εορτές όπως το Πάσχα, φαίνεται ότι δεν προβληματίζει μόνο την κεντρική διοίκηση, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Πολλά νησιά του Αιγαίου δέχθηκαν τις τελευταίες ημέρες αυξημένο όγκο επισκεπτών.

Επιπλέον υπάρχει μετακίνηση, κυρίως φοιτητών που επέστρεψαν στο νησί με το κλείσιμο των σχολών.

Συμπερασματικά, κανείς δεν ξέρει αν όσοι μετακινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες προς τις μικρές κοινωνίες της ελληνικής επαρχίας ήταν φορέας της νόσου. Αν στο δυσάρεστο σενάριο ασθενήσει το επόμενο 15νθημερο, θα υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης μεταφοράς του σε νοσοκομείο αναφοράς (δεν έχουμε δα και υπερπληθώρα). Και εν τέλει, μέχρι να εκδηλωθούν τα συμπτώματα, αν υποθέσουμε ότι θα αντιληφθεί εγκαίρως, με πόσους κοντοχωριανούς θα συναναστραφεί για να χαιρετηθούν και να πουν τα νέα του χειμώνα που μας πέρασε;

Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος διασποράς του ιού και σε κοινότητες που μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσιαστεί κρούσματα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις