Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Όταν ο Θάνος Μικρούτσικος μίλησε στο thebest.gr για την Μαρία του και τα παιδιά του

Όταν ο Θάνος Μικρούτσικος μίλησε στο the...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Ο φύλακας άγγελός του, το καμάρι του πατέρα

Είχα την τύχη, τη χαρά και την τιμή να μιλήσω αρκετές φορές μαζί του. Σε μία από συνεντεύξεις μας το 2016 τόλμησα να τον ρωτήσω, με δισταγμό, για τα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής του. Με έναν πολύπλευρο Θάνο Μικρούτσικο τόσο ως συνθέτης, όσο κι ως προσωπικότητα με αυτό να αποτυπώνεται και στη διαδρομή του (Υπουργός Πολιτισμού, Ιδρυτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πάτρας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας  της Ευρώπης 2006) έχεις πολλά πεδία για να του ζητήσεις να τοποθετηθεί. Μόνο τα είδη της μουσικής που έχει γράψει, οι ποιητές που έχει μελοποιήσει, είναι υπέρ αρκετά. Όμως πώς να αφήσεις απέξω ένα τόσο σπουδαίο κεφάλαιο της ζωής του; Κι από τις απαντήσεις του φαίνεται το πόσο σημαντικό ήταν.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου 2016,  δύο ημέρες πριν τη συναυλία του με τον Μίλτο Πασχαλίδη στα Παλαιά Σφαγεία στην Πάτρα.

 

«Η Μαρία είναι ο άνθρωπός μου. Είναι μια κοπέλα, μικρότερη μου, έχουμε μια απόσταση ηλικίας 17 χρόνων, που συνάντησα όταν ήταν 29 χρόνων, λίγο πριν αναλάβω το υπουργείο Πολιτισμού, το 1993. Κατά κάποιο τρόπο περιείχε  αυτά που μ΄αρέσανε, αυτά που ήμουνα εγώ. Από μικρή, από το σχολείο, είχε εντυπωσιαστεί, ήξερε τα τραγούδια μου, ήξερε τον τρόπο μου. Δεν ήταν στο φαν κλαμπ μου με την έννοια ένα κορίτσι που τρέχει πίσω από κάποιον. Περιείχε όμως πράγματα, δεν χρειάστηκε να τα μάθει μαζί μου , ήταν αυτονόητα.

 
Ταυτόχρονα εξελίχθηκε σε μία από τις καλύτερες Ελληνίδες συγγραφείς  στην παιδική λογοτεχνία, με πολλά βραβεία κρατικά κλπ, κι έχουμε μια παράλληλη πορεία καλλιτεχνική. Με θεωρεί φύλακα άγγελό της κι εγώ φύλακα άγγελό μου .Η αγάπη είναι πολύ στέρεη,  ο έρωτας είναι πολύ στέρεος. Έχουμε μαζί δύο παιδιά (την Αλεξάνδρα και τον Στέργιο). Γενικά η προσωπική ζωή, να χτυπήσω ξύλο, πάει εξαιρετικά».

Πώς είστε ως μπαμπάς;

«Μάλλον πολύ καλός με την έννοια  του πώς πρέπει να είναι ένας πατέρας. Δηλαδή να μην είναι αυταρχικός, να μην προβάλει τα θέλω του στα παιδιά, πχ θέλω να γίνει ή μην κάνει αυτό. Περισσότερο δηλαδή να δημιουργεί μια ατμόσφαιρα στο σπίτι,  οι συζητήσεις να μην περιέχουν το πρέπει, αλλά να είναι συζητήσεις που δημιουργούν προβληματισμούς, ατμόσφαιρες. Θα σου πω ένα παράδειγμα. Η κόρη μας η Αλεξάνδρα , η τρίτη κόρη μου, γιατί έχω και τη Σεσίλ και την Κωνσταντίνα, όταν ήταν 14 χρονών, μου είπε ότι θέλει να κάνει μουσική. Της είπα αμέσως βεβαίως αγάπη μου, αλλά οφείλω  να σου πω ότι μέσα μου δεν ήμουν σίγουρος ότι αυτό είναι που θέλει, αλλά ότι ήταν μια προβολή αυτού που έβλεπε σε μένα. Σε μια επόμενη συζήτηση της είπα ότι θα σε στηρίξω απόλυτα σε αυτό που θέλεις και να είσαι και ήσυχη γιατί αν κάποια στιγμή στην πορεία της ζωής σου αποφασίσεις κάτι άλλο, πάλι θα είμαι εκεί να σε στηρίξω ακόμα και στην αλλαγή της απόφασής σου. Η Αλεξάνδρα μελέτησε πάρα πολύ, στα 15, στα 16 , στα 17  και τώρα αριστεύει στο Λονδίνο, τέλειωσε τον δεύτερο χρόνο στο Πανεπιστήμιο κι έχει αυτονομηθεί πλήρως. Έτσι συμπεριφέρθηκα. Αυτός είναι ο τρόπος να δημιουργείς ατμόσφαιρα και να είσαι ένας φίλος με τις εμπειρίες . Αυτό είναι το θέμα και όχι τα μη, δεν πρέπει, τα πρόσεχε, τα κάνε ,τα ράνε».

Καμαρώνετε τώρα φαντάζομαι…

«Καμαρώνω, όπως καμαρώνω και με τη Σεσίλ που είναι μια από τις καλύτερες ελληνίδες χορογράφους, καμαρώνω και  με τη Κωνσταντίνα που ξεκίνησε σ τον σύγχρονο χορό και είχε πολύ ταλέντο, αλλά τώρα είναι καθηγήτρια χορού κλπ, καμαρώνω και με  τον Στέργιο που τώρα βέβαια θα πάει στην πρώτη Λυκείου και προς το παρόν του αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο (γέλια)».

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις