Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Ξέρατε ότι μέρος του iPhone έχει δημιουργηθεί στην Πάτρα;

Ξέρατε ότι μέρος του iPhone έχει δημιουρ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Καινοτομία και επιχειρηματικότητα

Μπορεί η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα να αποτελεί ένα «δύσκολο» γάμο και για άλλους ίσως έναν «γάμο που μένει μόνο στα χαρτιά», όμως παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες  κάποιοι έχουν πρωτοπορήσει εδώ και χρόνια και πλέον έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας. Με ένα Πανεπιστήμιο Πατρών και ένα Επιστημονικό Πάρκο και πολλά μυαλά που συνέλαβαν και υλοποίησαν έγκαιρα μια ιδέα, , η Πάτρα έχει κατακτήσει πολλές φορές την πρωτοπορία και ας μην το ξέρουν πολλοί. Κυρίως όμως έχει όλα τα φόντα  για να συνεχίσει να το κάνει. Το οικοσύστημα των startups στην Πάτρα συνεχώς μεγαλώνει ενώ υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο πραγματοποιείται στην Αχαϊκή πρωτεύουσα η Έκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας - Patras lnnovation Quest ( PATRAS IQ).

H Πάτρα , το wi-fi και το iphone

Η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία Atmel, η οποία ίδρυσε στην Πάτρα, δίπλα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ένα ερευνητικό κέντρο, το 1999, μέχρι σήμερα παράγει τεχνολογία στη χώρα μας μέσω της τεχνογνωσίας που απέκτησαν τα τότε στελέχη που ίδρυσαν τις δικές τους εταιρείες ή συμμετείχαν σε άλλες αναφέρει το startupper.gr. Πόσοι γνωρίζουν ότι μέρη του γνωστού μας Wi-Fi, οι μνήμες flash αλλά και εξαρτήματα του iPhone αναπτύχθηκαν με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο στην Πάτρα;
Ο Στέλιος Κουτρουμπίνας, για παράδειγμα, αφού έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας στις τηλεπικοινωνίες, ήταν σημαντικό στέλεχος της Atmel στις ασύρματες επικοινωνίες και σήμερα είναι ο CEO της Meazon, η οποία έχει φτιάξει ένα πρωτοποριακό –σε παγκόσμιο επίπεδο– καταμετρητή ηλεκτρικής ενέργειας και μπαίνει δυναμικά στις έξυπνες πόλεις.

Τα μεγάλα ελληνικά exits (εξαγορές) και η Πάτρα

Antcor
Η ομάδα της Antcor με CEO τον Κώστα Μεϊμέτη αλλά και τον Λάζαρο Καψιά προέρχεται από τα εργαστήρια της Atmel Ελλάδας στην Πάτρα, η οποία ήταν από τους πρωτοπόρους του Wi-Fi παγκοσμίως. Τo 2004 δημιούργησαν την Antcor, η οποία ασχολείτο με το σχεδιασμό ολοκληρωμένων Wi-Fi, τα οποία σχέδια προορίζονται για αγορά και υλοποίηση από μεγάλους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, η πενταμελής ομάδα κατάφερε να παραμείνει στην Ελλάδα, να εκπαιδεύσει νέους μηχανικούς και να κρατήσει ζωντανή την εταιρεία ακόμη και σε πολύ δύσκολες στιγμές με την υποστήριξη της Attica Ventures. Το καλοκαίρι του 2014 εξαγοράστηκε από την ελβετική u-blox.

Bytemobile

Η Bytemobile ιδρύθηκε το 2000 στην Πάτρα από τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, είχε αναπτύξει ένα σημαντικό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογίας και λογισμικού για χρήση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας με στόχο τη βελτιστοποίηση της κίνησης των ψηφιακών δεδομένων και τη διαχείριση απαιτητικού περιεχομένου όπως το βίντεο. Το 2012 εξαγοράστηκε από τη μεγάλη εταιρεία λογισμικού Citrix, έναντι 400 εκατ. δολαρίων, διατηρώντας και επεκτείνοντας το κέντρο R&D στην Πάτρα.

 

Mετά τα μεγάλα Exits (εξαγορές) ελληνικών Startups περνάμε στις  Startups και Scaleups που σχετίζονται με την Πάτρα και έχουν πετυχημένη παρουσία σε παγκόσμιο επίπεδο σε διάφορους τομείς  αντλώντας από αφιέρωμα του startupper.gr

Transifex
www.transifex.com
Ο Δημήτρης Γλέζος ίδρυσε την εταιρεία Transifex το 2012 στην Πάτρα. Μέχρι το 2014 η εταιρεία είχε ήδη ανοίξει γραφεία στην Αθήνα και στη Silicon Valley της Καλιφόρνια για τη διαχείριση των πωλήσεων, του μάρκετινγκ, των οικονομικών και άλλων λειτουργιών της. Προσφέρει μια πλατφόρμα online για τη διαχείριση και τη μετάφραση περιεχομένου κυρίως σε μεγάλες εταιρείες. Πρόσφατα ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επιδότησης και υποστήριξης επαναπατρισμού Ελλήνων του εξωτερικού.

 

Στην Πάτρα επίσης δημιουργήθηκε η πρώτη  πλατφόρμα για online delivery από τον Νίκο Ιωάννου και το delivery.gr που το καλοκαίρι εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Μούχαλη και ετοιμάζεται να επεκτείνει της online παραγγελίες και σε  και σε άλλα είδη προϊόντων πέρα από το φαγητό και τον καφέ (είδη περιπτέρου και παντοπωλείου)

Με την πλειοψηφική εξαγορά , από τον όμιλο Μούχαλη,  το Delivery. Gr  παραμένει μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση ενώ το deal,  που αποτελεί το «πάντρεμα»  του παραδοσιακού και ηλεκτρονικού εμπορίου.

Μάλιστα μόλις μετακόμισε στα νέα γραφεία της στην Πάτρα.

Startup Clio Muse

Κατεβάζεις την εφαρμογή, βάζεις τα ακουστικά σου και το ταξίδι με τον ξεναγό σου ξεκινά. Αθήνα, Ναύπακτος, Κρήτη, Δελφοί, Αρχαία Ολυμπία, Ιταλία, Ολλανδία. Ιστορία, αξιοθέατα, μύθοι, αρχιτεκτονική, γαστρονομία, πύργοι, κάστρα και μουσεία «αποκαλύπτονται» και «ανοίγουν τις πύλες τους» και θεματικές και πολιτιστικές διαδρομές για τις οποίες δεν είχε δημιουργηθεί οργανωμένα άλλο υλικό, είναι στη διάθεσή σου. Και κάποιες μάλιστα δωρεάν. Ο λόγος για την Clio Muse tours τη startup που ξεκίνησε δημιουργώντας ένα app που έχει έντονα το "άρωμα" της Πάτρας, το οποίο  ετοιμάζεται να σε ταξιδέψει ως το φεγγάρι!

Όλα ξεκίνησαν, όπως έχει πει στο thebest.gr η Ειρήνη Κριμπά, Head of Marketing της Clio Muse, όταν συναντήθηκαν ο Πατρινός Γιάννης Νικολόπουλος με τη Δάφνη Τσεβρένη και τον Ανδρέα Φατούρο. Τρεις άνθρωποι με διαφορετικό αντικείμενο σπουδών, οι οποίοι μαζί με τους συνεργάτες τους κατάφεραν να δημιουργήσουν μια νεοφυή επιχείρηση, που μέχρι στιγμής έχει δημιουργήσει 20 θέσεις εργασίας.

Σήμερα η Clio Muse διαθέτει ξεναγήσεις την Ελλάδα, την Ιταλία την Ολλανδία και επόμενοι προορισμοί η Τουρκία και η Ισπανία.

Liofyllo

Γυναίκες με διαφορετικό επαγγελματικό προσανατολισμό και εκπαίδευση, σε ένα περιβάλλον που σε οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο διαρκώς μεταβάλλεται, κλείνοντας πολλούς από τους παλιούς «κύκλους» και δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία με «όπλο» την ευρηματικότητα να ανοίξει κάποιος τον δικό του δρόμο. Κάπως έτσι η Πατρινή Αλεξάνδρα Μακρυγεώργου, μαζί με τις επίσης Πατρινές   Αγγελική Λαμπροπούλου, Αθανασία Λαμπροπούλου και την "πολιτογραφημένη" Πατρινή Πολυξένη Δημόκα, ένωσαν τις δυνάμεις τους και το 2018 δημιούργησαν τη Liofyllo. Με βάση το τρίπτυχο «πράσινη», γυναικεία και κοινωνική επιχειρηματικότητα, επέλεξαν το φύλλο ελιάς, το οποίο αξιοποιούν, δημιουργώντας ένα καινοτόμο υλικό. Πάνελ για τη δημιουργία premium συσκευασίας αλλά και ξεχωριστών διακοσμητικών ειδών.

Mάλιστα η Αλεξάνδρα Μακρυγεώργου συμμετείχε στο πλαίσιο της εκπροσώπησης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας (τρίτη ομάδα0 τον Δεκέμβριο του 2019 στη  μεγάλη αποστολή από Ελλάδα και Κύπρο στο «οικοσύστημα» του Ισραήλ, με τη συμμετοχή 30 εκπροσώπων Startups, Incubators, ερευνητικών κέντρων αλλά και της κυβέρνησης. Στη δεύτερη ομάδα της αποστολής αυτής  συμμετείχε και το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.

Η αποστολή διοργανώθηκε από το MASHAV, τον Ισραηλινό Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης και Συνεργασίας, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αλλά και την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα με στόχο την εκπαίδευσή τους στην οικοδόμηση μιας πλατφόρμας που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα με τη συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων.

Οι δημιουργίες της Liofyllo προσελκύουν πελάτες από το εξωτερικό και ετοιμάζουν e-shop.

 

 

 

Coffee Co

Συγκεντρώνουν υπολείμματα καφέ από καφετέριες της Πάτρας και από τα "σκουπίδια" παράγουν έναν "θησαυρό". Και δεν μειώνουν μόνο τις μεγάλες ποσότητες αποβλήτων καφέ που καταλήγουν στο περιβάλλον αλλά παράλληλα παράγουν πολυφαινόλες που είναι ιδιαίτερα οφέλιμες για τον οργανισμό και χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία των φαρμάκων των καλλυντικών και των τροφίμων. Ο λόγος για τη start up Coffeco η οποία έχει κάτι από Πάτρα και γεννήθηκε πρόσφατα, μόλις τον Φεβρουάριο του 2018. Προς το παρόν κάνει τα πρώτα της βήματα και στους επόμενους μήνες σχεδιάζεται να γίνει μια πιλοτική μονάδα και να βγει το προϊόν στην αγορά.

Ο co- founder της Coffeco Μάριος Βλαχογιάννης, είναι φοιτητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών ο οποίος διακρίθηκε στους 30 πιο επιτυχημένους ανθρώπους στην Ελλάδα στη σχετική λίστα του Forbes Under 30. Μαζί του στην ομάδα της Coffeco η επίσης φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών Έλενα Φωκά και ο υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών Αλέξης Πάντζιαρος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις