Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Εισήγηση για να "επιστρέψει" ο Πατρέας στο δήμο της Πάτρας αντί του εθνοσήμου

Εισήγηση για να "επιστρέψει" ο...

Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάτρας

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας θα είναι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάτρας που θα πραγματοποιηθεί στις 5.30 το απόγευμα στο κτίριο Λαδόπουλου.

Παράλληλα θα συζητηθεί με εισηγητή τον Δήμαρχο η καθιέρωση του Πατρέα ως δηλωτικού σήματος του Δήμου Πατρέων .Ο Πατρέας είχε αντικατασταθεί από το εθνόσημο στην αλληλογραφία του δήμου επειδή δεν είχε κατοχυρωθεί μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη.

Το έμβλημα που θέλει να επαναφέρει η δημοτική αρχή απεικονίζει τον μυθικό οικιστή της Πάτρας, τον Πατρέα, τον γιο του Πρευγένη, από το Σπαρτιάτικο γένος των Αιγιαδών, που αναφέρεται από τον Παυσανία στα «Αχαϊκά και Αρκαδικά». Σύμφωνα με τον Παυσανία σε κεντρικό σημείο της πόλης υπήρχε ηρώο αφιερωμένο στον Πατρέα και οι κάτοικοι τον τιμούσαν ως οικιστή της Πάτρας.

Ο Πατρέας ήρθε στην Αχαΐα που κατοικούσαν ακόμα οι Ίωνες, αλλά είχαν εγκατασταθεί και Αχαιοί του Τισαμενού, επίσης με καταγωγή την Σπάρτη. Μετά το θάνατο του Τισαμενού σε μάχη από τους Ίωνες και τη φυγή αυτών η χώρα μοιράστηκε και κυβερνήθηκε ανάμεσα στους γιους του, ενώ στον Πρευγένη και τον Πατρέα δόθηκε η παράλια περιοχή, όπου σήμερα είναι η Πάτρα.

Ο Πατρέας εγκαταστάθηκε στην Αρόη, την οποία οχύρωσε και ανάγκασε και τους κατοίκους της Άνθειας και της Μεσσάτιδος να συνοικιστούν εκεί. Έτσι δημιούργησε μια νέα πόλη που την ονόμασε από το όνομά του «Πάτραι», της οποίας έγινε βασιλιάς.

Η πρόταση που κατατίθεται για συζήτηση αύριο στο δημοτικό συμβούλιο βασίζεται στην αποτύπωση που είχε κάνει ο σημαντικός ζωγράφος Επαμεινώνδας Θωμόπουλος στις ελαιογραφίες που δημιούργησε το 1929 και κοσμούν το Δημαρχείο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις