Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Εκδήλωση με θέμα «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Ενημέρωσης» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Εκδήλωση με θέμα «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτ...

Από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων & το Παιδαγωικό τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων την Τετάρτη 12/2/2020

Εκδήλωση απολογισμού του προγράμματος των Μικρών Σεμιναρίων «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» διοργανώνουν στην Πάτρα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 στις 6.30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.

Στην εκδήλωση σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα μιλήσουν οι κ.κ. Γιώργος Ξυδόπουλος,  Καθηγητής Γλωσσολογίας, Πρόεδρος τμήματος  Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Κυριάκος Κορτέσης, Πρόεδρος Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, Κωνσταντίνος Μάγνης, Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Φιλήμων Καραμήτσος, Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ και η Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη.

Την εκδήλωση απολογισμού και λήξης των Μικρών Σεμιναρίων θα χαιρετίσουν οι κ.κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Κώστας Πελετίδης, Δήμαρχος Πατρέων.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Το πρόγραμμα των Μικρών Σεμιναρίων «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Σχολή Επιστημών Αγωγής, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών και την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Νήσων το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα επιμόρφωσης σε θέματα γλώσσας και επικοινωνίας, το οποίο ξεκίνησε το 2013 στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών (με τον τίτλο τότε «Μικρά Σεμινάρια» Γραμματικής και Ορθογραφίας)  και πραγματοποιήθηκε για δύο χρόνια με μεγάλη επιτυχία.

Το 2017 το πρόγραμμα μεταφέρθηκε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ΕΡΤ Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και διεξήχθη στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής στην Αθήνα και στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., με εγκωμιαστικές κριτικές.

Επιστημονική υπεύθυνη των Μικρών Σεμιναρίων όλων των ετών είναι η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη, Αναπλ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Π.Τ.Ν. και Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», θεσμό με τον οποίο συνδέεται και το παρόν πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα απευθύνθηκε στα μέλη της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, σε εν ενεργεία δημοσιογράφους, αλλά και στους παλαίμαχους ανθρώπους του Tύπου, καθώς και σε φοιτητές και απόφοιτους πανεπιστημιακών τμημάτων Δημοσιογραφίας και ΙΕΚ. Επίσης, το παρακολούθησαν μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τα ενδιαφέροντα των οποίων αφορούν στην ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και τα ΜΜΕ. Στο πρόγραμμα δίδαξαν μέλη ΔΕΠ από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και άλλα ΑΕΙ, καθώς και διευθυντικά στελέχη από τον χώρο του Τύπου, τόσο μέλη της Ένωσης Συντακτών, όσο και εκτός αυτής. Συμμετοχή είχαν και δημοσιογράφοι από μεγάλα ομογενειακά ενημερωτικά μέσα της Ευρώπης και της Αυστραλίας.

Τα «Μικρά Σεμινάρια» είχαν εργαστηριακή μορφή και περιλάμβαναν διαλέξεις για τα ποικίλα «λάθη» (ορθογραφικά, αναγνωστικά, ακουστικά, αρθρωτικά λάθη, «δικαιολογημένα λάθη», αλλά και λάθη κατανόησης και καταστάσεως επικοινωνίας) στο επίπεδο της δημόσιας σφαίρας του δημοσιογραφικού λόγου, που ασκεί έντονο παιδευτικό ρόλο στα πολυσχιδή ακροατήριά του. Εστίασαν στις σύγχρονες χρήσεις της ελληνικής γλώσσας και τα συνηθέστερα γραμματικά λάθη στον προφορικό και γραπτό λόγο των φυσικών ομιλητών της κοινής Νέας Ελληνικής, στις αρχές και τους κανόνες που διέπουν την οργάνωση ενός κειμένου, αλλά και στις παρεκκλίσεις από τη νόρμα.  Έθεσαν όμως και ερωτήματα σχετικά με την επίδραση των ΜΜΕ στον λόγο των αποδεκτών, την πιθανή μετεξέλιξη ή και παγίωση των σύγχρονων «λαθών» σε μελλοντικούς «κανόνες», και τη σχέση των γλωσσικών αποκλίσεων στον δημοσιογραφικό λόγο με την ιδεολογία και τη ρητορική επιλογή.

*Υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα προσφέρθηκε δωρεάν στους συμμετέχοντες.  

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture