Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ομιλία για τον Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό στην ενορία Αγ. Νικολάου

Ομιλία για τον Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό σ...

Τη Δευτέρα 3/2/2020 - Θα γίνει και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας

Την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020 μετά τις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ομιλία στο ενοριακό κέντρο του ι.ν. Αγίου Νικολάου Πατρών όπου ο προιστάμενος του ναού, π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος θα αναφερθεί στον Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό και στα διδάγματα του στην εποχή μας. Ο Άγιος Μάρκος ο ευγενικός, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 19 Ιανουαρίου, ήταν και Μητροπολίτης Εφέσου και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές και θεολογικές προσωπικότητες της εποχής του. Θεωρείται ο κύριος παράγοντας της αποτυχίας της ένωσης της Δυτικής και της Ανατολικής Εκκλησίας στη σύνοδο της Φλωρεντίας, όπου ήταν ο μόνος που αρνήθηκε να υπογράψει, όπως διαβάσαμε στην βικιπαίδεια.

Είχε γεννηθεί το 1392, στην Κωνσταντινούπολη και εκοιμήθη στις 23 Ιουνίου του έτους 1444 σε ηλικία μόλις 52 ετών. Στις 19 Ιανουαρίου τιμάται η ανακομιδή του λειψάνου του αγίου (ετάφη στην μονή του Λαζάρου στον Γαλατά). Στον επικήδειο λόγο που εξεφώνησε ο Γεώργιος Σχολάριος, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο όσιος «εν ιερεύσει διέπρεψεν, εν αρχιερεύσιν διέλαμψεν, ήθλησεν υπέρ της Εκκλησίας πάνυ καλώς αδάμαντος στερεώτερος ώφθη προς την μετάθεσιν...νυν γυμνή τη ψυχή της μακαριότητος εμφορείται ήν επέγνω καλώς και λαβείν εντεύθεν εσπούδασε την εν Χριστώ κεκρυμμένην ζήσας ζωήν και σύνεστι τοις ιεροίς διδασκάλοις της πίστεως, πάντων είνεκα δίκαιος ών εκείνοις συντάττεσθαι».

Στην εκδήλωση θα γίνει και η κοπή της αγιοβασιλόπιτας του ιερού ναού Αγ. Νικολάου, στο πνευματικό κέντρο πλησίον του ναού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις