Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δείτε την αφίσα του Υπουργείου Υγείας για την ανάγκη τήρησης κανόνων υγιεινής

Δείτε την αφίσα του Υπουργείου Υγείας γι...

Ως ασπίδα απέναντι στην μετάδοση του επικίνδυνου κορωνοϊού

Με αφορμή τον επικίνδυνο και μεταδοτικό νέο κορωνοϊό CoV-2 που προκαλεί αναπνευστικές λοιμώξεις, το Υπουργείο Υγείας κυκλοφόρησε μία εξαιρετικά χρήσιμη αφίσα όπου τονίζεται η ανάγκη να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής.

Οι κανόνες αυτοί είναι οι εξής:

-Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.

-Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

-Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

 -Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ.: 2105212054) και παραμένουμε σπίτι.

 -Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

 -Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

-Σε δραστηριότητες εξωτερικών χώρων, δεν συνιστάται η χρήση μάσκας από υγιείς. Η ατομική μάσκα είναι για χρήση ΜΟΝΟ από ασθενείς και επαγγελματίες υγείας σε ειδικές περιπτώσεις.

-Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

*H λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό SARS–CoV-2 μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως δυσκολία στην αναπνοή ή πνευμονία. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.  Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα,  εξακολουθούμε να μιλάμε για μία νόσο, η οποία στη συντριπτική της πλειοψηφία στο 85%, είναι ήπια,  (υποχωρεί σε 7-10 ημέρες με συντηρητικά μέσα και παραμονή στο σπίτι) και δεν μεταδίδεται όταν τηρούνται σωστά οι κανόνες υγιεινής.

Για την αποφυγή μετάδοσης του ιού είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής.

*Όπως ανέφερε η Κατερίνα Γατοπούλου, Ιατρός Μικροβιολόγος, Πρόεδρος Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων Καραμανδανείου Νοσοκομείου και Μέλος ΔΣ Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, στην αφίσα του Υπουργείου Υγείας, αποτυπώνονται οι βασικοί κανόνες υγιεινής για τον κορωνοϊό, με τρόπο που απομνημονεύονται εύκολα από τον κόσμο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις