Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Απέραντη θλίψη και πολλά "γιατί" στις κηδείες των δύο καθηγητών στην Πάτρα

Απέραντη θλίψη και πολλά "γιατί&quo...

Παρέστη η Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη - Η ομηρία που υφίστανται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί & ο δρόμος καρμανιόλα, οι βασικές αιτίες του τραγικού συμβάντος

Σε βαρύ κλίμα κηδεύτηκαν την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 οι δύο εκπαιδευτικοί που έχασαν τη ζωή τους την περασμένη Δευτέρα 13/1 το μεσημέρι σε τροχαίο δυστύχημα στην Πατρών – Πύργου στο ύψος των Καμινίων.

Ήταν μία μέρα θλίψης για την Πάτρα καθώς δύο καθηγητές έχασαν άδικα τη ζωή τους ενώ επέστρεφαν από το ΓΕΛ Λεχαινών της Ηλείας. Πρώτα έγινε η κηδεία του 51χρονου Δημήτρη Βασιλακόπουλου στον ιερό ναό Παντοκράτορος στην άνω πόλη όπου την εξόδιο ακολουθία τέλεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος που μίλησε με λόγια παρηγορίας στην οικογένεια του εκλιπόντος, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως ήταν καθηγητής φυσικός καθώς και μέλος του μουσικού εργαστηρίου του Παμμικρασιατικού Συνεδέσμου Πατρών. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, η υπογραφή με το αίμα των δύο αυτών θυμάτων πρέπει να σημάνει το τέλος των συμφορών στον αυτοκινητόδρομο, και οι υπεύθυνοι να ακούσουν το κλάμα τους και να κάνουν κάτι για να σταματήσουν αυτό το δράμα.

Παρόντες στην κηδεία του Δημήτρη Βασιλακόπουλου στο ναό του Παντοκράτορα που είχε γεμίσει από κόσμο ήταν τόσο η Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη που ήρθε ειδικά για τον σκοπό εδώ να τιμήσει την μνήμη των δύο νεκρών εκπαιδευτικών και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος. Η Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη είχε στείλει και στεφάνι. Παρών ήταν και ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θοδωρής Τσούχλος. Τραγικές φιγούρες, η σύζυγός και η μητέρα του 50χρονου εκπαιδευτικού, η οποία είπε σπαρακτικά "τον έφαγε ο δρόμος άδικα... Σήκω παιδί μου να δεις, είναι όλοι εδώ".

Παρόντες ήσαν και ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Γιώργος Ρώρος και ο Νίκος Τζανάκος, επικεφαλής της δημοτική παράταξης "Πάτρα η δική μας πόλη".

Στο ίδιο τροχαίο δυστύχημα που είχε και 2 τραυματίες, έχασε τη ζωή του και ο συνάδελφος του Δημήτρη Βασιλακόπουλου, ο καθηγητής μαθηματικός Νίκος Ρ. Ρόδης με καταγωγή και αυτός από το Λεχούρι Καλαβρύτων. Υπηρετούσε και αυτός  καθηγητής στο ΓΕΛ Λεχαινών εδώ και 7 χρόνια.

Η κηδεία του Νίκου Ρόδη τελέστηκε στις  2 το μεσημέρι της Τετάρτης στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Πατρών και ακολούθησε η ταφή του στο Κοιμητήριο Παραλίας Πατρών. Και στην κηδεία του Νίκου Ρόδη παρέστη ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στον λόγο του, αποκάλεσε την Πατρών- Πύργου «δρόμο του θανάτου» ενώ πρόσθεσε πως «παράκληση μας είναι οι υπεύθυνοι να καταλάβουν έστω και αυτή την ύστατη ώρα, τι πρέπει να κάνουν».

Το παρών έδωσε και στον ιερό ναό της Αγ. Τριάδας ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ ενώ στεφάνι είχε αποστείλει η Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Νωρίτερα στις 11 το πρωί σε ένδειξη πένθους για τους δύο εκπαιδευτικούς που σκοτώθηκαν αλλά και έκδηλης οργής και αγανάκτησης για το ότι ο δρόμος της Πατρών – Πύργου παραμένει καρμανιόλα, παρέμεινε για λίγα λεπτά κλειστή η Πατρών - Πύργου στο ύψος των φαναριών των Λεχαινών από κατοίκους ενώ όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «προχωρήσαμε στην σημερινή κινητοποίηση, για να στείλουμε το μήνυμα ότι το έργο της εθνικής οδού πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, ως εδώ και μη παρέκει!».

Ακόμα ξέσπασαν οι εκπαιδευτικοί για την «ομηρία» που υφίστανται με το θεσμό των αναπληρωτών. Όπως μάλιστα δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο πρόεδρος του ΔΣ της Α΄ΕΛΜΕ Σπύρος Ψαρράς, η αιτία της τραγικής απώλειας των δύο εκπαιδευτικών είναι ο θεσμός του αναπληρωτή εκπαιδευτικού και η μη ικανοποίηση των αιτημάτων για μεταθέσεις και φυσικά οι ιδιαίτερα χαμηλές αποδοχές που δεν επιτρέπουν τη διατήρηση κατοικίας στον τόπο που διδάσκουν οι αναπληρωτές καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. «Εκατοντάδες καθηγητές ξυπνούν χαράματα και διανύουν χιλιόμετρα σε άθλια οδικά δίκτυα για να είναι συνεπείς στην ώρα τους στα σχολεία τους για να διδάξουν τα παιδιά. Ζω από θαύμα με τόσα τροχαία στα οποία έχω εμπλακεί. Το ίδιο ισχύει και για εκατοντάδες άλλους συναδέλφους μου που χρόνια τώρα ως δρομείς διανύουμε ατελείωτα χιλιόμετρα να επιτελέσουμε τα διδακτικά μας καθήκοντα» εξομολογήθηκε Πατρινός καθηγητής.

Επίσης όπως δήλωσε εκπαιδευτικός «σχολάμε κουρασμένοι και θολωμένοι από τις 5 και έξι ώρες μάθημα και μπαίνουμε στο αυτοκίνητο να διανύσουμε πάλι αυτό τον δρόμο για να είμαστε κοντά στις οικογένειές μας, το πώς ζούμε είναι πραγματικά θαύμα».

Τέλος μοιάζει λίγο με τραγική ειρωνεία το γεγονός πως στις 13/1/2020, την ημέρα που δύο νέοι ακόμα και με δημιουργικά χρόνια μπροστά τους, άνθρωποι που πρόσφεραν στον χώρο της εκπαίδευσης, έφυγαν τόσο τραγικά και αναπάντεχα από τη ζωή, ξεκίνησε η διαδικασία για τις 5.250 θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω του www.asep.gr.

Για την προκήρυξη που αφορά στην Πρωτοβάθμια, οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από τις 15 Ιανουαρίου 2020, έως τις 3 Φεβρουαρίου 2020 (ώρα 14:00) και για την προκήρυξη, που αφορά στη Δευτεροβάθμια, οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από τις 5 Φεβρουαρίου 2020 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2020 (ώρα 14:00).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις