Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης λόγω κορωνοϊού στην Ελλάδα;

Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης αν...

Ποιες είναι οι αρμόδιες αρχές και ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις

Συναγερμό στις Ελληνικές αρχές έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ιταλία και γι αυτό λαμβάνονται επιπλέον μέτρα στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.

Σε περίπτωση που η κατάσταση αρχίσει να παίρνει διαστάσεις και στη χώρα μας, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που είναι -μεταξύ άλλων- αρμόδια για να εφαρμόσει σχέδια αντιμετώπισης  φαινομένων που απειλούν ανθρώπινες ζωές.

Το γενικό σχέδιο πολιτικής προστασίας «Ξενοκράτης» προβλέπει ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πρέπει να έχει σχέδιο για «φυσικές-τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές». Ανάμεσα στους σεισμούς, στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες και άλλες καταστροφές περιλαμβάνει και τη «θανατηφόρα επιδημία σε ανθρώπους ή ζώα».

Μέχρι σήμερα την κατάσταση με τον κορωνοϊό χειρίζεται  κυρίως το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Με το θέμα ασχολείται και διυπουργική επιτροπή, ενώ σε όλες τις ενέργειες που γίνονται συνεργάζεται το υπουργείο Υγείας με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στην περίπτωση που η επιδημία πάρει διαστάσεις στη χώρα μας θα χρειαστεί, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, συντονισμός όλων των αρμόδιων φορέων (σχεδόν το σύνολο των υπουργείων, Περιφερειών, Δήμων κλπ) από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία μάλλον θα «τρέξει» να εκπονήσει σχέδιο.

Στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας επεσήμανε στο ethnos.gr: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τον οποίο είμαστε σε επαφή και βάσει των οδηγιών του κινούμαστε, δεν έχει κηρύξει ακόμα τον κορoναϊό ως θανατηφόρα επιδημία. Το σχέδιο Ξενοκράτης κάνει λόγο για θανατηφόρα επιδημία. Το θέμα το χειρίζεται το υπουργείο Υγείας που εφαρμόζει δικά του αποτελεσματικά σχέδια για αυτές τις περιπτώσεις και με το οποίο είμαστε σε συνεχή επαφή. Επίσης, υπάρχει μία διυπουργική επιτροπή με την οποία συνεργαζόμαστε και η οποία παρακολουθεί όσο πιο στενά γίνεται κάθε εξέλιξη και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες».

πηγη

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις