Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Άγνωστες ιστορίες για τον Θάνο Μικρούτσικο - Το "αντάρτικο" στον δάσκαλο στην Πάτρα και το ζεϊμπέκικο πάνω στο κρεβάτι

Άγνωστες ιστορίες για τον Θάνο Μικρούτσι...

Αφηγήσεις στον Οδυσσέα Ιωάννου, που επιμελήθηκε την αυτοβιογραφία του μέσα από 24 συναντήσεις

Το moto του ήταν η κατάκτηση του αδύνατου, ο αγώνας για την επίτευξη των στόχων και των ονείρων μας,  η μάχη για έναν καλύτερο κόσμο. Άλλωστε πολλές φορές καυτηρίαζε τη βαρβαρότητα της σημερινής εποχής αλλά πάντα υπογράμμιζε την ανάγκη να μην τα παρατάμε. Το ίδιο έκανε και ο ίδιος με την ασθένειά του. Την πάλεψε γενναία και κατάφερε αυτό που πρέσβευε. Να παρατείνει τις στιγμές και να κερδίζει τον χρόνο στα σημεία.

Αυτό το αντικομφορμιστικό πνεύμα φαίνεται πως τον διακατείχε από πολύ μικρό, όπως διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας το "Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος, μια αυτοβιογραφία μέσα από 24 συναντήσεις" του Οδυσσέα Ιωάννου. Ένα βιβλίο που μια μέρα μετά τον θάνατο του πατρινού καλλιτέχνη στην Πάτρα, αναζήτησαν κάποιοι και τα τελευταία εναπομείναντα αντίτυπα εξαντλήθηκαν.

 

Όταν αρνήθηκε να φιλήσει το χέρι του δασκάλου του στην Πάτρα

 Ο δάσκαλός του ονόματι Χρονόπουλος  του έβαλε θέμα έκθεσης ο δάσκαλός μας. Όπως αφηγείται ο Θάνος Μικρούτσικος στον Οδυσσέα Ιωάννου, οι συμμαθητές του είχαν γράψει μόνο κολακευτικά λόγια για τον ίδιο. Εκείνος παρά το γεγονός ότι συμφωνούσε πως ήταν καλός δάσκαλος, αναφέρθηκε, όχι μόνο στα θετικά, αλλά και στην αυταρέσκεια και την αυταρέσκειά του. Και εκείνος τον τιμώρησε.

Περιγράφει ένα ακόμα περιστατικό με τον δάσκαλό του. Όπως αφηγείται τους ζήτησε να του πουν  τι θα ψήφιζαν οι πατεράδες τους στις δημοτικές εκλογές. Ο Θάνος είπε ότι ο πατέρας του θα ψήφιζε τον υποψήφιο της ΕΔΑ. Όπως λέει, ο δάσκαλος εξοργίστηκε και απαίτησε να του ζητήσει συγγνώμη και να του φιλήσει το χέρι. Αρνήθηκε και τον έβαλε να κάνει δέκα φορές τον γύρο του σχολείου. Σε κάθε γύρο του ζητούσε να του πει συγγνώμη και να του φιλήσει το χέρι.  Ο συνθέτης αρνείτο και μετά από 37 γύρους επέστρεψε σπίτι του με δύσπνοια.

Την επομένη πήγε ο πατέρας του στο σχολείο, βρήκε τον δάσκαλο και τον άκουσε όλη η Πάτρα!

Η συναυλία στα Ανώγεια – Έξαλλος με τον Χατζηδάκι

 Το 1980 κυκλοφορεί το έργο του Ευριπίδης ΙV το οποίο εντάσσεται στην κλασική μουσική του, έχει λυρικούς τραγουδιστές, πιάνο, φαγκότο, τρομπέτα, κόρνο και αφηγητή. Το είχε παραγγείλει ο Χατζιδάκις για την πρώτη συνάντηση για την ελληνική μουσική που είχε οργανώσει στα Ανώγεια το καλοκαίρι του 1979. Του είχε ζητήσει ένα έργο για κάποια συναυλία στο πλαίσιο συνεδρίου. Δέχεται, γράφει τον Ευριπίδη IV και εντάσσει στο  και το πρόγραμμα και το έργο του Ο αδελφός, έργο για μαγνητοταινία. Όταν πάνε στα Ανώγεια του δείχνουν έναν λόφο ως χώρο διεξαγωγής της συναυλίας. Το αποτέλεσμα ήταν όπως περιγράφει, να συγκεντρωθούν 3.000 ντόπιοι και  αρχίζει να τραβάει τα μαλλιά του γιατί ο κόσμος είχε έρθει να ακούσει λύρες ή τραγούδια και εκείνος είχε ετοιμάσει έργο για μαγνητοταινία.  Μετά το πρώτο σούσουρο ο κόσμος αρχίζει να αποχωρεί. Στο διάλειμμα ήταν έξαλλος με τον Χατζιδάκι. Ο Χατζιδάκις δε, κάθε που έβλεπε μια μεγάλη παρέα να φεύγει, φώναζε χειροκροτώντας, μπράβο. Στο τέλος έμειναν 400 θεατές

Η συνάντηση με τον Λαζόπουλο στην Πάτρα και η αγένεια

 

Ο Θάνος Μικρούτσικος  γνωρίζει τον Λάκη Λαζόπουλο το 1988. Του είχε τηλεφωνήσει ο θεατρικός επιχειρηματίας Γιώργος Λεμπέσης ζητώντας του να γράψει μουσική για κάτι που ετοίμαζε ο Λαζόπουλος. Απάντησε πως δεν τον ενδιαφέρει η επιθεώρηση και πως δεν έχει χρόνο. Ο επιχειρηματίας του ξανατηλεφώνησε ζητώντας του τουλάχιστον να κάνει μια συνάντηση με τον Λαζόπουλο. Αυτή θα γίνει στην Πάτρα, στο γραφείο του Μικρούτσικου στο φεστιβάλ, στο Τελωνείο Πατρών. Ήρθε ο Λαζόπουλος και του συμπεριφέρθηκα μάλλον αγενώς. Τον άκουσα από απόσταση, δεν πλησίασα καν την καρέκλα μου κοντά, λέει. Τελικά το ραντεβού διήρκησε 15 ώρες και ο Μικρούτσικος από ένα σημείο  και μετά κρεμόταν από τα χείλη του Λαζόπουλου.

 Όταν τον πήρε η Μίλβα και θεώρησε ότι του κάνουν πλάκα

Ήταν 1992 όταν κάποιο μεσημέρι χτυπά το τηλέφωνο του σπιτιού του. Ακούει μια γυναικεία φωνή να μιλά αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Δεύτερη φύση του οι τηλεφωνικές φάρσες  σκέφτηκε πως κάποιος του κάνει πλάκα όταν ακούει να του λέει ότι είναι η Μίλβα. Κόβεται η γραμμή, του ξανατηλεφωνεί, δεν πείθεται και κλείνει το τηλέφωνο. Σκέφτεται ωστόσο πως υπάρχει πιθανότητα μια στο εκατομμύριο να μην πρόκειται για φάρσα. Έχει συγκρατήσει το όνομα του ξενοδοχείου, τηλεφωνεί και ακούει, μισό λεπτό να σας συνδέσω.

Η σύγκρουση με τη Μαρία για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Το 1993 ενώ είναι διακοπές με τη μετέπειτα σύζυγό του Μαρία Παπαγιάννη του τηλεφωνεί ο Γιώργος Λιάνης για να του μεταφέρει την πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου για μια εκλόγιμη θέση  στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Απαντά αρνητικά γεγονός που ενοχλεί τον Παπανδρέου γιατί ήταν η δεύτερη κρούση που του έκανε (η πρώτη το 1989). Όταν το συζητά με τη Μαρία, εκείνη για πρώτη φορά αντιδρά. Δεν ήθελε να εμπλακεί με την πολιτική. Έστησαν μεγάλο καβγά σε εστιατόριο μάλιστα.

Χορεύοντας τα Λαδάδικα στο κρεβάτι μια μέρα πριν τον γάμο με την Μαρία

 

Ο γάμος έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο τον Απρίλιο του 1996, στις 12 το μεσημέρι. Το τραπέζι έγινε στην ψαροταβέρνα η Μαύρη γίδα. Την προηγούμενη νύχτα ο Θάνος Μικρούτσικος , γύρω στις 3, ξυπνά και αρχίζει να χορεύει ζεϊμπέκικο, πάνω στο κρεβάτι, τραγουδώντας δυνατά τα «Λαδάδικα». Εξέφρασε έτσι την ευτυχία του για αυτά που έρχονταν.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture