Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το app που σε πάει από την Ολυμπία ως το φεγγάρι! Η σχέση με την Πάτρα

Το app που σε πάει από την Ολυμπία ως το...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Πώς ξεκίνησαν όλα για τη startup Clio Muse

Κατεβάζεις την εφαρμογή, βάζεις τα ακουστικά σου και το ταξίδι με τον ξεναγό σου ξεκινά. Αθήνα, Ναύπακτος, Κρήτη, Δελφοί, Αρχαία Ολυμπία, Ιταλία, Ολλανδία. Ιστορία, αξιοθέατα, μύθοι, αρχιτεκτονική, γαστρονομία, πύργοι, κάστρα και μουσεία «αποκαλύπτονται» και «ανοίγουν τις πύλες τους» και θεματικές και πολιτιστικές διαδρομές για τις οποίες δεν είχε δημιουργηθεί οργανωμένα άλλο υλικό, είναι στη διάθεσή σου. Και κάποιες μάλιστα δωρεάν. Ο λόγος για την Clio Muse tours τη startup που ξεκίνησε δημιουργώντας ένα app που έχει έντονα το "άρωμα" της Πάτρας, το οποίο  ετοιμάζεται να σε ταξιδέψει ως το φεγγάρι!

Όλα ξεκίνησαν, όπως μας λέει η Ειρήνη Κριμπά, Head of Marketing της Clio Muse, όταν συναντήθηκαν ο Πατρινός Γιάννης Νικολόπουλος με τη Δάφνη Τσεβρένη και τον Ανδρέα Φατούρο. Τρεις άνθρωποι με διαφορετικό αντικείμενο σπουδών, οι οποίοι μαζί με τους συνεργάτες τους κατάφεραν να δημιουργήσουν μια νεοφυή επιχείρηση, που μέχρι στιγμής έχει δημιουργήσει 20 θέσεις εργασίας.

Σήμερα η Clio Muse διαθέτει ξεναγήσεις σε τρεις χώρες, στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ολλανδία ενώ σε λίγες μέρες  θα δημοσιευθούν ξεναγήσεις για την Τουρκία και την Ισπανία

 

Πώς ξεκίνησε και από ποιους η ιδέα γι΄αυτές τις θεματικές ακουστικές ξεναγήσεις; Eίστε από τις λίγες ελληνικές startups που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού ο οποίος είναι ιδιαίτερα ανθηρός στη χώρα μας

 Η ιδέα ξεκίνησε από ένα σεμινάριο επιχειρηματικότητας όπου συναντήθηκαν τυχαία οι τρείς founders, o Γιάννης Νικολόπουλος, η Δάφνη Τσεβρένη και ο Ανδρέας Φατούρος. Ο Ανδρέας ανέφερε την ιδέα του για μια πλατφόρμα που να προάγει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας μέσω της τεχνολογίας.  Ήταν ένα μεγάλο challenge που άρεσε σε όλους,  ακολούθησαν ιδέες και συζητήσεις και αποφάσισαν να ξεκινήσουν με αρχικό όραμα να φέρουν τον κόσμο πίσω στα μουσεία και να προάγουν την πολιτιστική κληρονομιά χρησιμοποιώντας την τεχνολογία.

Ο Ανδρέας είναι συντηρητής έργων τέχνης, η Δάφνη έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και από μικρή ήταν στο χώρο των τεχνών καθώς η μητέρα της είναι ζωγράφος ενώ ο Γιάννης είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός με πάθος με τις τεχνολογικές καινοτομίες και την οργάνωση. Είναι τρεις πολύ διαφορετικοί άνθρωποι που τα skills του ενός συμπληρώνουν του άλλου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την δημιουργία και την εξέλιξη μιας εταιρείας.

Σε σχέση με τον τουριστικό κλάδο, είναι η αλήθεια πως ο τουρισμός ήταν και είναι ίσως το μεγαλύτερο asset της χώρας μας και πιστεύω πως το timing που επιλέξαμε για να δραστηριοποιηθούμε σε αυτόν τον χώρο ήταν καθοριστικό για την πορεία της εταιρείας. Πλέον, ολοένα και περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις ξεκινούν την δραστηριότητα τους στον χώρο κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα καθώς βοηθάει στην εξέλιξη του.

 

Πώς μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτές;

Ένα από τα βασικά στοιχεία του οράματος μας είναι η εύκολη προσβασιμότητα στον πολιτισμό από όλους. Όλες οι ξεναγήσεις της Clio Muse λοιπόν είναι διαθέσιμες στο marketplace μας, cliomusetours.com όπου μπορεί ο επισκέπτης  να δει ένα preview της ξενάγησης και στη συνέχεια να την αγοράσει ενώ χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Clio Muse App μπορεί  εύκολα να την πραγματοποιήσει,  χρησιμοποιώντας το κινητό του τηλέφωνο. Εδώ είναι σημαντικό να αναφέρω πως στην πλατφόρμα μας υπάρχουν και πολλές δωρεάν ξεναγήσεις μεγάλου πολιτιστικού ενδιαφέροντος για θεματικές και για μέρη που δεν υπάρχει άλλο περιεχόμενο και είναι  αποτέλεσμα εξαιρετικών συνεργασιών με μουσεία και πολιτιστικούς φορείς όπως το Ίδρυμα Θεοχαράκη, το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, η Σχεδία, η Νέα Οδός και πολλών άλλων.

Πού μπορούμε να ξεναγηθούμε μέσω αυτής της εφαρμογής; Σε ποια μέρη της Ελλάδας σε ποια άλλα μέρη της Ευρώπης και του κόσμου; Mιλήστε μας για την παρουσία σας στο εξωτερικό

Σήμερα η Clio Muse διαθέτει ξεναγήσεις σε τρεις χώρες, στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ολλανδία ενώ σε λίγες μέρες μόνο θα δημοσιευθούν ξεναγήσεις για την Τουρκία και την Ισπανία! Στην Ελλάδα η Clio Muse μας ταξιδεύει από άκρη σε άκρη με ξεναγήσεις διαφόρων θεματικών. Διαθέτουμε ξεναγήσεις και πακέτα εισιτηρίων και ξεναγήσεων για τους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, όπως η Ακρόπολη, η Αρχαία Αγορά, οι Δελφοί, οι Μυκήνες, η Αρχαία Ολυμπία και η Κνωσός. Παράλληλα στην πλατφόρμα μας υπάρχει πληθώρα θεματικών city tours, όπως για παράδειγμα οι Γάτες της Αθήνας αλλά  και πολλά sightseeing city tours.

Η συνεχής εξέλιξη είναι μέρος της ιδιοσυγκρασίας όλης της ομάδας, οπότε η παρουσία μας στο εξωτερικό είναι πιστεύω λογικό επακόλουθο της πορείας μας. Το 2019 εισήλθαμε στην αγορά της Ολλανδίας καθώς κερδίσαμε το 2ο βραβείο στο Booking Care Lab που διοργάνωσε η Booking.com στο Άμστερνταμ όπου δημιουργήσαμε ένα πλάνο ξεναγήσεων με σκοπό την προώθηση του sustainable tourism στην πόλη. Την ίδια στιγμή δημιουργήσαμε ποικίλες ξεναγήσεις και πακέτα εισιτηρίων και ξεναγήσεων για κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ιταλίας. Είμαστε απίστευτα χαρούμενοι που σε λίγες μέρες θα επεκταθούμε και στις αγορές της Τουρκίας και της Ισπανίας ενώ έχουμε ήδη προγραμματίσει την στρατηγική μας για το 2020.

 Ποια είναι η ανταπόκριση;

Η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη και αυτό είναι κάτι που μας κάνει να συνεχίζουμε όλο και πιο δυναμικά. Τα audio tours με την χρήση του προσωπικού σου smartphone πραγματικά αλλάζουν τον παραδοσιακό τρόπο ξενάγησης και δίνουν στον ταξιδιώτη την δυνατότητα να κάνει customize την πολιτιστική του εμπειρία και να απολαύσει μια ξενάγηση του ενδιαφέροντος του, στο δικό του χρόνο και με τον δικό του ρυθμό. Έχει την δυνατότητα να σταματήσει οποιαδήποτε στιγμή και να απολαύσει τον καφέ του, να βγάλει φωτογραφίες και να κάνει τις αγορές του ενώ μπορεί να την ακούσει και να την διαβάσει ακόμα και στην πτήση της επιστροφής του. Είναι τεράστια επιτυχία για μας πως το 2019 εξυπηρετήσαμε 22.000 ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο ενώ το 2018 είχαμε εξυπηρετήσει περίπου 1.500 ταξιδιώτες.

Η Clio Muse έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας και πόσες;

Η εταιρεία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, μέσα σε 1, 5 χρόνο έχουμε φτάσει τους 20 εργαζόμενους και σύντομα θα ανοίξουν και νέες θέσεις εργασίας. Εκτός όμως από το μόνιμο προσωπικό, έχουμε και πολλούς εξωτερικούς συνεργάτες με τους οποίους συνεργαζόμαστε σε στενή βάση.

 

Ποιες ήταν οι δυσκολίες στο ξεκίνημα  και πρώτον και κύριο το κεφάλαιο που απαιτήθηκε από πού καλύφθηκε; Πώς είναι σήμερα το κομμάτι των χρηματοδοτήσεων startups; Υπάρχουν ακόμα δυσκολίες στην πορεία σας που μπορεί να έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του κράτους την ευρύτερη αντίληψη του κόσμου για την καινοτομία κλπ;

Το ξεκίνημα ήταν αρκετά δύσκολο, στην αρχή και οι τρεις founders απασχολούνταν και σε άλλες εργασίες για να μπορούν να στηρίξουν οικονομικά την ιδέα στα πρώτα της βήματα, στην συνέχεια συμμετείχαν σε διαγωνισμούς για νεοφυείς επιχειρήσεις όπως  το “The Squeeze” του Orange Grove που έδωσε σημαντική οικονομική πνοή για να υλοποιήσουν και να εξελίξουν την ιδέα τους.

Πιστεύω πως σήμερα το κομμάτι αυτό των χρηματοδοτήσεων είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από όταν ξεκίνησε η εταιρεία, τότε το τοπίο ήταν αρκετά θολό και η Ελλάδα ήταν ακόμα στην κατάσταση της οικονομικής κρίσης όποτε οι δυνατότητες εγχώριας χρηματόδοτησης ήταν πολύ περιορισμένες. Σήμερα υπάρχουν αρκετά αξιόλογα funds ενώ το ενδιαφέρον για τις νεοφυείς επιχειρήσεις συνεχώς μεγαλώνει.

Υπάρχουν βέβαια ακόμα πολλές δυσκολίες, όπως η υψηλή φορολογία που ειδικά στην αρχή της κάθε επιχείρησης αποτελεί πολύ σημαντικό εμπόδιο για την επιβίωση της ενώ και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές δεν δίνουν την δυνατότητα προσφοράς υψηλών ανταγωνιστικών απολαβών στους εργαζόμενους των νεοφυών επιχειρήσεων. Μια άλλη δυσκολία είναι πως δεν υπήρχε και δεν υπάρχει ακόμα σαφές πλαίσιο από το κράτος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να βαδίζει κανείς στα τυφλά. Εδώ είναι σημαντικό να αναφέρω πως η στήριξη και η καθοδήγηση των incubators όπως το Orange Grove ήταν και είναι ζωτικής σημασία για την εξέλιξη μιας νεοφυούς επιχείρησης.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Τα επόμενα βήματα είναι επέκταση μας σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, με την δημιουργία τόσο ποικίλων city tours αλλά και ξεναγήσεων για μουσεία και χώρους μεγάλου ενδιαφέροντος. Φυσικά δεν σταματάμε ποτέ την εξέλιξη μας στον Ελλαδικό χώρο, καθώς έχουμε στα πλάνα τόσο νέες απρόσμενες θεματικές ξεναγήσεις αλλά και περισσότερες ξεναγήσεις για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Mέχρι πού φτάνουν οι φιλοδοξίες σας; Συνηθίζεται κάποιες επιτυχημένες ελληνικές startups να εξαγοράζονται από ξένους. Είναι μέσα στις βλέψεις σας αυτό;

Μέχρι το φεγγάρι και ακόμα πιο ψηλά! Σε συνεργασία με την Pamela Gay, διακεκριμένη αστρονόμο και αναπληρώτρια καθηγήτρια της Nasa έχουμε ξεκινήσει την δημιουργία μιας ακουστικής ξενάγησης για το φεγγάρι που θα βγει μέσα στο 2019. Οπότε στοχεύουμε ψηλά! Το 2019,  λάβαμε τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης μας από το Uni.Fund για την ανάπτυξη μας στην Ιταλία, την Τουρκία και την Ισπανία ενώ σήμερα αναζητούμε νέες στρατηγικές συνεργασίες με ξένα funds που θα μας βοηθήσουν να ταξιδέψουμε ακόμα πιο μακριά, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και ενδεχόμενα.

O Πατρινός Γιάννης Νικολόπουλος ένας από τους founders της Clio Muse μιλά για το Orange Grove Πάτρας, τους στόχους και τους τρόπους υποστήριξης των startupers.

To Orange Grove είναι μια πρωτοβουλία της ολλανδικής πρεσβείας στην Ελλάδα και ιδρύθηκε από τον κο. Jan Versteeg. Εν συντομία είναι μια ευέλικτη πλατφόρμα όπου νέοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο συναντώνται με σκοπό να δημιουργήσουν επιχειρηματικές συνέργειες ή και εταιρείες. Ο απώτερος στόχος του; Η καταπολέμηση της ανεργίας, της απαισιοδοξίας των καιρών μας, της μεγάλης φυγής των νέων σε χώρες του εξωτερικού και ταυτόχρονα η μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού.

 Η στενή σχέση του Orange Grove με την Πρεσβεία και τον τρόπο λειτουργίας της συνετέλεσαν στη μετάδοση του ολλανδικού ’επιχειρείν’ σε όλους όσους συμμετείχαμε και συμμετέχουμε σε αυτή την οικογένεια. Βασικά χαρακτηριστικά που τον διακρίνουν είναι η διαφάνεια, η εξωστρέφεια και η αποτελεσματικότητα. Πώς μεταδίδονται αυτά;

Αρχικά οι ομάδες αξιολογούνται όσον αφορά στην καινοτομία και τη ρεαλιστικότητα της ιδέας τους, τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού τους μοντέλου, τη συνοχή και τις δεξιότητες των μελών της ομάδας. Ύστερα παρακολουθούν μια σειρά εκπαιδευτικών διαλέξεων και ασκήσεων, συχνά από ομιλητές εκτός Ελλάδας. Τελικά, καλούνται να μελετήσουν τις βέλτιστες πρακτικές εταιρειών από το εξωτερικό, να τις προσαρμόσουν στα δεδομένα της αγοράς τους και να τις εφαρμόσουν στις δικές τους ιδέες. Ο απώτερος στόχος είναι η μετάλλαξη κάθε ιδέας σε μία βιώσιμη και κερδοφόρο επιχείρηση για τους ιδρυτές και το ανθρώπινο δυναμικό τους. Σε αυτό το ταξίδι κάθε ομάδα έχει την υποστήριξη από μία ομάδα επιχειρηματιών που έχουν καταφέρει ήδη κάτι αντίστοιχο μία ή παραπάνω φορές.

Σε αυτό το χώρο ανατραφήκαμε τόσο η Clio Muse στα πρώτα χρόνια της, αλλά και εγώ προσωπικά. Θέλοντας να συνεισφέρω στον αγώνα για τη νεανική επιχειρηματικότητα και να επιστρέψω στην κοινότητα του Οrange Grove τα ελάχιστα που μπορούσα, απάντησα θετικά στο κάλεσμα του Γιάννη Κανελλόπουλου, της Αλεξάνδρας Σαρμά και του Γιάννη Κικίδη για την ίδρυση ενός Orange Grove στην Πάτρα. Έκτοτε προσφέρω εθελοντικά το χρόνο και τις γνώσεις μου για να βοηθήσω νεότερες ομάδες να κατακτήσουν τα όνειρά τους.

Πρόσφατα, η πρεσβεία αποφάσισε να εντείνει τις δράσεις του Orange Grove στην ελληνική περιφέρεια εκτός της πόλης μου, γεγονός που με γεμίζει χαρά αλλά και ένα μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όσους συνεχίζουν να μένουν Ελλάδα και να κυνηγούν τα όνειρά τους όπως εγώ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις