Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Μεσολογγίτης ναυτικός που είχε απαχθεί στο Τόγκο περιγράφει την κόλαση που έζησε

Ο Μεσολογγίτης ναυτικός που είχε απαχθεί...

Ο 20χρονος Έλληνας ναυτικός ήταν όμηρος πειρατών στο Τόγκο για 40 ημέρες

Τις δραματικές ημέρες που πέρασε στα χέρια των απαγωγέων, στη ζούγκλα της Αφρικής, περιέγραψε ο 20χρονος ναυτικός από το Μεσολόγγι, Δημήτρης Γκιάτης.

Ο δόκιμος μηχανικός είχε πέσει θύμα απαγωγής μαζί με άλλα τρία ακόμα μέλη πληρώματος του ελληνόκτητου πετρελαιοφόρου «Elka Aristotle» που ήταν ελλιμενισμένο στο αγκυροβόλιο Λόμε Τόγκο στις 4 Νοεμβρίου.

Στο πλοίο βρίσκονταν και ένοπλοι φρουροί οι οποίοι άνοιξαν πυρ κατά των πειρατών, με αποτέλεσμα ένας εκ των φρουρών να τραυματιστεί.

Ο 20χρονος, που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, κρατήθηκε όμηρος για 40 μέρες από πειρατές στο Τόγκο.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2019, η πλοιοκτήτρια εταιρεία ανακοίνωσε την απελευθέρωση των ναυτικών. Δυστυχώς, ο τέταρτος όμηρος, ένας ναυτικός από τις Φιλιππίνες, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της ομηρείας.

Ο Δημήτρης Γκιάτης πάτησε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου 2019. Σήμερα είναι στο σπίτι του στο Μεσολόγγι και προσπαθεί να ξεχάσει τα όσα πέρασε στα χέρια των πειρατών.  

Ο Δημήτρης Γκιάτης, μίλησε το απόγευμα της Κυριακής στην εκπομπή «Μαζί σου Σαββατοκύριακο» της Τατιάνας Στεφανίδου στον ΣΚΑΪ για τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε.

Όπως είπε: «Η επίθεση έγινε στις 2 τα ξημερώματα. Κοιμόμουν. Άκουσα έναν χτύπο στην πόρτα και την άνοιξα. Υπέθεσα ότι είχαμε πρόβλημα με το ρεύμα, γι’ αυτό άνοιξα… Είδαν έναν άνθρωπο να με σημαδεύει με όπλο στο κεφάλι. Εκείνη την ώρα δεν σκέφτεσαι. Ήμουν πολύ φοβισμένος. Μου πήραν τον σάκο μου, εσώρουχα και τις παντόφλες μου».

Ο ίδιος και οι άλλοι τρεις όμηροι ναυτικοί έμειναν για τέσσερις ημέρες σε μία ακυβέρνητη βάρκα, στον κόλπο της Γουινέας, που ήταν περικυκλωμένη από καρχαρίας.

«Μας έβαλαν σε μία ξύλινη βάρκα που είχε μία μηχανή. Δεν υπήρχαν σωσίβια. Επέβαιναν εννέα πειρατές με βαρύ οπλισμό και εμείς οι τέσσερις. Ήμασταν τέσσερις μέρες στη θάλασσα. Την πρώτη μέρα ταξιδεύαμε κανονικά, γιατί είχαμε πετρέλαιο για να κινηθεί η μηχανή. Μας είπαν να μην φοβόμαστε, γιατί το κάνουν για να πάρουν μόνο χρήματα. Τη δεύτερη μέρα μείναμε από καύσιμα. Δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ γιατί δεν είχαμε τροφή και νερό, κάναμε την ανάγκη μας στην θάλασσα. Τέντωσαν το πανί για να πηγαίνουμε με τον αέρα και να φτάσουμε στην ακτή».

Όπως είπε, οι απαγωγείς τους κρατούσαν μέσα στη ζούγκλα, πάνω σε δέντρα για να μην τους κατασπαράξουν τα άγρια θηρία. Οι τέσσερις απαχθέντες, ένας εκ των οποίων κατέληξε όσο κρατείτο, έπιναν νερό μέσα σε πλαστικές σακούλες από το ποτάμι, ενώ τους έδιναν ελάχιστο φαγητό, κυρίως ρύζι και ωμό κρέας.

Οι συνθήκες ήταν εφιαλτικές και αυτό που του έδινε δύναμη ήταν η προσευχή.

«Όλες τις μέρες που ήμασταν εκεί, κάναμε προσευχές, ανεξαρτήτως θρησκείας. Ήμασταν σε άθλια κατάσταση. Έπαιρνα δύναμη. Χάρη στην προσευχή, προσπάθησα και επέζησα».

Με πληροφορίες από το newsit.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις