Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Ο Σήφης Πολυζωίδης μιλά στο thebest.gr για τον«γυάλινο κόσμο» που τον μάγεψε, στην Πάτρα και το "Football" στο act

Ο Σήφης Πολυζωίδης μιλά στο thebest.gr γ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Για τρεις παραστάσεις

Στην Πάτρα θα βρεθεί τις επόμενες μέρες ο ηθοποιός Σήφης Πολυζωίδης, αφού θα ανέβει στη σκηνή του θεάτρου act με την παράσταση "Football, το παιχνίδι της ανθρωπότητας” του Θανάση Τριαρίδη.

Για τρεις παραστάσεις, στις σκάλες Γεροκωστοπούλου, στην Πάτρα την Παρασκευή 7, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020 στις 21:30 και την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στις 20.00.

Λίγο πριν την επίσκεψη του στην πόλη, μίλησε στο thebest.gr για τις θεατρικές αναμνήσεις που έχει απ΄αυτή, για τις επιλογές του στο θέατρο αλλά και για όσα τον τρομάζουν στη σημερινή κοινωνία. 

 

Στην Πάτρα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 είδα μία από τις πιο ωραίες παραστάσεις που έχω δει στη ζωή μου. Ήταν «Ο Γυάλινος κόσμος » του Τennessee Williams

Τις επόμενες μέρες θα βρεθείτε στην Πάτρα με την παράσταση «Football- το παιχνίδι της ανθρωπότητας»… Ποια είναι η σχέση σας με την πόλη και τι αναμνήσεις μπορεί αν έχετε από αυτήν;

Στην Πάτρα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 είδα μία από τις πιο ωραίες παραστάσεις που έχω δει στη ζωή μου. Ήταν «Ο Γυάλινος κόσμος» του Τennessee Williams και έπαιζαν η Μάγια Λυμπεροπούλου, ο Άρης Λεμπεσόπουλος και η Oλια Λαζαρίδου. Ήταν από τις πρώτες εμπειρίες μου στο θέατρο.

Το «Football» χαρακτηρίζεται ως "σκληρή ματωμένη κωμωδία"… μιλήστε μας γι΄ αυτό…

Το σκληρή ματωμένη κωμωδία είναι ένας τίτλος που έχουν δώσει για το έργο. Για μένα είναι ένα έργο που μιλάει για τον άνθρωπο, την ανθρωπότητα και την πορεία της και τα λέει μέσα από την ιστορία του ποδοσφαίρου με πολύ χιούμορ.

Αν και επικοινωνείτε ευθέως με το κοινό, στην παράσταση, είστε μόνος. Πώς βιώνετε τη μοναξιά επί σκηνής;

Στη σκηνή δεν είμαι καθόλου μόνος. Συμπρωταγωνιστές μου είναι οι θεατές. Παίζω μαζί τους και παίζουν κι αυτοί μαζί μου μέχρι το φινάλε.

Θέλω πάντα να λέω μία ιστορία στον κόσμο

Τί σας ιντρίγκαρε περισσότερο σε αυτή τη δουλειά;

Αυτή είναι μία εύκολη ερώτηση.

Το πρώτο πράγμα ήταν το κείμενο. Ο σκηνοθέτης μου ο Τριαντάφυλλος Δελής, η χορογράφος μου η Πασχαλιά Ακριτίδου, ο μουσικός της παράστασης ο Γιώργος Οικονόμου και όλοι όσοι βοήθησαν για να γίνει αυτή η δουλειά.

Γενικότερα ποια είναι τα κριτήρια για τις επιλογές σας στο θέατρο;

Το ένστικτο και μόνο το ένστικτο. Επίσης  ότι θέλω πάντα να λέω μία ιστορία στον κόσμο.

Υπάρχουν επιλογές, στην επαγγελματική σας πορεία, για τις οποίες έχετε μετανιώσει;

Νομίζω ότι δεν έχω μετανιώσει για καμιά δουλειά, ίσως να έχω κάνει κάποιες κακές δουλειές που όμως με έχουν βοηθήσει να προχωρήσω σαν ηθοποιός. Άρα τις παίρνω σαν θετικές.

Ποια ήταν η πιο «ευτυχισμένη» ή καθοριστική στιγμή σας μέσα σε αυτό;

Όταν ο Γιώργος ο Μπινιάρης στο Λουτράκι με πίεσε να ασχοληθώ με το θέατρο και με ανέβασε πάνω στη σκηνή. Τότε  ήταν η στιγμή που αγάπησα το θέατρο .

Ποιο θεατρικό όνειρο δεν έχετε πραγματοποιήσει ακόμα;

Αν το ήξερα νομίζω ότι θα το είχα πραγματοποιήσει.

Ποια είναι η σχέση σας με τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη;

Νομίζω ότι είναι αρκετά καλή και δεν ξεχωρίζω την τηλεόραση, το σινεμά και το θέατρο όταν γίνονται σωστά και με αγάπη.

Επιστρέφοντας στην παράσταση, ποιους προβληματισμούς θεωρείτε ότι «τροφοδοτεί»;

Ένας βασικός προβληματισμός που θέτει το έργο είναι για τη δικαιοσύνη και θα πω και μία ατάκα από το έργο πού είναι η αγαπημένη μου… «στη ζωή πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη, λίγη διάθεση για δικαιοσύνη. Λίγη διάθεση για δικαιοσύνη ρε γαμώτο».

Η βία και η έλλειψη δικαιοσύνης είναι αυτά που με τρομάζουν περισσότερο στη σημερινή κοινωνία

Ποιο είναι το «καλύτερο» σχόλιο που σας έχουν κάνει για την παράσταση;

Αυτή την ερώτηση δεν μπορώ να απαντήσω μπορείτε όμως να την απαντήσετε εσείς, αν δείτε την παράσταση.

Ποια είναι τα συστατικά μίας καλής παράστασης;

Αν ξέραμε αυτά τα συστατικά θα φτιάχναμε πάντα επιτυχίες. Πάντως καλά συστατικά είναι η χημεία μεταξύ των ανθρώπων που δουλεύουν,  το να ταιριάζουν μεταξύ τους και να λένε την ιστορία όλοι μαζί.

Τι είναι αυτό που σας τρομάζει περισσότερο στη σημερινή κοινωνία;

Η βία και η έλλειψη δικαιοσύνης.

Ποιο είναι το μότο σας;

Χαμογελάτε!

Τι υπάρχει στα άμεσα σχέδια σας;

Έχω ξεκινήσει πρόβες για το «Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα» του Χορβατ σε σκηνοθεσία της Ρουμπίνη Mοσχοχωρίτη.

 

Info

Διάρκεια: 85 λεπτά.

Το FOOTBALL (2017) μαζί με το LEOPOLD (2017) και το HIV (2018) συγκροτούν μια άτυπη πολιτική τριλογία. Η βασική θέση αυτής της τριλογίας είναι πως οι παντοτινοί ένοχοι είμαστε οι θεατές – και πως ήρθε η ώρα να πληρώσουμε κάποιο τίμημα. Η ανάγκη του συγγραφέα να γράψει αυτά τα έργα , γεννήθηκε μετά από τα ταξίδια του στην Αφρική θέλοντας να μιλήσει για τα ταξίδια των “χορτάτων” στην “πεινασμένη” Αφρική.

Το «Football» είναι μια "σκληρή ματωμένη κωμωδία", ένας καυστικός μονόλογος με πολύ χιούμορ, που αναλύει την ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από την ιστορία του ποδοσφαίρου, ξεκινώντας από το 1500 μ.Χ.

Βασικός άξονας του έργου είναι ότι ο τέταρτος τοίχος δεν υπάρχει και έτσι ο ηθοποιός επικοινωνεί ευθέως με τους θεατές. Πρόκειται για ένα έργο που ήρθε να μας αφυπνίσει, να μας "μετακινήσει" από την ασφάλεια της "καρέκλας"(ως κοινό) και να μας φέρει αντιμέτωπους με τις ευθύνες μας σε σχέση με την πορεία της ανθρωπότητας.

Παρακολουθούμε λοιπόν τον "Φ." που υποδύεται ο γνωστός ηθοποιός Σήφης Πολυζωίδης, ένα σύγχρονο άνθρωπο-φίλαθλο-οπαδό, να παραθέτει ερωτήματα για το παρελθόν, το παρόν και κυρίως για το μέλλον αυτού του κόσμου , όπου το κοινό θα κληθεί να απαντήσει… Μας μιλάει για ένα αρχαίο ένστικτο του ανθρώπου να "κλωτσάει" και για μια άγρια ψυχή που βρίσκεται θαμμένη μέσα μας και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εξευγενισμένοι παίκτες και εξευγενισμένοι θεατές... Και κάπου στο βάθος της συνείδησης να φωλιάζουν τα κατάλοιπα της παλιάς ψυχής... Όταν κατά καιρούς εξωτερικεύονται, τότε μιλούμε για τον χουλιγκανισμό, για την άσκοπη κοινωνική βία των μητροπόλεων, για την τρομοκρατία των γηπέδων…»

Σχόλιο συγγραφέα:

«…Και σε όσους μου λένε πως δεν "πρέπει" ("δεν έχουμε δικαίωμα") να αγγίζουμε το κοινό στην διάρκεια της θεατρικής πράξης, έχω να απαντήσω πως διαφωνώ απόλυτα. Μπορεί να είναι επώδυνο, αλλά νομίζω πως είναι το μόνο μέλλον της θεατρικής τέχνης στην εποχή των κατασκευασμένων και μνημονικοποιημένων εικόνων.

(Μνημονικοποιημένες εικόνες: οι εικόνες που αποθηκεύονται στην ηλεκτρονική μνήμη των υπολογιστών και μπορούν να αναπαραχθούν επ' άπειρον). Αυτή είναι η άποψή μου - χωρίς να σημαίνει πως είναι υποχρεωτικά η σωστή.» - Θ. Τριαρίδης

Συντελεστές

Παίζει ο: Σήφης Πολυζωίδης

Σκηνοθεσία: Τριαντάφυλλος Δελής

Κίνηση : Πασχαλιά Ακριτίδου

Μουσική : Γιώργος Οικονόμου

Σχεδιασμός φωτισμού : Δημήτρης Κοκολινάκης

Στην παράσταση “συμμετέχει” με ένα τραγούδι έκπληξη το συγκρότημα The Skelters.

Εισιτήρια: 12€ (κανονικό) 10€ (φοιτητικό) 6€ (ατέλεια ηθοποιών θεατρολόγων)

Κρατήσεις: Στα τηλέφωνα 2610272037 & 6936122263,

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture