Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Επιχείρηση επαναπατρισμού δυο Ελλήνων από το κρουαζιερόπλοιο - φάντασμα του κορωνοϊού

Associated Press

Associated Press

Πιθανή η εξάπλωσή του στο 70% των κατοίκων του πλανήτη λένε οι επιστήμονες

Δραματική είναι η αύξηση του αριθμού των θυμάτων από την ραγδαία εξάπλωση του κοροναΐου και οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ακόμα και για παγκόσμια πανδημία. Ο καθηγητής της σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, Μπερτ Λίπσιτς, έκανε την πιο δυσοίωνη πρόβλεψη καθώς τόνισε ότι δεν αποκλείεται να νοσήσει από τον ιό ακόμη και το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση οργανώνει επιχείρηση επαναπατρισμού για δύο Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι με χιλιάδες ακόμη επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο του τρόμου, το Diamond Princess, στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Η 21η Φεβρουαρίου θα είναι η κομβική ημερομηνία για να ξεκινήσει η επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων που βρίσκονται σε κρουαζιερόπλοιο. Τότε θα έχουν οι αρχές τα αποτελέσματα των νέων tests στα οποία θα υποβληθούν οι επιβάτες.

Σύμφωνα με επιστολή που απεστάλη στο πλήρωμα, όσοι από τους επιβάτες διαγνωστούν «αρνητικοί» στον ιό θα έχουν τη δυνατότητα να επαναπατριστούν... Ωστόσο, οποιοσδήποτε μοιράστηκε το δωμάτιό του με άτομο το οποίο νόσησε από την επικίνδυνη νόσο θα συνεχίσει να είναι για άλλες δύο εβδομάδες εν πλω.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των επιβατών που έχουν μολυνθεί ανέβηκε στους 355, ενώ προστέθηκαν άλλοι 70 στους ήδη διαγνωσθέντες. Παρ' όλα αυτά, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η καραντίνα που έχει επιβληθεί μπορεί να μην έχει τα επιθυμητα αποτελέσματα. Ο Tom Inglesby, ειδικός για τις μολυσματικές νόσους και διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ασφαλείας του Johns Hopkins, δήλωσε στο περιοδικό Time: «Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι αυτή η [καραντίνα] δεν εμποδίζει τη διάδοση περιπτώσεων στο πλοίο και ότι θέτει επίσης σε κίνδυνο της εξάπλωσης στο πλοίο. Δεν υπάρχουν σαφή, προφανή προηγούμενα για το τι πρέπει να συμβεί». 



Στο μεταξύ, επιχείρηση επαναπατρισμού των δύο Ελλήνων που βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess», στην Ιαπωνία, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Ήδη συντονίζουμε και οργανώνουμε μια επιχείρηση -ενδεχομένως για την άλλη εβδομάδα- επαναπατρισμού αυτών των δυο Ελλήνων, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και όλους τους συναρμόδιους φορείς» τόνισε ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

355 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο
Εβδομήντα νέα κρούσματα του κοροναϊού που έχει προκαλέσει επιδημία πνευμονίας στην Κίνα εντοπίστηκαν μεταξύ των επιβαινόντων στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess», το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο και σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας Κατσουνόμπου Κάτο.

Ο υπουργός διευκρίνισε σε δηλώσεις του σε κυριακάτικη ειδησεογραφική εκπομπή του ιαπωνικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου NHK ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί μεταξύ των επιβαινόντων στο πλοίο ανέρχεται πλέον σε 355. «Μέχρι στιγμής, έχουμε υποβάλει σε εξετάσεις συνολικά 1.219 ανθρώπους και 355 αποκαλύφθηκε ότι είναι θετικοί» είπε ο Κατσουνόμπου Κάτο.

Από το σύνολο των ανθρώπων που είναι φορείς του COVID-19, οι 73 δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, διευκρίνισε ο ίδιος. Πάνω από 3.700 άνθρωποι, επιβάτες και πλήρωμα, βρίσκονταν πάνω στο πλοίο που έκανε κρουαζιέρα όταν ένας επιβάτης που αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ πριν από εβδομάδες αποκαλύφθηκε πως είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό που εμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν, στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις