Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Ν. Δούρος: "Να βρούμε θέσεις εργασίας για να επιστρέψουν οι 500.000 διπλωματούχοι που έφυγαν στο εξωτερικό"

Ν. Δούρος: "Να βρούμε θέσεις εργασί...

Χωρίς την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη η εκδήλωση των Φίλων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας αλλά με πολύ κόσμο να έχει κατακλύσει το αμφιθέατρο του Μουσείου

Δεν βγήκαν πολλές ειδήσεις στην φετινή εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του σωματείου "Οι Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας" που πραγματοποιήθηκε στις 11.30 το πρωί της Κυριακής 26 Ιανουαρίου 2020, στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η βασική είδηση που είναι ήδη γνωστή, είναι πως η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που είχε προκληθεί να παρευρεθεί μιας και θα την βράβευαν οι Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, δεν κατέστη δυνατό να έρθει έως την Πάτρα μιας κι όπως είπε η δημοσιογράφος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Γωγώ Καραλή, η κυρία Μενδώνη βρισκόταν στο εξωτερικό. Ως Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟ η κυρία Μενδώνη είχε πάρει την μεγάλη απόφαση να δοθεί κονδύλι 200.000 ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθεί το Μουσείο και ν’ ανοίξει & η 3η αίθουσα, αυτή με εκθέματα που αφορούν στο Δημόσιο Βίο. Αυτό θύμισε απευθυνόμενη στο ακροατήριο η κ. Καραλή ενώ πρόσθεσε πως η Πάτρα και το Μουσείο περιμένουν πολλά από την κ. Μενδώνη τώρα που είναι και Υπουργός Πολιτισμού.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο πέρυσι γιόρτασε τα 10 του χρόνια απ’ όταν άνοιξε όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει και θαυμάσει την διαχρονική ιστορία της Πάτρας εδώ και τόσους αιώνες που κατοικείται συνεχώς.

«Το Μουσείο είναι καμάρι για όλους», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στην εκδήλωση που ξεκίνησε με μουσικό τρόπο, με την χορωδία Αντηχώ υπό τη διεύθυνση της Μέλπως Βικάτου και με την Έλενα Φέντκο στο πιάνο, ν’ αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Κατόπιν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα των Φίλων του Μουσείου, ευλόγησε ο αρχιμανδρίτης π. Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος και ακολούθησαν χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων μεταξύ των οποίων ήσαν οι Αντιπεριφερειάρχες Φωκίων Ζαίμης και Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, περιβάλλοντος & πρασίνου Νίκος Ασπράγκαθος που εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, ο οποίος κόβοντας κομμάτι από την Πρωτοχρονιάτικη πίτα των Φίλων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου και αφού συνεχάρη τους εργαζόμενους και το σωματείο του Μουσείου, ζήτησε τη συνέργεια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ψηφιακό Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς που στήνεται στο Παλαιό Δημοτικό νοσοκομείο στην άνω πόλη. Αφιέρωσε δε το κομμάτι που έκοψε στην ειρήνη, στους αγώνες και σ’ ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

Ακόμα κομμάτια από τη βασιλόπιτα έκοψαν ο μουσειολόγος Δημήτρης Παπαδόπουλος από την Δημοτική παράταξη «Ώρα Πατρών» του Γιώργου Ρώρου (παρών ήταν και ο Γρηγόρης Μαρκέτος) και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σπιράλ» Πέτρος Ψωμάς ο οποίος τόνισε πως πρωτοβουλίες όπως του σωματείου των Φίλων του Μουσείου αποτελούν εγγύηση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Νίκου Δούρου της Dur, την «ψυχή» του σωματείου των Φίλων του Μουσείου, ο οποίος μπορεί να μην αναφέρθηκε στα του Μουσείου (η αλήθεια είναι πως ο κόσμος περίμενε κάποιο νέο από τον κ. Δούρο ή έστω στοιχεία επισκεψιμότητας όπως γινόταν κατά το παρελθόν στην αντίστοιχη εκδήλωση), ωστόσο στάθηκε στο πολύ σημαντικό θέμα της ανάγκης δημιουργίας θέσεων εργασίας στη χώρα μας προκειμένου να γυρίσουν οι 500.000 πτυχιούχοι που αυτή τη στιγμή είναι στο εξωτερικό και να προσφέρουν εδώ στην πατρίδα μας τις υπηρεσίες τους και την επιστημονική κατάρτιση τους. «Όλα είναι συνυφασμένα με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Συν Αθηνά και χείρα κίνει που έλεγαν και οι αρχαίοι. Εμείς είμαστε αρμόδιοι για να λύσουμε τα προβλήματα μας και να πάμε μπροστά και δεν πρέπει να είμαστε μοιρολάτρες», ανέφερε με νόημα ο κ. Δούρος, ο οποίος περιστοιχιζόταν και από τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου όπως τους Δημήτρη Σιαμπλή, Γιάννη Ξενόγιαννη, Γωγώ Καραλή και Ελένη Γκέκα. Απών ήταν ο Χρήστος Μούλιας μιας και την ίδια ώρα έκοβε την Πρωροχρονιάτικη πίτα του & ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης ήταν και ο διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου Παναγιώτης Γιαννουδάκης, οι βουλευτές Αχαΐας της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης και Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο πρώην Δήμαρχος Πατρέων Ευάγγελος Φλωράτος αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Κουνάβης, ο εκδότης της «Γνώμης» Γιάννης Χριστόπουλος, η σύζυγος του Νίκου Δούρου, Μαρία και τα παιδιά τους Θεόδωρος, Αγγελική και Μαρίνα, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτ. Ελλάδος Γιώργος Παππάς που έκοψε και κομμάτι από τη βασιλόπιτα καθώς και οι αρχαιολόγοι Λάζαρος Κολώνας, Μαρία Γάτση-Σταυροπούλου και Γεωργία Γεωργοπούλου, ο ιατρός Δημοσθένης Σαμούρης, ο Γεράσιμος Φεσσιάν, οι κ.κ. Σοφία Χριστοπούλου και Μαριάννα Σταματιάδου, ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος από το Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ, η Ηρώ Δημητροπούλου, η Άννα Καραχάλιου, η πανεπιστημιακός Ιωάννα Ηλιοπούλου-Γεωργουδάκη, η οποία είναι & συντονίστρια της επιτροπής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής στην Πάτρα, το ζεύγος Ασημακόπουλου της «Ανατόλια», ο δημοσιογράφος Ανδρέας Βρης, κ.α.

Η πίτα ήταν «Εντελβάις» ενώ ακόμα προσφέρθηκαν αναψυκτικά Λουξ-Μαρλαφέκας και τα δώρα για τα τυχερά φλουριά ήταν του Πατρινού κοσμηματοπωλείου Μέντης.

*Την τιμητική πλακέτα στην κ. Μενδώνη αναμένεται να της την παραδώσουν τα μέλη των Φίλων του Μουσείου στην Αθήνα σε συνάντηση που θα ζητήσουν να έχουν με την Υπουργό Πολιτισμού.

Τέλος απούσα από την εκδήλωση ήταν και η προισταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, Αννίτα Κουμούση λόγω ίωσης.

Κείμενο - ρεπορτάζ: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture